用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Greenfield k2功課
樓主: fangw22
go

Greenfield k2功課 [複製鏈接]

回覆:fangw22 的帖子

我女都係k2 私幼,但暫時冇帶回家做的功課,除了要每天睇一本圖書,而且不用做閱讀報告。不過我知其他私幼都係好多功課

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-09-12+發表你

原帖由 fangw22 於 16-09-13 發表
我B8月尾出世,想轉救世軍,放棄GF的確讓我覺得好可惜,但我諗自信心同性格嘅良性發展對小朋友更重要,冇咗 ...
剛4歲要寫咁多字的確辛苦,過多半年4歲半近5歲小手肌發展成熟後會適合d。

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-09-12+發表你

我B8月尾出世,想轉救世軍,放棄GF的確讓我覺得好可惜,但我諗自信心同性格嘅良性發展對小朋友更重要,冇咗 ...
其實好睇你target 邊類小學,求世軍出名學術程度淺如果想個囡入直私小學或某d女津校,上左小一好可能會跟不上到時可能跟得仲辛苦;如果心議的小學不是谷的類型,小一上學期只是溫習返k2/k3的內容,就ok la

回覆:Greenfield k2功課

真係估唔到GF 都咁谷

引用:Quote:原帖由+fangw22+於+16-09-13+發表我B

原帖由 Ocean419 於 16-09-13 發表
其實好睇你target 邊類小學,求世軍出名學術程度淺如果想個囡入直私小學或某d女津校,上左小一好可能會跟不 ...
我target其實係直資,只不過目前來講得救世軍收我哋,我都會試去其他私立國際班插班先,我大女以前德寶,記得都係K2下半年先寫字,到宜家佢寫字好靚,咁早寫咁難,除咗打擊到小朋友自信心,我諗唔到有咩好處係咁早谷嘅理由

引用:我女都係k2+私幼,但暫時冇帶回家做的功課

原帖由 blythe_kiss 於 16-09-13 發表
我女都係k2 私幼,但暫時冇帶回家做的功課,除了要每天睇一本圖書,而且不用做閱讀報告。不過我知其他私幼 ...
好似學之園,功能多同谷,但有佢方式教小朋友,而GF,真係小朋友坐定定逐個做功課,學嘅拼音,太難理解唔到

引用:真係估唔到GF+都咁谷 +

原帖由 Dior8 於 16-09-13 發表
真係估唔到GF 都咁谷
佢哋谷到來,好多小朋友唔鐘意返學

引用:Quote:原帖由+Dior8+於+16-09-13+發表真係

佢哋谷到來,好多小朋友唔鐘意返學
但係K1下學期已寫晒26個英文字和人大小田天中等等中文字,點解K1時唔出聲?你是細仔嗎和K1嚮度讀嗎?

咁多年一向都係咁的。

回覆 fangw22 的帖子

見到好驚, 但呢間升小好好, 代詞點解俾小朋友聽....唔通真係要代做功課.....

引用:回覆+fangw22+的帖子 見到好驚,+但呢間升

原帖由 janicelwy 於 16-09-13 發表

見到好驚, 但呢間升小好好, 代詞點解俾小朋友聽....唔通真係要代做功課.....
我你他地牠它等代詞不算難,平時有陪讀開中文圖書經常會遇見的

純粹好奇

Greenfield用咩書?

同埋k1係點樣?唔知佢k1係點好難就咁同其他學校比較,因為用一間谷既學校同一間淺既學校比較係冇意思。

回覆 Ocean419 的帖子

真係無諗過K2開始就要咁, 代詞名詞呢D都叫文法既基本....諗住學多D生字詞語咋..

引用:回覆+Ocean419+的帖子 真係無諗過K2開始就

原帖由 janicelwy 於 16-09-13 發表
回覆 Ocean419 的帖子

真係無諗過K2開始就要咁, 代詞名詞呢D都叫文法既基本....諗住學多D生字詞語咋..
我建議同小朋友睇中文圖書時跟住文字去讀出來,而非只用廣東話口語咁講出黎,k2小朋友好快可以分到你我他她們等代詞

I think the homework is too hard for 1st semester of k2.

mrsmacaroon    發表於 16-9-13 15:05

既然樓主有大女經驗,相信不難為你細女安排到合適的學習環境
祝你好運

janicelwy 發表於 16-9-13 10:37

升小一好好?

引用:Quote:原帖由+Ocean419+於+16-09-13+發表其

我target其實係直資,只不過目前來講得救世軍收我哋,我都會試去其他私立國際班插班先,我大女以前德寶,記 ...
我自己覺得功課不算太深,他/她個D其實平日伴讀成日見,k1暑假我已經教左仔仔,宜家k2佢都可以明白同認到,但功課量確實係多,小朋友尤其細B真係好慘,咁細個日日寫咁多字。所以我真係好欣賞Kv, st cat,LH的課程,深得來有系統,循序漸進,所以小朋友學到野又好鐘意返學

KV, SC, LH唔多收細B囉, 大B超大B多數做到呢D功課, 家長會覺得佢地學到野又鐘意返學

個「土」舊年K1下學期尾已寫,K1生字薄書本是學校自己印製的,英文用Reading tree。

我係GF K1家長,K1暫時無咩誇張野,仲做緊點點點線條練習,學校話差唔多到下學期先寫字,我仲放心哂
其實我覺得K2寫 “土“ 字同 “6-10” 唔過份,我見親戚個仔讀出面LOCAL幼稚園仲難喎?!
“你我他” 正如樓上講,K2要識啦掛,我個女而家都分到,但當然無教佢分男女,我諗呢D就係學校同我地自己教嘅分別。個人覺得唔好咩都要小朋友抄抄寫寫係可以接受。
相反,我覺得功課幾多種類!功課多少,真係好視乎小朋友有無耐性,想問問,這些不是一天的功課吧?
‹ 上一主題|下一主題