用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 很快就派發測驗,考試成績, 家長應如何面對? ...
樓主: mypineapple
go

很快就派發測驗,考試成績, 家長應如何面對?   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 17-10-26 09:29
回覆 little_yolky 的帖子

放心, 唔小心依樣野, 上到高小, 小五小六就自然會醫好的, 因為果d數實在太複雜, ...
我個寫漏 "s" 既........小五了。

醒目開學勳章 貢獻勳章

哈利媽 發表於 17-10-26 09:46
我相信你唔會 / 好少經歷到小朋友成績唔好嘅心情囉.....

你錯喇~我細仔尋日喊住同我講,佢中文得68分

我有兩個仔,一個醒但唔聽話,一個聽話但學野好慢
上天好公平嘅

我仲要處理細仔會同哥哥比較,不比大家容易呀!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

little_yolky 發表於 17-10-26 10:37
我次次都有架。不過, 我一定搵到位讚的, 所以佢自我感覺十分良好。
係,一定要搵個位讚!得佢好過d

恐龍家

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-10-26 10:38
我好開心喎, 最後努力攞到100分果種大地在我腳下既感覺, 真係美妙。

100分我仔都開心㗎
問題係測考我仔唔係成日都有100分呢,今次中測9x分佢放學一見到我就話自己考得好差,好低分,我都無氣再開解佢了。

小曳人 發表於 17-10-26 10:44
你錯喇~我細仔尋日喊住同我講,佢中文得68分

我有兩個仔,一個醒但唔聽話,一個聽話但學野好慢
我有兩個仔,一個醒但唔聽話,一個聽話但學野好慢 <======= 原來大家都係咁, I am not alone.

阿細舊年中文考試得68分, 我差D暈咗。

IloveJJ 發表於 17-10-26 10:58
我不嬲無你哋要求咁高,我比較著重有無野唔識,如果唔小心嗰啲,我只會話俾佢聽,分析個影響力,例如佢數 ...
我見到佢份數學卷真係呆咗, 佢仲同我講有同學仔100分, 我同佢講:其實你小心D都係100分的, 你全部都係錯低B嘢。不過, 佢今次中文、英文穩定咗, 終於見到曙光了。見佢做英文卷終於識得圈住D key words了。

IloveJJ 發表於 17-10-26 11:24
我仔今日先測完,佢仲大懞到3題時事題無做,「天鴿」送分都唔做。
阿大數常未派, 有同學仔病咗要補測, 但老師已經同佢哋講常識全級都考得唔好。阿大考完返嚟都話答得唔好。今次常識準備時間唔夠。聖經就搞笑, 有題答律法司, 佢答 "律司", 仲問我得唔得。不過中英文就好強勁, 英文全班最高分, 中文第二高分。

醒目開學勳章 貢獻勳章

little_yolky 發表於 17-10-26 10:54
我有兩個仔,一個醒但唔聽話,一個聽話但學野好慢 <======= 原來大家都係咁, I am not alone. :ho ...
每日走兩邊,唔同能力,唔同性格,唔同方法...
人都癲!

恐龍家

IloveJJ 發表於 17-10-26 11:45
犀利喎,中英文都咁高分。係咩原因?真係cut咁啲活動,多咗時間溫?
1. 小心咗。2. 大個咗, 浸夠鐘, 有收獲。
3. 同學失手囉。

今次真係好忙, 2個大表演, 又病到黏肺, 唔夠時間溫。C6話佢好似奧運選手咁, 食咗藥, 所以高分喎。我剩係cut咗校際同D細表演咋, 下個月有兩個細比賽 (因為有獎金既), 12月有三個大表演。之後真係唔玩喇。

小曳人 發表於 17-10-26 11:50
每日走兩邊,唔同能力,唔同性格,唔同方法...
人都癲!
C6話我哋屋企係同時處身响天堂同地獄中。

醒目開學勳章 貢獻勳章

little_yolky 發表於 17-10-26 11:55
我有時,分唔出邊邊係天堂,邊邊係地獄

恐龍家

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-10-26 11:55
總好過我日日響地獄徘徊,仲要鑊鑊新鮮鑊鑊金

little_yolky    發表於 17-10-26 12:04

小曳人 發表於 17-10-26 12:01
我有時,分唔出邊邊係天堂,邊邊係地獄
C6劃分得好清楚:
溫書時:家姐係天堂、阿妹係地獄
溫書以外時間:阿妹係天堂、家姐係地獄

小曳人    發表於 17-10-26 12:17

回覆樓主:

徘徊地獄又折返人間,春天失手冬天會習慣。。。

mianyang_99    發表於 17-10-27 09:52

我囡小五在唔小心方面好出色,一考完試就知道自己頭先睇錯題目或計錯數。

‹ 上一主題|下一主題