用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 將天 vs 將循, 邊間好些?
樓主: jwyt
go

將天 vs 將循, 邊間好些? [複製鏈接]

回覆樓主:

但係有啲家長見小朋友駁嘴駁得叻,就覺得自己個小朋友好醒, 個個小朋友喺家長心目中都係天才,自己果個最好, 其實最緊要小朋友識唔識字先? 入小學前能唔能夠自己睇中英文題目? 而家長自問有冇時間 ,同埋心思 擺落個小朋友學業上。

回覆樓主:

千祈唔好人哋話好,就揀嗰間, 我見有啲小朋友字都唔識多個,家長自己又唔會落力教, 人哋話馮晴考中學好就選, 入到去跟唔掂,就話學校唔理, 人哋講到明功課多又深, 真係問下自己係唔係 有能力配合? 小一又要背唐詩,而且中文已經作文。 將天絕大部分都係中等以上程度嘅小朋友

相信兩間小學都係好學校,我兩個小朋友讀將天,亦有朋友仔女讀將循,大家都鍾意學校,我其中一個小朋友成績唔好,但都好鍾意返學,亦有好多課外活動參與,唔會只重視成績好嘅同學。

湘 發表於 20-6-6 14:04
千祈唔好人哋話好,就揀嗰間, 我見有啲小朋友字都唔識多個,家長自己又唔會落力教, 人哋話馮晴考中學好就 ...

馮晴佳績係家校合作努力之下成果

Poyau 發表於 20-6-6 14:19
馮晴佳績係家校合作努力之下成果

一定一定 ,家長唔發功冇可能得。 馮晴嘅家長係非常aggressive

回覆樓主:

所以揀得將天丶馮晴丶黃永樹小學嘅家長 都係比較 進取

將天吧!

請教下區內升中,迦密既學生多來自咩小學?

我個人鍾意將天,如果小朋友已經確定係要一路在應試教育中打拼

回覆樓主:

大家心目中的最好,不等於適合自己小朋友的最好。選最適合的是最好。

chicken9 發表於 21-2-13 11:22
請教下區內升中,迦密既學生多來自咩小學?

不能單看入讀迦密的人數去判斷小學升中好壞的必然條件。 區內不少表現好的小學,都偏好外闖他區

BSCYL 發表於 21-2-16 15:41
不能單看入讀迦密的人數去判斷小學升中好壞的必然條件。 區內不少表現好的小學,都偏好外闖他區
...

明白, 以爲將軍澳區既中學都算有幾間唔錯, 原來都咁多外闖?

將軍澳有迦密 / 宣道會宣基 / 景嶺幾間成績好好既中學, 都想知多數係咩小學升上去, 參考一下

將天應該有能力keep住部份學生成績突出,否則無法做到8年中有7年都有學生自行入到QC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-2-17 17:48
將天應該有能力keep住部份學生成績突出,否則無法做到8年中有7年都有學生自行入到QC ...

嘩,除左地區 B1之外仲可跨區自行QC, 實力好強!
‹ 上一主題|下一主題