用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 9 選校一問
樓主: kl337
go

[英國] Year 9 選校一問 [複製鏈接]

成日叫人揾好啲嘅學校,真係想講鬼唔知阿媽係女人咩!

答返樓主問題,我覺得 Oundle 和 Uppingham 可以考慮。

manman333 發表於 20-10-13 16:56
無視她啦,是個百壇齋主,全英既學校都是垃圾㗎啦,但又講唔出佢心目中既好學校,自己啲仔女都唔知到出外留 ...
我唔知原來大家已經選擇無視。我只是真係好好奇,究竟佢心目中的好學校係邊D

如果樓主唔太著緊boarding ratio, St Peter’s都可以考慮,都有百幾二百boarders(當然多啲好啲),學校有成千幾年歷史,學費又相對相宜些少

請問St Peter pastoral care好嗎?

樓主有提Cheltenham College,大家又點睇?

回覆樓主:

好多謝大家嘅回覆。
咁多間之中我自己最鍾意Oundle同Uppingham, 睇評論有多boarders, 可以畀到小朋友寄宿體驗, 學術方面好似又幾好。Uppingham我暫時唯一嘅concern就係非常少香港學生, 一方面想唔太多中國香港學生等佢可以多啲同當地學生交流,但我個仔較內向, 驚一下子太少香港學生佢會好唔慣。
Agent 之後又有講話如果我個仔較靜,Oundle唔啱佢因為呢間學校會鍾意學生外向,會要學生玩好多嘢, 聽到佢咁講都幾失望, 因為呢間學校幾好但又好似唔啱我個仔...

St. Peter's 同Leys我覺得比較相似 in terms of boarder人數同樣學費都較平, 學術水平方面又差不多( 有錯請指教)。
Cheltenham 對我哋最大嘅好處係有親戚起當地住,學校幾靚, 但係好似好多weekly boarders, 因聽講八成都係住當地嘅學生讀, 驚到weekend 學校好似好冷清。

我同仔仔傾過, 佢係好想去英國讀書,學好英文,好native咁, 佢問我有冇一啲 學校係比較著重讀書嘅(即是 較谷嗰啲), 佢話唔介意學習以外一啲較靜態嘅活動 , 例如學樂器,唱歌,chess, 但係都想繼續較focus on 讀書, 會唔會有 一啲pastoral 因此中小型都係比較靜, 我都好擔心佢會畀人蝦)同時有d谷嘅學校大家可以推介?

Espom, Ardingly, 同較冷門嘅Worth(好似好關愛),請問大家又點睇?Thanks.

回覆樓主:

應該係話pastoral care較好,而又有啲谷嘅學校推介?Thanks.

回覆 kl337 的帖子

How about Wells Cathedral School if he likes music?

我諗英國寄宿教育重視嘅係全人發展,所以你都好難搵到一間完全唔使玩運動嘅學校。就算好似我仔讀緊嘅Winchester咁unashamedly intellectual,一個禮拜都要做4/5日運動(當然general level未必太高,亦唔會因為玩得唔好被人笑)。完全唔想參與嘅話,要諗下究竟英式教育係咪你要嘅嘢喇。

我諗到運動比較冇咁重要嘅學校,音樂又唔差嘅係King's School Canterbury。

至於會唔會被人蝦其實睇你小朋友自己。如果佢乜都唔參與,又唔主動同人溝通,我諗去邊間都會被人pick on。如果佢肯參與溝通,就算運動唔叻都唔會係太大問題。

都係我個人意見。

aidan08 發表於 20-10-13 18:45
我唔知原來大家已經選擇無視。我只是真係好好奇,究竟佢心目中的好學校係邊D ...

我無視左好久每個人要求不同,理得佢,如果介紹到又平又好成績的學校就話啫。間間都差,我孩子在垃圾學校讀緊,不過佢好開心滿足。

回覆樓主:

樓主,Oundle, St Peter, Uppingham, 我自己來說3間都好鐘意。
不過以你仔仔情況Oundle 就唔係咁啱, ST Peter 英文要求好高,因為沒有EAL 班, Uppingham 我當年走漏眼沒報,因為報名費都幾貴,報唔得咁多間,我只報了4間.
要留意Oundle 要考ukiset 睇左成績至報名的

manman333 發表於 20-10-14 11:13
樓主,Oundle, St Peter, Uppingham, 我自己來說3間都好鐘意。
不過以你仔仔情況Oundle 就唔係咁啱, ST Pe ...

Oundle係咪要889先可以諗?

唔知有無Uppingham 家長,可以講吓學校會收邊類學生?

回覆樓主:

我唔知啊, 我都係得waiting, 不過申請唔同年級應該有不同要求,因為收生數量不同。

beastiebistro 發表於 20-10-14 07:39

我諗英國寄宿教育重視嘅係全人發展,所以你都好難搵到一間完全唔使玩運動嘅學校。就算 ...

可以分享一下當初幫小朋友揀呢間學校嘅原因?Thanks.

回覆樓主:

其實我哋而家都好趕,係最近先決定想送小朋友過去英國讀書, 而我仔仔唔太好動,揀學校更加頭痛更加花時間。
琴晚同老公傾定係遲一年先, 比多啲時間大家準備同諗清楚邊間學校適合仔仔。 但agent有講過 入讀year 9比 year 10好好多, 因為小朋友可以用一年時間去適應先正式讀GCSE.  我個仔係大仔, 年尾13歲, 如果2022年 直接 跳級入讀year 10, 對小朋友嚟講係咪太harsh? 有冇家長可以分享下?Thanks.

manman333 發表於 20-10-14 11:13
不過以你仔仔情況Oundle 就唔係咁啱, ST Pe ...

請問當其時你有考慮邊幾間? 小朋友 而家讀得開心嗎?

kl337 發表於 20-10-14 13:28
請問當其時你有考慮邊幾間? 小朋友 而家讀得開心嗎?

你pm 我吧

主要係學校適合我小朋友,同埋學生揀學校時學校亦揀緊學生。

Y10確實係小位過Y9好多,不過而家太倉猝亂石投林唔係好事。只要你小朋友英文程度唔太差,GCSE課程兩年夠晒準備有凸。我就建議做多啲功課,同小朋友準備好心情報Y10好過。

歡迎你PM我討論。

kct18 發表於 20-10-14 12:48
Oundle係咪要889先可以諗?
唔係,識人成績麻麻都入到。
‹ 上一主題|下一主題