用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直資/私小的課外活動問題
樓主: monkeydiary
go

考直資/私小的課外活動問題 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:但唔係話有部分學校會要求學生即場畫畫嗎?

原帖由 monkeydiary 於 15-08-20 發表
但唔係話有部分學校會要求學生即場畫畫嗎?
我仔無學過畫畫,老師評語係:畫乜都有數字!
佢考一間要畫畫嘅學校都過到第一關,所以唔駛太擔心呢部份!

恐龍家

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:zanezane+發表於+15-8-19+18:22+最緊

原帖由 積奇百事 於 15-08-19 發表
玩朗誦有一個好處, 就係老師校長要試個小朋友時, 可以即係試到. 係龍係蛇無得呃. ...
親戚個女去叩門面試,自己同老師講:我朗誦比賽冠軍有金獎(當然比賽亦唔係咩大比賽)。即場表演。之後繼續面試,普通話題小朋友事後話唔知老師問咩,叩門失敗。

回覆 monkeydiary 的帖子

通常畫畫係考小朋友另一d野,好似借幅畫去考描述,執筆,講故事 ,或個別interview前俾小朋友畫住等,有老師觀察佢等待時的表現。同測下有無讀寫問題,因通常要寫名

回覆 Charlotte_mom 的帖子

比什麼賽重要的,因校際在小學真係會有,老師會清楚參加校際朗誦的小朋友在訓練和比賽時的經驗大約係點。比其他朗誦比賽有認授性。

參加過的eca中, 如要倒轉排成效,朗誦會是我的top 2. But thats just me.

題目問考什麼助入學校。。
Um.... 我唯有答朗誦,因我覺得大人可利用個過程幫小朋友成長,反思,建立自的形象,又可在面試表現多一點。但係唔可以靠間公司煲個獎果隻心態。。。
好似charlotte mum的分享都好好,識得朗誦,唔識答其他問題都係唔work.

學畫畫都有好處。有次老師問阿女:可否描述一幅你曾畫的畫,和用幅畫講一個故事俾我聽。
咁啱畫班老師係會一路畫一路問阿女點解加呢樣果樣嘅。。。。咁阿女就講到個簡單的出黎。從前有隻熊,佢喜歡煮野食,好俾心機讀書,結果大個做左個好好的廚師。聽完都笑左出黎。我都估唔到係有用的。

有無用真係好講你有無用盡學興趣的過程,幫佢組織和總結經驗。

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 比什麼賽重要

原帖由 zanezane 於 15-08-20 發表

比什麼賽重要的,因校際在小學真係會有,老師會清楚參加校際朗誦的小朋友在訓 ...
曾經聽過近年音樂節定朗誦節改左有年齡限制(最少足5歲)?

足5歲呀,果d叫 公開組。但年齡range係5至7歲,即係幼稚園小朋友同初小生同場比賽。

醒目開學勳章 王國長老

好的, 謝謝

Charlotte_mom 發表於 15-8-20 07:36
親戚個女去叩門面試,自己同老師講:我朗誦比賽冠軍有金獎(當然比賽亦唔係咩大比賽)。即場表演。之後繼續 ...
咁樣講啦, 朗誦係一個好好機會俾校長或老師即場睇到小朋友係依方面概能力. 如果表現得好, 我估一定會加分概.
但好多家長會覺得小朋友係某某朗誦比賽攞過乜乜獎, 就認為朗誦好叻. 等去考直資私小時或叩門時有分加. 我覺得咁諗係錯概, 獎項只係話比學校知小朋友有咁概能力. 至於係咪真係有, 即場一試就會知道. 加唔加到分, 就要睇小朋友當場概表演啦.

用另一個例子

有個小朋友攞左 MOVER 15盾, 校長見到一定會試下小朋友英語能力, 簡單問佢幾句, 如果小朋友乜反應都無, 你估仲會唔會加分比佢呢?

醒目開學勳章 王國長老

積奇百事 發表於 15-8-20 10:43
咁樣講啦, 朗誦係一個好好機會俾校長或老師即場睇到小朋友係依方面概能力. 如果表現得好, 我估一定會加分概 ...
我意思係, 普通話朗誦, 叻咪有分加, 係去到考oral啞左, 可能仲衰(俾人印象, 只識背果一首誦材, 連基本會話都攪唔掂lor)

我既經驗係: 課外活動既証書同普通比賽既獎狀對考直資私校用處不大. 學校根本唔得閒睇. 考直資私校最重要始終係面試表現.

不過, 係學習課外活動同比賽既過程中, 小朋友會有一些得著同經驗, 之後對小一面試係會有幫助. 例如校際朗誦比賽, 除了上台表演訓練到自信同勇氣, 小朋友比賽前要自己坐定定等上台, 要安靜有耐性, 都係考小一時經常遇到既情境.

津校叩門方面, 課外活動既証書同普通比賽既獎狀就有一定用處. 學校好多時會揀人面試, 點揀? 就係睇小朋友既portfolio, 仲有我估計讀咩幼稚園都會睇的.

所以不妨參加適量的比賽和課外活動.

siden    發表於 15-8-20 13:57

我又會咁唸,如果我portfo 只有kg 豬肉奬但我可以攞本Harry porter 讀比校長聽,唔知會加幾多分呢?

Ps 如小朋友happens to be 喜歡表演,參加一些公開比賽的確能如虎tim亦、如魚得水⋯

MrBeast 發表於 15-8-20 16:41
我又會咁唸,如果我portfo 只有kg 豬肉奬但我可以攞本Harry porter 讀比校長聽,唔知會加幾多分呢? ...
一定加好多分, 但大前提下, 要校長知你識得讀本 Harry Porter 先. 要知道依家競爭大, 叩門唔係個個見, 如果連面試機會都無, 就算小朋友識飛都無用.

用充實小朋友學習生活,俾多d唔同經歷小朋友的心態去報比賽或興趣班,比諗點有利面試得著更多。

小朋友點會無端端喜歡朗誦俾咁多人睇? 但小朋友挑戰到自己,開始了第一次,加上父母處理得好,佢地真係會學到好多。最緊要小朋友都知自己得到什麼,我個女輸拎唔到獎都好慶幸自己參加過,雖然一開始練時話好驚同唔想。

Portfolio學校都可能未必睇,但面試表現點可以令老師覺得小朋友係好正好重要。例如,教小朋友答老師野唔好一句就停,至少答3句,俾下例子。例如,問長處時,自己主動問老師洗唔洗表演?
平日有努力付出的小朋友一定可以令老師有驚喜。好似我都估唔到老師問平時畫過的一幅畫。如果小朋友平時畫畫交行貨,被迫,在學習時無享受的感覺,就會答得唔好。

平時有豐富有趣的經歷,加面試技巧,禮貌和自信,面試表現應見得人

引用:今年螢火蟲+果篇5歲可參加,廣或普都有。你

原帖由 zanezane 於 15-08-19 發表
今年螢火蟲 果篇5歲可參加,廣或普都有。
你可去朗誦節網頁看看。
有無名次唔係太重要,你今年有名次,唔代 ...
我剛睇過學校朗誦節的章程,廣東話有5歲或以上的組別,但評分只有abcd和評語,是否足夠報學校用?

引用:+本帖最後由+四隻貓+於+15-8-20+14:05+編輯

原帖由 四隻貓 於 15-08-20 發表

我既經驗係: 課外活動既証書同普通比賽既獎狀對考直資私校用 ...
咩為之適量?個答案好難界定喎

首要搞清楚....考邊D直資/私小先...現實係有頗大分別

如目標係 DBS/DGJS/SPCC/SPCS/GHS/RC/SC/APS/KTS/SFA...大家不妨分享下無cert定有cert既考到%較多...判斷下係咪真係有cert唔重要

小朋友有參加興趣班...點都會俾番張紙瓜...唔係點知你俾過錢去培育小朋友
‹ 上一主題|下一主題