用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 將軍澳卓藝芭蕾舞學校同羅逸雅芭蕾舞,爵士舞學校邊閒好 ...
樓主: fifi
go

將軍澳卓藝芭蕾舞學校同羅逸雅芭蕾舞,爵士舞學校邊閒好 [複製鏈接]

Re: 將軍澳卓藝芭蕾舞學校同羅逸雅芭蕾舞,爵士舞學校邊閒好

jaisy,

你個女返邊一班啊?我準備下星期比個女去試堂,希望侷鐘意啦 你準備比侷一星期返幾堂啊?我仲沒唸點。

tatacat,

卓藝都睇唔到侷上堂o既,唯有等侷自己講返嘖

你個女仲細,應該唔係返3.5-4.5嵗班。

Re: 將軍澳卓藝芭蕾舞學校同羅逸雅芭蕾舞,爵士舞學校邊閒好

其實我覺得陪住or睇住小朋友上堂絕對唔係一件好事,
如果一直陪住,小朋友就會上堂就會唔專心,
而且佢地會變得好依賴,小朋友又點會學識自立ar?
你睇我囡囡幾勁!!! [img align=left]http://www.micheldancingstudio.com/ku2.jpg[/img]

如果間學校肯俾你入去睇,
我覺得o個間學校可以話淨係氹家長,
而唔係真正想教好小朋友 :-|

我琴晚突然去左羅逸雅報試堂lu.  而家又煩緊, 如亞囡係鍾意的話:-
1. 報一星期一堂 / 兩堂好? 價錢都差好遠.  佢咁細有無須要上咁多呢?
2. 佢個班same as fifi比的schedule.  要上到四歲半先可升班, 會唔會太耐向同一班(around 21mths)?  學黎學去都係個d動作呢?  
3. 會唔會等佢大小小先學好d呢? let say over 3 years old…..

可唔可以比d意見我呢? thanks.

tatacat,

試堂的情況如何啊?報D料來聼下 知唔知如果而加報名係唔係即時就上堂or等到9月先開始?

我都準備下星期去試堂。同埋都唸緊你相同的問題(一星期返一堂好點兩堂好),正常來講好似一星期一堂好D,因爲返緊學啦,仲有其他興趣班上。但兩堂的價錢真係抵好多哦     

你個囡仲細,有無返學啊?我女三嵗前只比侷返playgroup,唸住以玩為主嘛。

fifi:
hehe….我報左this sat試呀.  試完話妳知.  佢地話試完老師會有試堂報告比返家長的.
如上, 妳會揀星期幾?  睇下佢地可唔可以一齊上.  我只得星期四或六可以, 但多數會上weekday.  
佢做細女呀, 黎緊9 月會返K1.  我只安排兩日平日課外活動比佢.  妳呢?

tatacat,

我會揀星期二同五,星期六,日都唔考慮啦,留返我D周圍去玩仲好        我仲唸住係‘智樂趣’報畫畫班,一星期一日啦,希望D時間arm啦。最好係4:30pm之後,等侷    完先去上堂都精神好d嘛   

卓藝都ok,個女返暑期班都好開心,但9月的class的上堂時間唔好,所以我先唔考慮啦    始終小朋友仲細,生活作息重要D

我女聼日開學啦,返K2。放假時就返兩日芭蕾舞,兩日畫畫(之前就返麵粉花班),開o左學就唔想安排太多日啦。可能就一日畫畫,加一,兩日芭蕾舞啦。而加仲心大心細,一日or兩日好

兩日學ga野會比一日多的 同埋會比返一日ga人d動作會熟d ka 有時上兩堂d野會學ga都唔同ka 有d學校上到grade5,6 以上就差唔多日日都要返 得1,2日唔洗上堂咋

tatacat, which school will u study?
My girl also study k1 in sep. and she is learning ballet in sat. , same ballet school as u

fifi:
what a pity!!!! 佢地唔可以同一班.
我同妳安排的課外活動差唔多的, 都係一日畫班(tue); 一日ballet (Thur).  

yi:
妳囡囡星期六上咩時間呢?  我試10:00am, 佢地話已有22人.   妳知唔知total有幾多個teacher呢?
my daughter will study St. Cat for coming Sept.  How about u?

tatacat,

我今日都去o左book試堂,下個星期四試,如果ok就會報啦!侷D講可以用著開的舞衣換侷D的舞衣。仲講平日一班16個人,星期六,日就多人D,但會多個助教一起上堂。

醒目開學勳章

星期六晚無線果套男人魅演唱會,羅逸雅芭蕾舞學校d學生有份表演喇!(陳豪唱心花放果part!)

tatacat,

星期六試堂試成點嘛?   

fifi:
囡囡試堂後好開心好鍾意, 我幫佢報左名了, 9 月開始返every thur.
個日真係好多小朋友, 歲數差別都幾大, 有兩位老師.  試堂後老師比左份上堂報告, 大約有7,8項e.g. 音樂感, 腿部動作, 自信心, 模仿力etc……評分(A, B, C….), 重有小小文字comment.  
我有問亞囡玩過咩, 佢唔係咁識答, 剩係做周圍走, 同訓地look look個動作.   我引導佢問有無唱下歌, 佢話有.
thur weekday個班暫時total有9 位小朋友.
妳幾時試????

tatacat,

我D今個星期四去試堂,希望我囡囡都會鍾意係果度跳啦   

你係一星期返一堂啊?我仲沒決定一堂or兩堂    可能一開始返兩堂先,如果功課多or撞正學校要評估就改一堂,等我問下可唔可以o甘先。

羅X雅 的地板好像不太好,不知會否跳壞腳呢?
‹ 上一主題|下一主題