用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK讀foundation
樓主: Mandy2005
go

[英國] UK讀foundation [複製鏈接]

回覆 AppleChow 的帖子

英國學校入學係計年齡唔係計讀到邊個Form,所以大部分香港學生讀完F4已經夠年齡入讀Year 12。只要入讀嗰年9月1日足16歲就係入Y12。咁有部分學生(細B)讀完F5年齡上都fit到入Y12,因為9月1日未夠17歲。
A level係英國學制keystage 5,係設計俾Y12-13兩年嘅學生讀。無論之前喺香港讀到F4或者F5,只要入Y12都係讀同一個A level。

至於銜接上有無問題,會唔會追唔上,就好睇個別學生。只可以話,有好多香港學生讀完F4去讀Year 12一啲問題都無。亦有香港學生喺香港選擇讀完F5先去讀Year 12,比香港同學遲一年入大學。

王家爸爸 發表於 22-2-15 10:10
其中一個出路係:揀間有degrees with foundation year既,唔好諗咁多,穩穩陣陣讀4年,攞個學位就算。 ...
請問如果GCSE考得差,  是否也可經foundation這途徑入一般UK大學?

WUINE 發表於 22-2-19 22:27
請問如果GCSE考得差,  是否也可經foundation這途徑入一般UK大學?
個人認為GCSE考得差,經foundation入一般UK大學,其實唔太容易,除非係下游既大學。反而DSE考得差,如果原因係香港既教育制度唔適合,咁經foundation可能係一條唔錯既出路。
你需要諗既係:如果GCSE考得差,其實係唔係諗Technical College既實用科目更實際?

王家爸爸 發表於 22-2-20 09:41
個人認為GCSE考得差,經foundation入一般UK大學,其實唔太容易,除非係下游既大學。反而DSE考得差,如果原 ...

多謝意見!多問一點,UK的Technical College是否等於香港的IVE? 畢業生出路較大學生遜色?

WUINE 發表於 22-2-20 13:19
多謝意見!多問一點,UK的Technical College是否等於香港的IVE? 畢業生出路較大學生遜色?
...
Technical College其實就係香港以前既紅磡理工學院(Hong Kong Technical College),當年理工Higher Diploma畢業,成績符合BTEC既要求可以申請BTEC既 Higher National Diploma。
相關歷史可以睇:
https://www.polyu.edu.hk/en/about-polyu/history/

WUINE 發表於 22-2-20 13:19
...
至於畢業生既出路,其實好睇具體情況。首先現實係,如果連GCSE都考得差,更深既A Level會更難,所以點都入唔到一線,甚至二線大學。至於foundation,雖然無統一既入學要求,但係好既foundation課程,點都需要Level 3 qualifications(例如A-Level,BTEC National Diploma),所以用GCSE成績,仲要係考得差,基本上無可能入到好既foundation課程。用差既foundation課程入差既大學,出路一般都差。
更靈活既選擇可能係:讀兩年BTEC National Diploma,如果畢業成績超好,可以試下報間好啲既大學既foundation,或者報間似樣啲既大學讀第一年。如果考得一般,繼續讀BTEC既HND,然後再諗。

霖霖B媽咪 發表於 22-2-17 23:11
佢讀 Durham ,學費大約預40萬一年吧!學校有9月同1月 2個 term !佢就讀1月 term !
...

Durham 係好好嘅學校,foundation 課程也好嚴謹。大學也是英國十大最佳。

回覆 puzzledmama 的帖子

我都有朋友個女舊年9月入在Durham 讀Foundation in Business. 聽講so far 都OK.

王家爸爸 發表於 22-2-21 10:20
至於畢業生既出路,其實好睇具體情況。首先現實係,如果連GCSE都考得差,更深既A Level會更難,所以點都入 ...

請問BTEC 係那類學校?是否只有Diploma? 可接上大學嗎?Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

霖霖B媽咪 發表於 22-2-17 23:11
佢讀 Durham ,學費大約預40萬一年吧!學校有9月同1月 2個 term !佢就讀1月 term !
...

你仔仔係咪成績好好?我仔成績一般咋

Mandy2005 發表於 22-2-22 22:41
你仔仔係咪成績好好?我仔成績一般咋

絕對唔好,一直向下游!(emoji)(emoji)

霖霖B媽咪 發表於 22-2-22 23:52
絕對唔好,一直向下游!(emoji)(emoji)

個agent同我講呢間要成績好好先入讀到
你地自己攪定搵agent架?
宿舍係大學裡面?

AppleChow 發表於 22-2-22 19:27
請問BTEC 係那類學校?是否只有Diploma? 可接上大學嗎?Tks!
試下係呢度揾:https://www.findcourses.co.uk/se ... -kingdom/a336-d1871

AppleChow 發表於 22-2-22 19:27
大部分大學都接受成績好既 BTEC 既 National Diploma 申請(除咗牛劍),例如 UCL、LSE呢啲勁既大學:
https://www.ucl.ac.uk/prospective-students/undergraduate/how-apply/entry-requirements
https://www.lse.ac.uk/study-at-lse/Undergraduate/Prospective-Students/How-to-Apply/entry-requirements

有啲二線少少既大學接受成績好既 BTEC 既 Higher National Diploma 直接讀第二年(advanced standing)。

王家爸爸 發表於 22-2-21 10:20
至於畢業生既出路,其實好睇具體情況。首先現實係,如果連GCSE都考得差,更深既A Level會更難,所以點都入 ...
多謝指點!

回覆樓主:

請問如讀完F5(只是英文較好,其他科唔得)選修科係日文,歷史(中文)及VA,那去到英國讀A-Level會否跟不上?可否另再選修其他科呢?Tks!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

我諗你同小朋友要諗諗大學想讀咩,繼而反推A level要讀咩科先可以知究竟會唔會應付到。不過就咁睇你講嘅資料可能會有啲吃力。

Mandy2005 發表於 22-2-23 00:11

個agent同我講呢間要成績好好先入讀到

我經 agent 的。係咪要成績好勁至入到我又唔知,不過佢收亞仔又覺得依間佢鐘意,咪讀依間囉!

英國嘅local college會有唔同嘅BTEC 課程,好多學校嘅sixth form都有,包括independent schools。要留意嘅係BTEC level 3先等同A level subjects,好多大學都受嘅。BTEC level 2或Level 1就好似以前香港嗰啲Diploma 或High Cert 嗰類。BTEC係職業導向啲嘅課程,只要係Level 3就可以接上大學。當然你可以level 1 level 2咁讀上去。如果學校有BTEC level 3 courses, 係可以1個BTEC level 3(例如music, drama, art,sport)再加1或2科A level subjects.

以前有位朋友去左英國讀AlevelMath + Further Math, 本來佢讀A level economic,可能跟唔上,果時剛開始興Btec,所以將Alevel economic drop 左,轉btec business, 最後一個入UCL ,另一個入KCL,聽講繼續讀埋phd,宜家在大學教書。
‹ 上一主題|下一主題