用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 XXXXXXXXXXXXX
樓主: megwong1
go

XXXXXXXXXXXXX [複製鏈接]

回覆 dcdc2525 的帖子

XXXXX

sunnymama2 發表於 14-9-17 10:51
點解改制唔比直升呀,我囝間學校都係
都係無得直升k1?
教署想公平d。

megwong1 發表於 14-9-17 11:03

但我剛開完家長會係可直升
你間就好啦。

dcdc2525 發表於 14-9-17 11:14
都係無得直升k1?
教署想公平d。

點為之公平?咁對我地pn小孩和家長公平嗎?我地比多一年錢,一年家校合作,小朋友同老師相處左一年,呢d需要時間心血,直升好公平呀,等於我地一早擔櫈仔排隊一樣!
仲有,而家唔直升,迫住原本一心直升的家長報多幾間學校,唔好計SC嗰d,就係因為驚冇得直升,連屋企附近普通嗰d的幼稚園都報埋,小朋友要面試,家長又要請假,唔係更勞民傷財嗎?

今本個教育局都痴線!

XXXXXXXXXX

sunnymama2 發表於 14-9-25 10:29
點為之公平?咁對我地pn小孩和家長公平嗎?我地比多一年錢,一年家校合作,小朋友同老師相處左一年,呢d需 ...
我係話教署以為。唔係我覺得公平。
我都係受害者。我地一心以為直升,後來先知要重考。
搞到有d 好幼稚園過左報名期。

回覆:做左一大輪工夫, 最終決定原校讀上K1

我估話就話無,不我估過一般學校都會[優先考慮]自己的n生,實際都係繼續直升。你估老師好想又重新適應過啲學生咩

引用:回覆+sunnymama2+的帖子 教育局同政府一向

原帖由 megwong1 於 14-09-25 發表
回覆 sunnymama2 的帖子

教育局同政府一向都白痴! 比D雙非黎爭位就叫公平! 稅又無交, 咩公民責任都無做過. ...
點解有規定都有學校可以直升?係真有規定定係學校借口?

steppenwolf 發表於 14-9-25 13:14
我估話就話無,不我估過一般學校都會[優先考慮]自己的n生,實際都係繼續直升。你估老師好想又重新適應過啲學 ...
我唔係咁睇。好多時做家長,選左間n1,無特別問題,當然想平平安安讀到k3上小一。
現在即使有部分話優先收番,都係要再面試,再申請。
好多雙職家長,無端端又要搞一大場功夫。
而且,要面試至終係講當日面試表現,萬一當日超失準,其他外校生又超水準,大家估學校會點做,根本無人知,但肯定增加了風險。
正正因為這種非直升既安排,除了好似上面的媽媽講,有人會挑戰九龍塘,同時亦因為咁樣,有d 又會試下考同區再好d 既學校,有d 又會報多同區幾間做保險。
會造成混亂。

Aphrodite 發表於 14-9-25 13:27
點解有規定都有學校可以直升?係真有規定定係學校借口?
聽聞係教署規定,不過唔知係唔係間間都跟足指引。

dcdc2525 發表於 14-9-25 13:47
聽聞係教署規定,不過唔知係唔係間間都跟足指引。
個個都係"聽聞", 但好以係無呢樣野喎? 如果唔係咁D龍幼家長(好似SPN)一定嘈到拆天啦!

而且如果所謂"甄選準則"係學校自訂, 咁更加無意義啦!

小心其實可能係某D學校自己想揀學生而整個籍口出嚟

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-9-25 14:15
個個都係"聽聞", 但好以係無呢樣野喎? 如果唔係咁D龍幼家長(好似SPN)一定嘈到拆天啦!

而且如果所謂"甄選準 ...

我現在可以答你,唔係聽聞,已收到學校通告。

hkpapa852 發表於 14-9-25 14:15

而且如果所謂"甄選準 ...

這位家長,請問你知唔知SPN 係非學券GA? 教署今次做法係只規管學券幼稚園。
再者,妳這套理論如果係學校自己製造出來,佢地重新審核或重新面試,唔通校方自己唔煩咩,怇要選學生,大可以話比家長知,為保持質素,所以無得直升,唔需要年年都無,今年突然安排,仲要唔係一間,上面已有不少家長有講。至於作為家長,如果學校想自己重新選出來,可以點做?心儀的學校,都係要繼續去爭取GA LA.

XXXXXXXXXXXX

XXXXXXXXXX

引用:回覆+dcdc2525+的帖子 我剛剛再問左學校,+

原帖由 megwong1 於 14-09-25 發表

我剛剛再問左學校, 都係話可以!  好彩! 如果唔係就要即刻報D未DEADLINE 既學校!  之 ...
學校話得就唔好擔心。

回覆:做左一大輪工夫, 最終決定原校讀上K1

點解人地其他有學卷學校就可以俾直升!但我個間就話唔得!講真甘真係好唔公平!佢地教署規定左出黎,但學校可以唔跟,咁真係規定黎冇用!

想請問有學卷話直升個啲家長,洗唔洗再報過名k?定真係完全唔洗考過就升!謝謝!

阿囝間唔guarantee直升,要上網apply k1

引用:點解人地其他有學卷學校就可以俾直升!但我

原帖由 carol0914 於 14-09-25 發表
點解人地其他有學卷學校就可以俾直升!但我個間就話唔得!講真甘真係好唔公平!佢地教署規定左出黎,但學校 ...
我間要重新交表,重新in.

引用:點解人地其他有學卷學校就可以俾直升!但我

原帖由 carol0914 於 14-09-25 發表
點解人地其他有學卷學校就可以俾直升!但我個間就話唔得!講真甘真係好唔公平!佢地教署規定左出黎,但學校 ...
囝囝那間之前問過可以直升,老師會作評估,不用報名再in了!

‹ 上一主題|下一主題