用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 男仔做考名幼repeat k1做超大B,定安於現狀繼續做細B? ...
樓主: poopoo13
go

男仔做考名幼repeat k1做超大B,定安於現狀繼續做細B? [複製鏈接]

Nannymui 發表於 17-8-12 12:59
原來如此。

其實K1開始,係未就要開始準備,坊間咁多野學,都唔知學邊樣好

我都諗緊呢個問題
我諗k1可以開始上下興趣班
一般興趣班3歲就可以上

我都係唔知應該比佢學乜好
咁細個小朋友暫時未睇到佢有咩興趣同專長

mamami2017 發表於 17-8-9 07:47

會唔會考慮試考K2插班?重讀一年好似有d浪費時間同可能會 ...

K2插班係比較理想
不過成功機會細好多
因為較出名的學校未必有咁多人K2走而騰出學位

回覆樓主

呢幾日諗諗下
可能做大仔係較有益處
大一年係發展上真係爭好遠
長遠來講對佢既自信心有幫助
是嗎

回覆樓主

其實我睇過一些男孩的書!有講男孩遲一年入學會較好!我覺得如果考到心儀嘅幼稚園可以讀多年k1!

keith_ccc 發表於 17-8-12 15:17
其實我睇過一些男孩的書!有講男孩遲一年入學會較好!我覺得如果考到心儀嘅幼稚園可以讀多年k1!
...

係呀!男仔做大仔好多,可以建立自信心

Nannymui 發表於 17-8-12 17:37
係呀!男仔做大仔好多,可以建立自信心

如果咁女仔呢?

回覆樓主:

做大b 一定好過細b

回覆樓主

其實如果跟得到點解要重讀?你話佢跟唔到就話啫。佢學識左嘅嘢又要學多次,上課不會很無聊嗎?其實主要教學也不是看學校而是看家長。不過各人選擇和想法不同我也可以理解。

maomaofafa 發表於 17-8-14 17:50
其實如果跟得到點解要重讀?你話佢跟唔到就話啫。佢學識左嘅嘢又要學多次,上課不會很無聊嗎?其實主要教學 ...

你講得岩,正因為呢個問題,我才有這個掙扎
至於點解要考慮讀多年,除咗自信心外,比較現實既問題就係值唔值得用一年時間換取一個比較好的升小機會...

poopoo13 發表於 17-8-14 19:13
你講得岩,正因為呢個問題,我才有這個掙扎
至於點解要考慮讀多年,除咗自信心外,比較現實既問題就係值唔 ...

咁最清楚自己個仔係你,佢需不需要重讀旁人也好難給意見。我自己個仔就係12月出世,佢K1的時候老師已經話佢英文程度有K3,但是我感覺他中文比較弱,他數學也不錯,我們自己有幫他超前訓練,平均來說他也進度良好,總之就是學術方面沒有覺得他需要重讀。只是社交和表達方面可能因為他本身的性格以及年紀較小比較弱。考小一方面預計會有很大競爭,但是諗住試吓先,如果真的考得很差才會考慮其他方向。因為現階段他的進度沒有問題,感覺重讀實在是沒有必要。不過每個人的情況也不一樣,但是我覺得孩子的資質,不論讀什麼學校,主要也是看家長的培養,而不是以年齡差來取勝。不過每個人的看法也不一樣,掉轉來說就算重讀也不一定必勝,我覺得只要符合他的程度來學習便可以了。

poopoo13 發表於 17-8-12 13:07
K2插班係比較理想
不過成功機會細好多
因為較出名的學校未必有咁多人K2走而騰出學位

CCKG只收K2起,其他學校又會有人轉過去讀,不過位又真係唔多

maomaofafa 發表於 17-8-14 20:18
咁最清楚自己個仔係你,佢需不需要重讀旁人也好難給意見。我自己個仔就係12月出世,佢K1的時候老師已經話 ...

如果以單純學術和社交來衡量,仔仔是不需要重讀的。考慮重讀K1有兩個原因:

1)考入升小成績比較好的幼稚園,希望對升小有幫助;

2)增強表現和自信心(例如:做細仔係跟得上,但考50名內,做大仔既話,就考10名內。我唔係話要小朋友一定要考第幾,呢個例子只係量化緊「增強表現和自信心」呢個原因。)

所以問題唔係「需唔需要repeat」,而係「值唔值得」為咗上述原因repeat, 所以想請教過來人

poopoo13 發表於 17-8-15 18:18
如果以單純學術和社交來衡量,仔仔是不需要重讀的。考慮重讀K1有兩個原因:

1)考入升小成績比較好的幼稚 ...

其實咁諗妳可能會有另一番見解,假設妳小朋友生於除夕夜,現有一間龍幼收咗,而且小學係妳十分心儀嘅,但非100%直上,妳認為repeat一年可以令佢保証直上,值唔值得?與此同時,好多人一聽到repeat呢六個英文字母就會好negative,咁大家又有冇覺得呢位除夕夜BB比人早咗成年返學而冇咗好多playtime呢?

poopoo13 發表於 17-8-15 18:18

1)考入升小成績比較好的幼稚 ...

過往有貼分享超大B考小一
可以參考一下

monodad 發表於 17-8-15 19:32
其實咁諗妳可能會有另一番見解,假設妳小朋友生於除夕夜,現有一間龍幼收咗,而且小學係妳十分心儀嘅,但 ...

呢個都係千年難題...
如果本身係半龍,可能真係唔repeat
但好似我而家咁,對於升小係一啲「渣拿」都無...

其實做超大B/細B,有乜好處/壞處呢?

回覆樓主

另一個考慮是小朋友如尤其男仔如生得細粒,repeat了會高大D運動叻D,對男孩自信有幫助。

Fish777 發表於 17-8-16 04:26
另一個考慮是小朋友如尤其男仔如生得細粒,repeat了會高大D運動叻D,對男孩自信有幫助。
...

又有道理喎
令我想到除咗學術社交方面
肌肉發展都係考慮
做細b,揸筆寫字畫畫難免會輸蝕啲...

我都讀成細B11月12月個D repeat, 并不是名不名幼, 而是大些, 應該上小學的時候有利些,  9, 10月就就不要repeat , 好似好大個.

如repeat 名幼, 就如同樓主所言, 對考直私可能會有少少幫助.

poopoo13 發表於 17-8-7 00:52
想請教下各位爸媽的經驗

仔仔係2014年10月B
Boy, k1做超大B better

‹ 上一主題|下一主題