用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 呈二喇,都係band 3
樓主: annie126
go

呈二喇,都係band 3 [複製鏈接]

回覆:呈二喇,都係band 3

勉強升上,是陪跑,打擊自信心,同學dse 考医/law,不如去另一間考頭好過,重新開始。

mcl203 發表於 16-12-17 12:47
咁自行係全港性,身位全港B1而轉區去揀B2/3中學,似乎係個人意願多D,同本身組別又無乜關係噃 ~~~

...
楼主女女B3喎,咪轉區升1e V

引用:Quote:mcl203+發表於+16-12-17+12:47+咁自

原帖由 chocolatebean 於 16-12-17 發表
楼主女女B3喎,咪轉區升1e V
我唔知樓主小朋友來自邊間小學~~~

但現實反映,若係直屬中學,唔少既小學提供既組別係絕對有機會非真正組別~~~

若係全港B1組別,自行階段他校中學係絕對有途徑知你既成績水平,只有你有揀相若B1水平中學,我估唔會無機會囉,自己去揀他區B2/3水平中學,我估無乜人可以幫到忙 ~~~

自己知道小朋友有幾多斤両,只不過冇唸到呢個成績都要b3,只係想搵個平台呻下抒發一下。多謝大家。

回覆 annie126 的帖子

樓主女女係咪讀中西x心
8X分平均分係學校最後三分一
但同全港港比點都唔會band 3...
8X分都band3 甘6x以下 unclassified la
加油

洋蔥頭媽咪  要睇份卷深淺度,不能一概而論  發表於 17-4-1 14:52

醒目開學勳章

steve666 發表於 16-12-17 11:17
平均分有83分都 band 3?

唔奇,我仔學校都係咁,d人太勁,你中英數隨意兩科7字,但其他科高分已經拉唔到,雖然平均分唔低,都已經會係band 2尾至band 3頭

引用:平均分有83分全合格,但跌左入band3,有D灰

原帖由 annie126 於 16-12-17 發表
平均分有83分全合格,但跌左入band3,有D灰。已經好努力但別人更努力,唯有接受現實。
...
但其實你唔使理咁多,一來可能學校估錯,二來全港次第可能會排前D,再者,如真係band 3,你自行2間一定要揀band 2. 因為大抽獎一定派到band 3所以一定博。

之後考好呈3升返上band 2,到時先至再諗點派。  唔使咁擔心!

朋友囡情況差不多, 想請問樓主最後入左邊間直資

Mayyuen18 發表於 17-4-1 14:15

朋友囡情況差不多, 想請問樓主最後入左邊間直資

本來註冊左觀塘某直資,但剛收到羅氏通知取錄,所以會轉。

匯基轉羅氏, 小朋友最後係band幾,

bobbob    發表於 17-4-3 12:48

annie126 發表於 17-4-1 14:40
本來註冊左觀塘某直資,但剛收到羅氏通知取錄,所以會轉。
我估係聖道迦南轉羅氏才正確

bobbob    發表於 17-4-3 12:48

Mayyuen18 發表於 17-4-1 14:49

匯基轉羅氏, 小朋友最後係band幾,

未派成績表,但呈3只有小小進步,應該都係原地踏步

都係BAND 3? 咁你小朋友INTERVIEW一定好強, 羅氏都得好小位都可以入到.  好令人鼓舞.

annie126 發表於 17-4-1 14:56
未派成績表,但呈3只有小小進步,應該都係原地踏步
平均83分都係band 3? 真係好打擊,如果是我校有83分已經唔錯

Mayyuen18 發表於 17-4-1 15:01

都係BAND 3? 咁你小朋友INTERVIEW一定好強, 羅氏都得好小位都可以入到.  好令人鼓舞 ...

聽佢自己演繹interview 嘅情況應該唔錯同老師好互動。小組環節可能都幾好,因為同組嘅都係男同學,佢地掛住show off 自己嘅知識但冇乜合作精神去搞掂成件事,搞到差D難尾,我女就負責做統籌。可能咁又拉高左D分。加上全部同學都冇帶筆去面試,除了我女。原本都冇唸過會收,因為都幾小位,佢又唔夠標青。所以當收到通知都好開心。

Eat_Sleep_Play  恭喜哂  發表於 17-4-1 15:17

annie126 發表於 16-12-17 11:05
平均分有83分全合格,但跌左入band3,有D灰。已經好努力但別人更努力,唯有接受現實。
...

其實除左數學科,中、英好難取得100分,羅到95以上我校已經參不多是全級得幾個,因中、英科目50%佔閱讀理解,其實考書本上的知識可能只得20-30%,如只讀書本上知識是不夠的,語文先要浸出黎.
另外常識科有5分考時事題,其實都好難取得100,時事題好難捉,背晒所有書都會失分係時事題的.
如我校取得8X分可能是B2頭
樓主你間學校出卷是否小出課外題目?所以好多同學仔取到100呢?

mwm116 發表於 17-4-1 18:10
其實除左數學科,中、英好難取得100分,羅到95以上我校已經參不多是全級得幾個,因中、英科目50%佔閱讀理 ...

中文35%係課文詞語,但要背約60個詞語。英文30%與課文內容相關,數學應該間間都差不多。常識係得5%課外。

annie126 發表於 16-12-17 11:51
但聽到band3,根本唔洗唸派位,老師只係叫你努力D,下次考好D,跟住就夠鐘拜拜。基本上band1個批大部份考試 ...

好多同學高分相信卷應該出得比較淺,而且啲同學相差應該不會太大,仲有樣最重要嘅係只睇平均分根本不太準確,因呈分計法未必相同,再講別忘記不同科目呈分有不同比重,主科x9,常識x6,若樓主小朋友主科考得一般,只是其他副科高少少而把總平均分拉高,咁人家主科高分,呈分時用呈分計法 x9後總平均分亦會高出好多,所以說83分是b3亦不出奇。

洋蔥頭媽咪 發表於 17-4-1 21:44
好多同學高分相信卷應該出得比較淺,而且啲同學相差應該不會太大,仲有樣最重要嘅係只睇平均分根本不太準 ...
聖心校評是否B3都唔太重要啦...考直資都好受歡迎 ~~~

mcl203 發表於 17-4-1 21:58
聖心校評是否B3都唔太重要啦...考直資都好受歡迎 ~~~
咁我都恭喜樓主小朋友入倒心儀學校。我只係解釋番點解平均分83好似幾高但仲係b3生啫

‹ 上一主題|下一主題