用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) vs 香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌) ...
樓主: bear1122
go

嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) vs 香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌) [複製鏈接]

在各位眼中,其實這2間學枚的名氣及程度是否差唔多呢?

引用:在各位眼中,其實這2間學枚的名氣及程度是

原帖由 bear1122 於 16-09-08 發表
在各位眼中,其實這2間學枚的名氣及程度是否差唔多呢?
或者咁講,相差的風險絕對大於相差的名氣。25 canossa 實得,20 St Francis 只是有機會,再者乙一canossa 也遍地屍骸,食住寶品去到叩門,驚足一年,你接受到嗎?最後也可能讀寶校,你接受到嗎?

回覆:嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) vs 香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌)

名氣

咁你去用20分抽St francis la

引用:感謝各位家長意見o可能我是讀+Canossa+Col

原帖由 bear1122 於 16-09-08 發表
感謝各位家長意見o可能我是讀 Canossa College & Canossa School, 一直覺其他学校好D,自已間好一般 及麻 ...
講真既,自己讀左1X年,仍覺母校有所不足,用20分搏聖方濟各啦

回覆:嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) vs 香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌)

既然名氣緊要,點解不去20分抽瑪利曼呢?Canossa College 可能比St Francis 稍遜,但是讀得好在東區網有張祝珊和BPS,不會比St Francis 差。點解不自行入左Canossa 過一個愉快的K3,好好準備小學生涯。當然好不甘心入Canossa 的話,都無人阻你搏嘅

siden 發表於 16-9-8 15:53
名氣

咁你去用20分抽St francis la
X2 支持樓主抽聖方濟各人唔跌下唔知痛既

其實樓主係校友,仲讀足十一(三)年;對學校應該清楚過我地。
咁嘅情況下我會支持樓主;等d 人仲話咩廿一世紀仲有世襲,宜家就係有樓主呢種人出黎同佢地講,有料就唔希罕。

樓主可以25分第一輪入咗嘉諾撒先,take 咗個不錯的小學位,如果呀囡係有料咪去叩門囉,但係唔係去叩聖方濟各,係要叩D再好的小學,例如st. paul,瑪利曼,聖提女小。。。
如果叩唔到,咪疊埋心水讀嘉諾撒,之後成積好,東區禁多好band 1中學,絕對比得上聖方濟各中學

快摸黃,打出9番唔食,係要等自摸10番
這情況下,無論最後能否食出,雀友們都會說xxx
不過,我當年真係xxx, 最後海底撈月

試下啦,好刺激㗎!

bear1122 發表於 16-9-6 16:04
請教各位家長, 我地香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌)有25 分,嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) 只有20 分,但感覺嘉諾撒聖 ...

你不如 咁樣睇啦,   當你自己而家唔係揀小學,  係 為自己個女鋪 中學條路,  如果喺香港讀大學,  你要睇吓有無參考數據

中學有無出 5***,  入大學百份比, 學生品格 校外殊榮 及 凝聚力 等等.....係講中學.....

你而家求其因為夠分亂咁揀一間小學,  好似無得讀咁,  去到中學你玩死佢, 過 1~2 年分分鐘不停揾補習班......

唔好睇得咁狹窄

Bettylau 發表於 16-9-13 23:59
你不如 咁樣睇啦,   當你自己而家唔係揀小學,  係 為自己個女鋪 中學條路,  如果喺香港讀大學,  你要睇吓 ...
雖然今次我認同你講法: 唔好其因為夠分亂咁揀一間小學,  好似無得讀咁

不過樓主呢兩間都唔係差, 只係唔夠Top啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bear1122 發表於 16-9-6 16:04
請教各位家長, 我地香港嘉諾撒小學 (鰂魚涌)有25 分,嘉諾撒聖方濟各小學(灣仔) 只有20 分,但感覺嘉諾撒聖 ...
根主無需煩惱, 嘉諾撒聖方濟各書院, DSE成績同入U率都不見得好過香港嘉諾撒書院, 兩間中學只係級.

如果你25分唔入用20分去搏其它, 如MPS, 失敗咗要去抽獎, 到時抽入康山/啟基, 你接受到嗎? 定係到時又去叩返嘉諾撒? 咁.... 可不一早入咗再去叩其它?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Tintin926 的帖子

海底撈月?? 係的話, 雀友們想

曲曲 發表於 16-9-14 13:27
係唔係近年嘅事? 因6年前我女叩兩間, 兩間都收
嘉諾撒會既小學一向有共識, 如A校已收而你又接受咗個位, B校一定唔會再收你.

但如果係同時叩, 係有機會同時俾offer, 因為你未有任何一個註冊咗既嘉諾撒會旗下小學既學位

聽聞喇沙會都有類似既安排

曲曲 發表於 16-9-14 13:27
係唔係近年嘅事? 因6年前我女叩兩間, 兩間都收

我意思係經小一入學收咗嘅嘉諾撒會學生,去另外一間嘉諾撒學校叩門是不被接納。

你個女唔係嘉諾撒會學校收咗,當然比你任叩。

只要你唔係統一派位入就ok

因為叩門時果間會出check 派位證

Tintin926 發表於 16-9-8 21:50
快摸黃,打出9番唔食,係要等自摸10番
這情況下,無論最後能否食出,雀友們都會說xxx
不過,我當年真係xxx, ...

引用:樓主可以25分第一輪入咗嘉諾撒先,take+咗

原帖由 ellang 於 16-09-08 發表
樓主可以25分第一輪入咗嘉諾撒先,take 咗個不錯的小學位,如果呀囡係有料咪去叩門囉,但係唔係去叩聖方濟 ...
BPS好過St Francis喎

‹ 上一主題|下一主題