用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 觀塘St. Joe Vs 林文燦
樓主: haydor
go

觀塘St. Joe Vs 林文燦 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 16-6-29 10:34
St Jose升B1比例, 校網資料顯示每年約~55%升英中, 扣除部份B2英中, 估計實際約40%-45%
LMC估計~35%升B1, 兩 ...

hkpapa852 你好! 我仔仔今年升K2, 家住土瓜灣34校網, 想幫仔搏 "福馬" 但怕沒這般幸運

仔仔對英文較有興趣, 但專注力低一點, 不太 discipline, 我反而想佢入 st joe, 請問會否不適合他?

如真入了st joe, 升中也可用住址報九龍城區, 對嗎?

yiu_mimi 發表於 16-6-29 10:59
hkpapa852 你好! 我仔仔今年升K2, 家住土瓜灣34校網, 想幫仔搏 "福馬" 但怕沒這般幸運

仔仔對英文較有興 ...
適唔適合我唔敢講, 不如睇吓有冇St Jo家長肯答吓你.

升中係可以用申請轉用住址網去派位

siusiufun2010  要請奧脫福出場喎!  發表於 16-6-29 12:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

yiu_mimi 發表於 16-6-29 10:59

仔仔對英文較有興 ...

其實"心野" 大部份男仔都有架. 男校唔會太擔心呢樣...

天主教學校較嚴, 另外係有唔少媽媽嫌觀塘ST.JO校舍舊.

你有無去睇過下?

retriever 發表於 16-6-29 11:13
其實"心野" 大部份男仔都有架. 男校唔會太擔心呢樣...

天主教學校較嚴, 另外係有唔少媽媽嫌觀塘ST.JO校 ...

謝謝回覆, 等我去觀塘ST.JO 望下先

hkpapa852 發表於 16-6-29 11:02
適唔適合我唔敢講, 不如睇吓有冇St Jo家長肯答吓你.

升中係可以用申請轉用住址網去派位
謝謝回覆

其實也想問, 如果大抽獎第一志願填"福馬", 第2, 3 應怎填會較好?

回覆:hkpapa852 的帖子

謝謝你!
囝囝不差,但慢熱及睇心情、面試時蝕底,這是一年來的經驗。

引用:不同國籍同學沒有問過 +

原帖由 haydor 於 16-06-29 發表
不同國籍同學沒有問過
我是指沒有問題

我仔本來都有SFA offer, 但相對St Joe, SFA 更舊,而且我住東九龍,SFA離我家有點距離,所以三家學校,我最後決定St Joe

引用:我仔本來都有SFA+offer,+但相對St+Joe,+SFA

原帖由 Sukimama888 於 16-06-29 發表
我仔本來都有SFA offer, 但相對St Joe, SFA 更舊,而且我住東九龍,SFA離我家有點距離,所以三家學校,我最 ...
你囝囝讀了一年St Jo 後,覺得點呀?
多功課嗎?老師有愛心嗎?
測考太多嗎?
謝謝

Sukimama888  YES YES  發表於 16-6-29 14:47
siusiufun2010  佢仔仔應該係今年9月先小一  發表於 16-6-29 12:43

引用:我仔本來都有SFA+offer,+但相對St+Joe,+SFA

原帖由 Sukimama888 於 16-06-29 發表
我仔本來都有SFA offer, 但相對St Joe, SFA 更舊,而且我住東九龍,SFA離我家有點距離,所以三家學校,我最 ...
我會㨂SFA

siusiufun2010  SFA no doubt for me but every parent has their own thought towards educating kid  發表於 16-6-29 12:35

hkpapa852 發表於 16-6-29 10:58
升中自行, 或者考學校, 都係睇學生本身能力.

但萬一最後要靠統一派位, 係LMC做到B1學生入B1中學機會一定高 ...
(但萬一最後要靠統一派位, 係LMC做到B1學生入B1中學機會一定高過St Jo既B1學生) sorry, can't understand???  Would you mind to make hint?  thanks a lot.

lovebb2 發表於 16-6-29 12:43
(但萬一最後要靠統一派位, 係LMC做到B1學生入B1中學機會一定高過St Jo既B1學生) sorry, can't understand?? ...
應該係因為九龍城校網BAND ONE比官塘足夠,所以BAND ONE一般入得返BAND ONE, 但官塘就可能BAND ONE去左BAND TWO,因為唔夠位!

lovebb2  thanks a lot  發表於 16-6-29 12:57

回覆:siusiufun2010 的帖子

St Jo 是否貴林文燦差不多三倍?

beagoodman 發表於 16-6-29 16:13

School fee is $3,600 per month (total 10 instalments) in 2016/17 school year.

For SSPA's statistics, you may refer to school website (brief) or SJACPS forum
in EK.

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

住34校網就林文燦啦,學費加校車都慳唔少....又係陳守仁細佬

回覆:觀塘St. Joe Vs 林文燦

搭咀問SJACPS係咪相對比LMC少非華裔學生?

siusiufun2010  少好多,基本上無咩  發表於 16-6-29 18:15

引用:St+Jo+是否貴林文燦差不多三倍? +

原帖由 beagoodman 於 16-06-29 發表
林文燦學費約每月$1280

引用:搭咀問SJACPS係咪相對比LMC少非華裔學生? +

原帖由 herman0114 於 16-06-29 發表
搭咀問SJACPS係咪相對比LMC少非華裔學生?
Yes
ST Jo 絕大部分是Chinese

回覆 haydor 的帖子

咁平

引用:Quote:原帖由+beagoodman+於+16-06-29+發表

原帖由 haydor 於 16-06-29 發表
林文燦學費約每月$1280
林文燦近你屋企嗎?如近,你又覺得同其他國籍(eg 南亞),林文燦的高性價比(~St Jo 的1/3學費),真係認真考慮喎。

從申請人數來說,其實林文燦比St Jo應更難入,雖然林文燦先收你小朋友。

‹ 上一主題|下一主題