用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區 邊緣 男,擔心中,真心請教! ...
樓主: peipeiwong
go

九龍城區 邊緣 男,擔心中,真心請教! [複製鏈接]

BSCYL 發表於 17-1-9 13:10
如果決定選迦密
博盡自二, 黃/銀2選1
守選丘

謝謝你的意見。但我不太明白,自一迦密,自二是黃/銀,「守選丘」是什麼意思?

好坦白自行迦密機會係0

其實中學都係睇ranking...大部份中學都係收表後問教育局拿ranking.... 好似黃芴南咁收齊表例如:400份, 咁教育局就會排呢400個學生既ranking比黃芴南, 黃芴南就會跟ranking去揀人見...

黃宣得4x% band 1, 華英/迦密太heat啦... 好浪費

peipeiwong 發表於 17-1-9 09:58
謝謝回覆。呈1+呈2屬band幾要再問老師。坦白講,入英中是我和阿仔的最基本要求,區內B1的全部都好,入到那 ...

對,"九龍城區"入到邊間Band1英中都是好好的,首先,你要確定下囝囝的Banding,若然暫時當作為B1c的話,自1要揀"迦密"都理解你的原因嘅!"迦密"的(機械人)又實在做得出色嘅!你哋多D鼓勵下佢,努力埋""呈三"",只要保得住Band1位置,大抽獎會是更大機會入"迦密"呢!當然,你都會知道,以你囝囝現階段的成績入到去會是很吃力呢!但由於你兒子對機械人甚感興趣,希望他可以為保住興趣而努力讀書,因為男仔到咗中學成績可以有好大的改變呢!而自2,你想保守D嗎?!若然是的話,就不鼓勵選"旅港"了,我會估"丘中"機會最大,其次為"黃笏南"和"銀禧"呢!

希望你早日有定案呢!努力加油呀!

hugub 發表於 17-1-9 13:43
其實中學都係睇ranking...大部份中學都係收表後問教育局拿ranking.... 好似黃芴南咁收齊表例如:400份, 咁教 ...

謝謝回覆。明白處境不樂觀,但除了之前説過阿仔的意願這考慮因素外,還在另一個post見hkpapa852說如果自行無選迦密,連叩門機會都無⋯⋯

peipeiwong 發表於 17-1-9 15:13
謝謝回覆。明白處境不樂觀,但除了之前説過阿仔的意願這考慮因素外,還在另一個post見hkpapa852說如果自行 ...

迦密要自行選佢先有得叩門, 係之前會員分享, 今年係咪咁, 最好有人去完簡介會可以返嚟講吓!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-9 09:00
自行可以去盡一點,保險線只需在大抽獎乙部才set,無需咁早投降。

王家爸爸  九龍城區大抽獎差極有個普,自行可以去盡一啲  發表於 17-1-9 15:41

章太郎 發表於 17-1-9 15:35
『自行可以去盡一點』可以作解說嗎?我自己覺得大抽獎最唔可靠 

...
九龍城區, B1同B2學位都充足, 自己係邊緣人, 又未考呈三, 無理由咁快投降吧?

咁自行當然係選兩間入到唔會後悔的吧!

如果最後呈三唔理想變咗B2, 咁大抽獎機會還是有的.

但如果呈三大躍進, 肯定去番B1. 但因自行太保守, 俾間B2中學收咗, 結果唔駛抽(連呈三既努力都白費埋), 咁又會唔會覺得自己做咗傻仔呢?

shypama    發表於 17-1-9 16:37
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-1-9 15:39
九龍城區, B1同B2學位都充足, 自己係邊緣人, 又未考呈三, 無理由咁快投降吧?

咁自行當然係選兩間入到唔會 ...

(emoji)

章太郎 發表於 17-1-9 15:47
嗯,明白,咁搏盡只限B1B2位多的地區如九龍城。
如果係元朗,B1A生都有機會派咗去B2學校,當然唔可以用同樣既策略。

章太郎 發表於 17-1-9 15:47
嗯,明白,咁搏盡只限B1B2位多的地區如九龍城。
除咗係B1位充足既區可以搏盡(因為實安全), 都要自己問吓自己, 如果自行選一間入咗之後無得去大抽獎搏, 甘唔甘心, 會唔會後悔先?

hkpapa852 發表於 17-1-9 15:54
除咗係B1位充足既區可以搏盡(因為實安全), 都要自己問吓自己, 如果自行選一間入咗之後無得去大抽獎搏, 甘唔 ...

peipeiwong 發表於 17-1-9 12:58
謝謝回覆。這個是最殘忍痛苦但較現實的選擇(雖然可能係陪跑)⋯⋯

我會讓阿仔試迦密,因他就只有這一間心 ...
心儀迦密是一定要報自行的,今次成績失準不代表呈三成績不會更好;

而且按照迦密的政策~自行也=叩門的門檻!

所以...支持您報迦密的決定

王家爸爸 發表於 17-1-9 10:06
講真,呈1應該係B1B成績,呈2應該係B2A,整體都係B1,所以表面上唔駛太早放棄,但係實際需唔需要擔心,或者 ...
我仔就是你所講的情況,老師話係B1尾至B2頭(呈1+呈2平均後),有D邊緣,東區網,本已因應呈一成績级25打算自行報張祝珊,但現在似乎好渺茫!仔其實心儀張記但我覺得他比較適合聖馬可,唔知自行報聖馬可會否機會大D?另一間可能報誇區,請比D意見!煩惱中。

shypama 發表於 17-1-9 16:34
心儀迦密是一定要報自行的,今次成績失準不代表呈三成績不會更好;

而且按照迦密的政策~自行也=叩門 ...
自行=叩門的門檻, 上年還有旅港

peipeiwong 發表於 17-1-9 13:15
謝謝你的意見。但我不太明白,自一迦密,自二是黃/銀,「守選丘」是什麼意思?
...

peipeiwong  oh, yes.  Thanks.  發表於 17-1-9 16:52

hkpapa852 發表於 17-1-9 15:54
除咗係B1位充足既區可以搏盡(因為實安全), 都要自己問吓自己, 如果自行選一間入咗之後無得去大抽獎搏, 甘唔 ...

謝謝你的分析,多謝你年中幫我們這群茫然的家長解答了一萬幾千的問題,因此你亦非常清楚我們1516的心情!

太保守唔博又怕後悔(始終去到大抽獎已經全靠運),太博到頭來乜都無仲更後悔!

不得不呻兩句,點解要有咁多「不知」的因素在這升中遊戲內?太多估計太多博唔博的考慮。現在是迷茫混亂擔心,相信填大抽獎時會更迷茫更混亂更擔心,點捱到7月!

Bigmowmow 發表於 17-1-9 16:35
我仔就是你所講的情況,老師話係B1尾至B2頭(呈1+呈2平均後),有D邊緣,東區網,本已因應呈一成績级25打 ...
講真自行報張祝珊、聖馬可既難度唔係相象中咁大,只可以話聖馬可比張祝珊輕易入啲啲,但係真係啲啲。如果覺得自行報張祝珊,機會渺茫,聖馬可既機會都未必高。所以如果自行一報聖馬,自行二就唔好太進取。

peipeiwong 發表於 17-1-9 16:48
謝謝你的分析,多謝你年中幫我們這群茫然的家長解答了一萬幾千的問題,因此你亦非常清楚我們1516的心情!
...

如果太擔心, 選兩間B1尾又較可接受(區內或區外), 咁機會高D.

不過, 反正自行結果都要等統一派位一齊公佈, 咁如果呈三成績真係大進, 係九龍城區統一派位仲有大把機會入番你想考既學校

hkpapa852 發表於 17-1-9 16:35
自行=叩門的門檻, 上年還有旅港

hkpapa, 如果自行冇選,系咪扣門一定吾收?
‹ 上一主題|下一主題