用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 拔萃小學VS喇沙
樓主: faistock2002
go

拔萃小學VS喇沙 [複製鏈接]

dunbinex 發表於 14-6-8 15:25
有仔有女就DPS
絶對同意有仔有女揀DPS, 不過無論男拔中學或女拔中學, 都都係同DPS無聯繫, 升中目標係呢2間就無謂揀DPS

但DPS自行無25分就無謂諗, 大抽獎通常只得30個位唔夠, 機會仲細過男仔抽LS
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:cellon 的帖子

回覆:拔萃小學VS喇沙

拔小同男拔小係兩碼子的事

拔小和男拔都是以英文教數學。

但拔小好似低年級不用考試?咪好hea?

我會揀 LS, 識d 讀 LS 同 DBS 嘅同學仔,小學中學都有,整體比較下,LS 校風好d,  d 仔乖d。

[img align=left]http://jsebeauty.com/sophia/owen11.jpg[/img]

引用:Quote:原帖由+Bbdreaming+於+14-06-08+發表

引用:-+宗教 -+鍾意男女校 -+英文小學 -+有仔有

引用:Quote:原帖由+cellon+於+14-06-08+發表放棄

拔萃小學跟拔萃附屬小學係两間吾同學校、前者只有几位能升上拔萃書院、後者係上佰人、级數都吾同!

回覆:naughtybj 的帖子

唔係唔讀,係自問唔夠班讀,為人父母應為子女找一間適合他們的學校!勉強無幸福

hkpapa852 發表於 14-6-8 15:33
絶對同意有仔有女揀DPS, 不過無論男拔中學或女拔中學, 都都係同DPS無聯繫, 升中目標係呢2間就無謂揀DPS

但 ...
其實真係有好多家長唔知的,只係一聽到拔萃個名以經衝埋去
古惑晴晴:(我最錫型爸、第二豬媽......)
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/IMGP0438m.jpg[/IMG]
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/IMGP0441m.jpg[/IMG]
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/SANY0351xx.jpg[/IMG]
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/SANY0827x.jpg[/IMG]

引用:拔小和男拔都是以英文教數學。 +

其實不必將兩間學校作比較,無乜意義。
我的小朋友也是第一志願入拔小。選這間學校,好簡單,因是男女校(我有女有仔),鐘意它是細校、英文教學,附近環境清幽而已,至於是否同其他拔系學校有關聯,對於我來說,一點也不重要。升甚麼中學,真係要睇自己個細路讀書讀成點!

但如果男仔讀dps,真係有1/3入男拔喎(佢俾10個位).又英小.又唔好講到佢咁差.

回覆 fruitfulsnoopy 的帖子

同意,唔好講到一文不值咁。

引用:但如果男仔讀dps,真係有1/3入男拔喎(佢俾10

‹ 上一主題|下一主題