用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想入sc lh 4月B應該要點做?
樓主: Dollys
go

想入sc lh 4月B應該要點做? [複製鏈接]

patsm 發表於 19-6-21 19:06
即係今年apply 2020 k1是4班?
No , 係19-20年,即黎緊8月開學有4班K1

playgroup不是必須, 語言反應表現才重要, 平常多伴讀多對話, 讓小朋友天馬行空一點~
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

gfkwong 發表於 19-6-21 00:03
LH k1 會收細b. 可能係新校易d. 我個仔10月去In LH,做曬都唔收個校長完全唔望佢,我非常不喜歡這大角嘴校長 ...

又唔係喎
我仔個班有3個8月B,1個7月B喎

隔離班都有1,2個7~8月

比例係少d, 但未至於無
同埋無覺得校長好好, 無歧視細B[N班]

回覆 ahpopoo 的帖子

有無統計數據,sc同lh有幾多成人可以由pg上kg?

Dollys 發表於 19-6-22 14:43
回覆 ahpopoo 的帖子

有無統計數據,sc同lh有幾多成人可以由pg上kg?
上LH playgroup 係冇優勢上PN , 完全係睇小朋友表現,只係上左pg 就會跟佢面試時模式較相似,小朋友較有安全感,易適應,表現會相對穩定。LH 嘅小朋友全部講野好叻好清楚,好好訓練小朋友説話能力並在面試時表現到出黎,入到2nd in 機會已經好大。

回覆 CXW 的帖子

完全幻想唔到,in時會點講野叻法

Dollys 發表於 19-6-23 04:16
回覆 CXW 的帖子

完全幻想唔到,in時會點講野叻法

我覺得又唔係一定入到LH 同st cat就代表考小一定好。隨緣啦!仲有好多好好的幼稚園,最重要係小朋友開心,又學到嘢。我知道有人入到上面果兩間名幼其中一間(LH or st cat,我唔會講邊間),日日喊住唔返學,搞到家長要帶她睇心理醫生。 何必呢?

相反,我小朋友讀普通私幼,老師有愛心,語境好,小朋友日日開心返學。 最驚就係唔比他返學。

回覆 Dollys 的帖子

樓上應該係想講小朋友喺Interview 可以清晰表達,能聽從做到老師既instruction。入到2nd in機會會大啲。

CXW 發表於 19-6-21 15:15
青衣K1 係每3年先開多2班(2N升4K),今年就係喇,之後兩年只開多1班(2N升3K)

知否其他LH 有冇架?

回覆 Relaxbearlovebb 的帖子

迎海都係k1加開,得青衣、迎海會加開班,
其他就要等pn人離開唔讀k先call waiting

Dollys 發表於 19-6-26 11:22
回覆 Relaxbearlovebb 的帖子

迎海都係k1加開,得青衣、迎海會加開班,

Thanks a!

仔仔今年8月會讀青衣LH pn
Interview問過校方,今年收表over 1000,但得兩班56個位,仔仔嗰班算平均,超大b係佔多數,其餘1-8月b都有,感覺仔仔一月b都唔係特別有優勢

利申:仔仔語言發展唔差,可以同老師一般對答,兩次interview都大部分答到老師問題,無讀playgroup
‹ 上一主題|下一主題