用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島東16網
樓主: JanneKung
go

港島東16網 [複製鏈接]

引用:Quote:qqmiki+發表於+15-11-27+12:00+愛官

原帖由 saiwanho 於 15-11-27 發表
好:

校舍比對其他學校算夠新,開揚,無敵海景,心曠神怡
Thx!!

回覆:港島東16網

咁培橋好還是愛官好?

saiwanho  培僑好些。  發表於 15-11-27 19:33

引用:咁培橋好還是愛官好? +

原帖由 llam1210 於 15-11-27 發表
咁培橋好還是愛官好?
如果你嗰個係仔,你又好想佢將來派入皇仁,咁就揀愛官一定無錯,因為派到既機會率真係高過其他16網既小學好多,舉例舊年培僑就無人入到皇仁。如果以上不是一個考慮因素的話,咁就選培僑啦,即使兩間學校的升band1中學率差不多,但培僑大部分的老師都年輕有熱誠,小朋友返學真係返得好開心。功課量適中,學生又學到嘢。而且培僑鼓勵閱讀,佢會根據小朋友的英文程度要他們一日讀一本英文書。

利申:仔讀愛官,囡讀培僑

BB200903  我都投培僑  發表於 15-12-2 15:11

回覆:happy+ 的帖子

我是明年兔仔家長,有妹妹跟尾,免年出生高,相信比今年仲難,自己愛官自行20分,培橋只有15分,所以,我有些難決定。個個都話培僑較好,但培僑自行15分唔一定得。兔龍兩年人多,朋友話保守比較好。你是兩間用家的家長,是否培僑真好好多?

引用:我是明年兔仔家長,有妹妹跟尾,免年出生高

原帖由 llam1210 於 15-11-27 發表
我是明年兔仔家長,有妹妹跟尾,免年出生高,相信比今年仲難,自己愛官自行20分,培橋只有15分,所以,我有 ...
如果你自問無抽獎運,又唔想搏,咁就自行先入愛官。等6月放榜后,再去叩培僑。

回覆:happy+ 的帖子

謝謝建議!又是一個好方法!

培橋15分好多唔得,太多15分想博培僑。但小心越來越多人一一一培橋,如叩門唔係一一一可能差d。上年我識人o一一叩得入,今年好似競爭又大咗。

引用:Quote:原帖由+llam1210+於+15-11-27+發表咁

原帖由 happy+ 於 15-11-27 發表
如果你嗰個係仔,你又好想佢將來派入皇仁,咁就揀愛官一定無錯,因為派到既機會率真係高過其他16網既小學好 ...
去過愛官info day, 好多老師年纪較大及未有太好的工作熱誠

dreamdream081 發表於 15-11-29 23:38
去過愛官info day, 好多老師年纪較大及未有太好的工作熱誠
老師每年都有turnover,年紀大和年輕的老師的比例大概50:50, 有無工作熱誠就看個別老師了,宜自行觀察判斷。

請問有冇柴米用家? 多功課嗎? 谷嗎?

醒目開學勳章

saiwanho 發表於 15-11-27 14:26
英文科太淺,比同區,甚至全港水平有所落後,同學們將來上英中要狂追,能不能追到看個人修為

我都識個人話英文太淺,唔讀書都考全級頭幾名,所以都會出外補補。令公子而家響中學跟得上嗎?

請問大家對舊基灣意見如何?

bobbob 發表於 15-12-2 09:32
我都識個人話英文太淺,唔讀書都考全級頭幾名,所以都會出外補補。令公子而家響中學跟得上嗎?
...
人人都知道這是事實,只可惜有人不承認現實,仲相信自己眼光獨到,怪罪下屬不懂得好好運用套“好書”來發揮千變萬化的成果(廢話下刪數百字。。。。。。)

小兒自然要多加把勁,幸而情況不至於太差,在控制的範圍内。

天道總司 發表於 15-12-2 09:35
請問大家對舊基灣意見如何?
聞說自古以來都谷,但派位成績亮麗。

對我來説,唯一的drawback,日日爬這麽多樓梯幾辛苦,看看小朋友能否習慣。

引用:Quote:天道總司+發表於+15-12-2+09:35+請問

原帖由 saiwanho 於 15-12-02 發表
聞說自古以來都谷,但派位成績亮麗。

對我來説,唯一的drawback,日日爬這麽多樓梯幾辛苦,看看小朋友能否 ...
謝謝回應

[img align=right]http://as-luv2-454139179.blog.ocn.ne.jp/nova/images/tamama.jpg[/img][img align=left]http://game.21cn.com/zhuanti/comic/keroro/images/keroro.jpg[/img]

happy+ 發表於 15-11-27 22:04
如果你嗰個係仔,你又好想佢將來派入皇仁,咁就揀愛官一定無錯,因為派到既機會率真係高過其他16網既小學好 ...

我都覺得培僑真係好好, 開學只有三個月已經有好多活動, 陸運會連一年班都可以參加, 雖然只係運動場內玩些競技遊戲, 但都好開心. 仲有戶外學習日連家長都可以參加.  最正就係以物易物呢個活動, 令到小朋友認識環保概念.  

引用:丘佐榮+係咪多功課?+愛官好,+還是梁李秀娛

原帖由 JanneKung 於 15-11-27 發表
丘佐榮 係咪多功課?
愛官好, 還是梁李秀娛好? 想吾要咁大壓力下學習...
梁李秀吳輕鬆D

請問各位對韋理夫人和明德的評價如何?先謝!

saiwanho 發表於 15-11-27 14:28
1)老師好嚴好惡,看個別老師
2)搏QC, 男生如果是Band 1 有機會,不難。
3)功課量明顯精英班比較繁重,非 ...
入QC, 若成積不是真top, 與校內來自全港各地top學生一齊,只會成為炮灰........

happy+ 發表於 15-11-27 22:04
入QC, 若成績不是真top, 與校內來自全港各地top學生一齊,只會成為炮灰........
‹ 上一主題|下一主題