用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣道幼稚園K1上午班VS培正幼稚園K1下午班 ...
樓主: Ivantatpo
go

宣道幼稚園K1上午班VS培正幼稚園K1下午班 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+15-02-15+發表

原帖由 粉紅豹 於 15-02-15 發表
我識好幾個KV生0 offer wor
我意思今年考小一 零offer

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+15-02-15+發表

我識好幾個KV生0 offer wor
都係個句啦,正路一定係kv,當然凡事有例外,但要入神級中學,kv機會一定大過宣幼

引用:Quote:原帖由+粉紅豹+於+15-02-15+發表我識

原帖由 apple_love 於 15-02-15 發表
都係個句啦,正路一定係kv,當然凡事有例外,但要入神級中學,kv機會一定大過宣幼

...
( kv機會一定大過宣幼 )?   入Dgjs, Dbs, spcc 家長緊要過學校。

引用:Quote:原帖由+粉紅豹+於+15-02-15+發表我識

我意思今年考小一 零offer
有乜奇怪

間間都有人0offer, 當然KV都有,SC都有

學校只提供優質泥土予幼苗成長,如何灌溉栽培,小朋友性格如何,還靠家長用心照料。

winnietingting 發表於 15-2-15 13:24
( kv機會一定大過宣幼 )?   入Dgjs, Dbs, spcc 家長緊要過學校。
其實我都認同。另外,宣幼對外開放100位,但sc,kv,lh,york等等的出名的學校都己經有2千幾位考生,入宣道機會真係低過宣幼生好多,至少宣幼生學籤淺極都有5成機會上宣小。當然個家長要確保自己係top50就安心啦。

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-2-15+13:2

原帖由 sunnymama2 於 15-02-15 發表
其實我都認同。另外,宣幼對外開放100位,但sc,kv,lh,york等等的出名的學校都己經有2千幾位考生,入宣道 ...
宣幼基本上上宣小唔算有大優勢,但宣幼個課程賣點又不足以應付一線私小,at least 比起kv, st cat, LH....所以如果進取型家長唔應該揀宣幼

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-2-15+13:2

原帖由 sunnymama2 於 15-02-15 發表
其實我都認同。另外,宣幼對外開放100位,但sc,kv,lh,york等等的出名的學校都己經有2千幾位考生,入宣道 ...
我有朋友個女讀kv,佢地kv 個what's app group 好多kv的大仔大女已上小學,真係好多入左宣小,所以我同我朋友都覺得似乎宣幼上宣小無乜so

培正啦,有一條龍小學,中學直屬又band1A.
宣幼僥幸上到宣小,6年後又要爭過考中學,到時大包圍下pc中學咪一樣會叩。

一於KV, 對升小有優勢, 培中是中文中學,很多家長較喜歡英中

引用:一於KV,+對升小有優勢,+培中是中文中學,很

原帖由 chucimama 於 15-02-16 發表
一於KV, 對升小有優勢, 培中是中文中學,很多家長較喜歡英中
但係樓主宜家係宣幼vs培幼

我家女兒只有宣幼am同培幼pm offer
我家女兒也並未接觸音樂陪訓, 如果讀宣幼, 是否應該K1便要學呢?
由於我們是基督徒, 所以想知哪一間宗教氣氛比較濃厚.
是否兩間都幫唔到細佬(1yr old now)?

還有, 如果讀培正, 是K1 下午, K2 上午,K3下午, 如果細佬要跟, 又係K1 下午, K2 上午,K3下午. 但始終一條龍.

回覆:宣道幼稚園K1上午班VS培正幼稚園K1下午班

純好奇,其實有冇培幼生考到宣小?培幼生多唔多考到其他直私小?

回覆 Ivantatpo 的帖子

請問最後銡果?  我個囡一樣有這兩個offer, 今日去左PC註冊了

醒目開學勳章 貢獻勳章

apple_love 發表於 15-2-15 13:11

...
機會率,同人數係兩回事純講機會率,我個人認為宣小嘅優勢係肯定嘅!
但係~嗰班入到神校嘅宣小學生,係咪宣幼升上去就不得而知喇
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

keep-calm 發表於 15-2-16 11:59
純好奇,其實有冇培幼生考到宣小?培幼生多唔多考到其他直私小?
我相信唔多人考,就算考都係去考神校!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Ivantatpo 發表於 15-2-16 01:11
我家女兒只有宣幼am同培幼pm offer
我家女兒也並未接觸音樂陪訓, 如果讀宣幼, 是否應該K1便要學呢?
由於我 ...

如果有細跟尾,就PC只要細佬係大B,多數收 (唔係絕對啦~)
恐龍家

細佬3月出世. PC 收就實去讀.
但宣道以前是學卷, 好似收細佬容易D

呢幾年見身邊朋友培正細佬妹全部都唔收返

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-2-16+20:37+編輯

原帖由 小曳人 於 15-02-16 發表
點解咁講呀?你見好多做大b既細佬妹都收得返?

‹ 上一主題|下一主題