用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建中學有運動測試嗎?
go

福建中學有運動測試嗎? [複製鏈接]

如題,專項籃球、跳高,b1c 但中文得c, 英文A. 但籃球ok, 係校隊隊長,想知福中有冇運動測試?
   0    0    0    0

單靠成績都好大機會入吧

福建中學有運動測試的, 應該有乒乓球,游水,籃球等等-

回覆 0030 的帖子

之前同校有師姐,級頭,無玩運動,入唔到,second in 都無

angiechiu9 發表於 22-11-4 08:00
回覆 0030 的帖子

之前同校有師姐,級頭,無玩運動,入唔到,second in 都無
個邊聖家又要級頭3,尼邊福建中學又級頭無運動連2in機會都無,係咪真架?

不過,福建中學是具有和港華(WYHK)聖瑪利(SMCC)一樣實力的中學,只是福建中學過於開誠佈公,才未成為神校.

SMCC(聖瑪利)WYHK(香港華仁)福建中學(FSS)三校報告DSE解讀與猜想

medicine 發表於 22-11-4 08:14
個邊聖家又要級頭3,尼邊福建中學又級頭無運動連2in機會都無,係咪真架?

不過,福建中學是具有和港華(WYHK)聖 ...

香港依家攪什麼呀? 甘多中學都話要收级頭.级3內。 D小學级3內,邊夠分呀!

回覆 angiechiu9 的帖子

今年知一個一線小學1c成績一早已經收到offer,級頭無可能不收,除非三線尾小學,我女同學仔二線學校非級頭都一早收左

Szetimmy0225 發表於 22-11-4 09:23
香港依家攪什麼呀? 甘多中學都話要收级頭.级3內。 D小學级3內,邊夠分呀!
...

盲人摸象又或者唔講級頭都唔好意思出聲

Szetimmy0225    發表於 22-11-4 13:14

Szetimmy0225 發表於 22-11-4 09:23
...
數據只包括資助及直資學校。數據參考edb,schoolland。

全港小學數目約477間,級3人數為1431人。
全港中學數目約470間,中一作4班計及每班33人,計作每校中一人數132人。

1431人除以中一級學生132人,即係差不多可分配11間中學(只收小學級3)。
咁即係只收小學級3的中學神校係11間。

無知人 發表於 22-11-4 23:18
數據只包括資助及直資學校。數據參考edb,schoolland。

果D神校通常36人1班的同埋大多開6班。 所以一定吾夠11間分的。     

0030 發表於 22-11-4 09:26

今年知一個一線小學1c成績一早已經收到offer,級頭無可能不收,除非三線尾小學, ...

我仔前年冇 second in.( 觀塘熱門小學之一 非兆強, 學術加運動五個校隊, 級第三名) 有其他直資offer, 後叩門九龍城1a學校, 同校级20有福建offer, 但嗰個同學普通話很厲害, 我個仔就麻麻地, 所以我覺得佢都會選擇普通話好的學生, 純粹個人意見

manto216 發表於 22-11-5 03:53
我仔前年冇 second in.( 觀塘熱門小學之一 非兆強, 學術加運動五個校隊, 級第三名) 有其他直資offer, 後 ...

小朋友好叻叩到九龍城1A校!
但當初福中冇2nd, 真是耐人尋味。
不過有實力,有麝自然香,總會遇到伯樂。
請問是叩到LS還是三寶?

manto216 發表於 22-11-5 03:53
我仔前年冇 second in.( 觀塘熱門小學之一 非兆強, 學術加運動五個校隊, 級第三名) 有其他直資offer, 後 ...
有沒想過,中學有過往的數據,級頭太優秀的收了,亦不會來注冊,從而無需給予2 in.
又有個別學校,對於已經滿意的目標,一樣無 2 in,但有offer.正如購物,必買的看一眼就夠,反而是摸棱兩可的才揸上手左睇右望先定到取捨.

自行僅僅佔三成.如此一來已經可以有數十間全收頭三了.
不過,並不是每一間的頭三的搶手程度一樣咯."櫻桃街公園小學"頭三,唔通和"街市魚檔小學"一樣實力咩.

jesswu 發表於 22-11-5 04:46

小朋友好叻叩到九龍城1A校!
多謝,三寶,自行都冇揀過。

你計左入B1人數,唔係自行正取。
跟據你所講,級3內1431人。自一自二兩個機會=2862人次

B1A學校拉平均自行收生(3成)約80人,即係級3內人數可以係自行階段(正選)填滿大約35間學校(唔計直資)。

拉上補下計埋特異功能學生所佔學位,有40間學校可以選擇級頭。但全港B1A的官津中學應該唔夠40間。
掉轉要大機會(8成以上)自行正取,係咪要級頭先有機會?

對於我方#9樓所回,確係應只計自行,呢點係我粗疏。即係各校平均自行收生數目為中一級平均132人的30%,即係每校勻40人。當然可說不計直資,但如DGx,也是會收外校生,唔排除係級3,咁即係減少左自行去資助學校級頭學生人數。

咁全港小學約477間,級3人數為1431人,再加上自行限段限制30%級學額。可以分配多小間只收級3的神中呢?
全港中學約470間,平均每校中一級約132人,30%為40人。1431共可約配給不多於36間資助及直資中學。

而只論自行而排除直資。全港有多少B1A學校呢?40間以下是合理的,也許不多於30間更合理,1431級3人要減去DGX等神直資所分去的級3生數目,即使該批生報了資助,但人是去了直資,資助學校是收不了他/她的。

醒目開學勳章 王國長老

0030 發表於 22-11-4 09:26

今年知一個一線小學1c成績一早已經收到offer,級頭無可能不收,除非三線尾小學, ...

上年,三私一直考廿幾,唔收
面試過程都幾不愉快 (老師以神校標準嚟批評學生)

無知人 發表於 22-11-5 21:19
對於我方#9樓所回,確係應只計自行,呢點係我粗疏。即係各校平均自行收生數目為中一級平均132人的30%,即係 ...
好有心去計算分析.

自行可報兩間中學,無形中是放大了可供應的數字.而報自行時普遍直資還未全面放offer.雖然話直資取錄的學生,官津中學收不到,但可能會占去兩個自行正取名額.

所以,從這個角度去考慮,假如全部的小學的前三名是機會均等的話,足以占去六七十間中學的自行電話通知.(理想分佈狀態下).所以.這兩三年的提早電話通知所反饋的信息是為數唔少中學自行難度極高.

但計及自行重叠正取,直資離場,後備補上的機會頗大,尤其是地區中學機會更大.

medicine 發表於 22-11-5 22:34
好有心去計算分析.
只係用事實黎考慮。而且唔同學校唔同學生係唔同成績的,我跟手查左下列資料。

據某依DSE成績排名中學Banding的網站,只看成績,不看感覺。B1A約有38間,反正教局官方沒給出成績排名,不同人心中也有不同排名同依據,而依成績是較為客觀。只睇核心4+,唔跛腳的有16分打底分。

某一間B1A核心科4或以上,中84%,英69%,數87%,通90%。
另一間B1A核心科4或以上,中65%,英65%,數77%,通53%。

兩間最低果間都有略多於一半學生核心科有最少16分,加2個選修3,22分無得揀飲擇食,但有學位offer唔係夢,計33222先係夢。

高分的一間,近69%學生核心科有最少16分,同樣加2個3分選修,即係應該7成學生可以有學位offer,69%同50%係咪有點距離?
都係B1A,如果擴大到B1C更可怕。但即使係50%有學位offer,如果計埋文憑offer,該校升學率仍然係高,好好學校黎的。

另一間B1C核心科4或以上,中36%,英26%,數64%,通45%。好多B1C都係無核心4科成績資料公布的。呢間都有1/4人有核心打底16分。

‹ 上一主題|下一主題