用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友升小一,暑假想操數學
樓主: FRUTIPS
go

小朋友升小一,暑假想操數學 [複製鏈接]

coco_cocopig 發表於 15-5-17 12:22
係囉,怕中文會好啲,又填充,又閱讀理解,又作句,相反數學易handle,中文就要閱讀多點,加返多啲詞彙

...
搞好中文,可以一箭三鵰,中文、數學、常識三科成績都一定有幫助。

初小成曰听見話睇鈡同錢呢两个topic出问題,担心咪早d同佢熟習下先囉~~成日叫佢15分鈡後提你做乜,半个鈡後又做乜……帶佢去超市買佢鈡意食既野,順便教佢用錢,找錢。

MrBeast    發表於 15-5-18 09:42

delete

sissysze 發表於 15-5-17 19:19
問題係學校會唔會等所有人明哂就下一個topic?一定唔會,touchwood你係跟唔上進度嗰啲咪出事囉

...
學校教既課程要返學前就學定先,咁學校既作用除左考試拎個名次仲有咩用?
不過你0岩既,跟唔上進度咪出事,無論幾年級都0岩用
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:Olympian+發表於+15-5-17+09:59+最衰

原帖由 rchchan0505 於 15-05-17 發表
這是理解問題,不是數學問題,應該加強對語文了解,除非係條數出得特別古怪。我贊同樓上媽咪說應先更注重語 ...
數學的文字題,除理解句子,還要有良好的數概。例如,小明有橙5個,小強有橙8個,小明比小強少多小個?沒有一個中文字是深字,亦不會不明白問題。識計的一眼知答案,所以咪話小一數好容易囉。唔明個d就講極都係唔明。只能教佢地,有個比字就減左佢啦!

引用:Quote:sissysze+發表於+15-5-17+19:19+問題

原帖由 MASAYA 於 15-05-17 發表
學校教既課程要返學前就學定先,咁學校既作用除左考試拎個名次仲有咩用?
不過你0岩既,跟唔上進度咪出事, ...
唔係要係出面學咗先,應該係話學校教完,要有人make sure 你明嗰嗰topic up乜,識做。阿爸阿媽教到當然好,教唔到,教佢唔明唯有揾人教

回覆:小朋友升小一,暑假想操數學

小一課程一般算淺,升小一的暑假應該可以最冇壓力。建議利用暑假培養睇書興趣,中英任小朋友喜歡,如果可以的話,引導小朋友睇D比以往多字的書,提升認字能力,對各科都有好處。

sissysze 發表於 15-5-18 00:54
唔係要係出面學咗先,應該係話學校教完,要有人make sure 你明嗰嗰topic up乜,識做。阿爸阿媽教到當然好, ...
小朋友明係最緊要,補吾補習,反而吾係重點。吾少細路補完都吾明。

sissysze 發表於 15-5-17 19:19
問題係學校會唔會等所有人明哂就下一個topic?一定唔會,touchwood你係跟唔上進度嗰啲咪出事囉

...
如果知道學校無教快, 小一數學係好淺, 唔會跟唔上的。因為連我個女小一時都跟得上。

BTW, 我指的跟得上係80分以上就叫跟得上, 唔係其他家長的95分以上, 要先此聲明。我要求好低的

MrBeast  我70 tim jar  發表於 15-5-18 09:41

回覆:小朋友升小一,暑假想操數學

搞笑﹗點解會12+3+3架.... 真係好難理解佢思路喎....

IloveJJ 發表於 15-5-18 10:00
講個笑話:小一文字題,大約係「一打西餅有12件,小明買了3打西餅,他共有多少件西餅呢?」,見個學生好快就 ...
唔明咪圖解到佢明, 如果笑佢, 呢個part可能有排都唔明
Learning to Read, Reading to Learn.

MrBeast  我70 tim jar  發表於 半小時前

70分 係真唔係? 咁換咗我阿女個情況, 你咪印印腳

數不應是「操」就行,要懂日常應用。去超市買嘢,搭車計車費,在車廂玩男女分類,計人數學統計,去街留意身邊d邊形東西,玩數字遊戲等,唱下九因歌,日積月累,令小朋友有興趣,他自然在校學得投入,積極。

至於,公民數,我個人唔buy,悶,悶,悶。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-5-18+10:00+講個

引用:MrBeast++我70+tim+jar++發表於+半小時前70

回覆:FRUTIPS 的帖子

小一數學主要不是運算問題,注重數學概念和睇題目。只需要依家訓練孩子睇題目便行。

引用:數不應是「操」就行,要懂日常應用。去超市

原帖由 lalalumlum 於 15-05-18 發表
數不應是「操」就行,要懂日常應用。去超市買嘢,搭車計車費,在車廂玩男女分類,計人數學統計,去街留意身 ...
係呀, 公文真係超悶, 怕佢驚了數學所以停了不再上
現在都是在家同佢玩計數遊戲,只是兩位數的計法,和看時鐘等簡單遊戲

接送放學時真係日日聽到d家長話學咩學咩,英文k3要考mover, 普通話要經常朗誦比賽, 有個誇到k3公文數已學分數小數加減, 個媽咪好自豪……, 真係覺得依家這年代係好崎型

FRUTIPS 發表於 15-5-18 10:57
現在都是在家同佢玩計數遊戲,只是兩位數的計法,和看 ...
行得太前好易迷失, 企後一步睇, 睇下係咪係咪真係需要? 係為面子定為孩子再決定都未遲

FRUTIPS 發表於 15-5-18 10:57
現在都是在家同佢玩計數遊戲,只是兩位數的計法,和看 ...
K3考mover, 是否代表小朋友對住個外國人可以流利對答?學分數,小點加減是否代表小朋友了解背後嘅意思?是否懂運用?

‹ 上一主題|下一主題