用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好擔心,老師話寫信叫小兒到健康院評估!! ...
樓主: ben.suki
go

好擔心,老師話寫信叫小兒到健康院評估!! [複製鏈接]

王國會長

ben.suki 發表於 14-6-22 23:37
小兒現在2歲10個月,老師因為覺得小兒有學習遲緩所以話去健康院評估吓!因為小兒仲未可以自行大小便及表達 ...
就算評估結果係有學習遲緩都唔駛太担心住, 我囝2歲9個月去做評估, 評定語言發展慢左一年, 要排期接受訓練, 但排政府要約2年, 私家又冇去, 只靠平時返學同在家多D 同佢講野, 到差不多四歲已講返多野, 到五歲近來做了一次評估, 大致上已冇乜問題了.

引用:不用太擔心,未評估都未知情況如何,只要評

引用:喺與唔喺,check左先囉。唔喺就買個安心,

回覆:好擔心,老師話寫信叫小兒到健康院評估!!

我囡囡都係3歲先開始戒到片無任可遲緩

回覆 瑩瑩老豆 的帖子

想問下叫私家轉介政府, 係排咩既評估? 其實我有試過去健康院問, 佢話叫我自己睇私家醫生, 睇傷風時又順便問過私家醫生, 佢又無話可以轉介番政府, 只話如果覺得佢腳肌有問題 (因為我仔成日都會話腳痛), 就去啲骨科專科照下咁.... 都無人可以講到我知進一步係可以做啲咩評估....

回覆:LittleBallBall 的帖子

你一直都有觀察小朋友的發展,所以我不覺得你遲了幫小朋友。肌肉都是以操練為主,你仔都係輕微,4歲開始操一點不遲。我估小朋友有點低張(肌肉張力低),小肌會影響自理和書寫,要找職業治療師訓練。大肌影響運動和上身穩定性(會影響書寫),還要驗檢一下有沒有肌肉協調的問題,如有運動技巧會明顯落後,如拍波,抛接波。這方面要找物理治療師訓練。可以搵私家介政府兒科,睇下政府會否安排職業或物理治療,另繼續排協康,其他機構都有服務,應唔駛排咁耐,但係我唔多熟,特殊版的家會較多資料。可先找職業治療訓練,我認為較重要。另可買書自己教個仔。

王國會長

LittleBallBall 發表於 14-6-30 16:04
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

想問下叫私家轉介政府, 係排咩既評估? 其實我有試過去健康院問, 佢話叫我自己睇私家 ...
我都唔知叫做乜評估, 總之我同私家講左阿囝唔講野問題, 佢就寫封信叫我fax 去大口環兒童醫院排期做評估.
到去做評估時除左語言, 另仲會做埋眼耳手腳(例如叫佢行路上落梯級)等都好全面.

可能我囝係語言問題才轉介去大口環, 而你只覺得佢腳肌有問題所以叫你去骨科.

回覆:ben.suki 的帖子

簽名被屏蔽

知道,健康院提早7月9日約見再決定方法,見步行步,快d揾到解决方法,希望兒子盡快踏上正確路,多謝大家鼔勵

回覆:好擔心,老師話寫信叫小兒到健康院評估!!

你可要求普通科/兒科醫生替你寫轉介信到衞生署的CAC排期,約一個月左右,CAC會安排你和小朋友先見姑娘,見姑娘後的半年至九個月後,CAC會與你約見醫生做評估,你可根據評估結果和醫生建議排社署的服務。上述評估服務費用全免。

你又可到一些私家機構做綜合發展評估,有關評估如有心理學家認證,你可直接把有關評估報吿結果排社署服務。上述方法可縮短輪候評估的時間(約半年至九個月時間),惟評估費用約數千元不等。

好清楚,很感謝妳
‹ 上一主題|下一主題