用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 朗誦
樓主: bookreader
go

朗誦   [複製鏈接]

我聽落都唔覺有乜嘢問題,反而似係網上欺凌多啲
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

Admittedly 我冇藝術細胞,聽交響樂會訓覺,文藝片會中途離場,抽象畫就一定覺自己小孩畫得仲好,朗誦就就算spcc個d我都會毛管動,要學eca不如合唱團,不過人各有志,this guy found something that he can excel in, its a good thing.   比人笑真有d無奈,希望佢eq夠高

annie40  肯定你是位爸爸了  發表於 14-1-9 18:07

回覆:極嚇人的朗誦

似選港姐,各花入各眼,我會相信評判的專業。無論欣賞與否,都不應該取笑吧!我倒欣賞他的獨特及自信。我都希望他EQ夠高,不受影響。

眉眼間的表情及目光是騙不了人的。看得出同學真正投入!

另欣賞他第二首詩開始前的那數秒「入戲」,把自己置身詩中意境,帶動聽眾!好!
...

同學是真正投入! 真的是由心到帶感情出來
But 喜好否, 就各花入各眼, 我看完都笑了.

寄语梁同学, 不要把批评当作一会事, 大部分跟你同年龄的孩子是连表达的勇气也欠奉的, 少部分更是不憾,

当年刘德崋,周星驰,的艺训考试,是完全的一旧饭. 这旧饭跟别的饭的差别是有进修, 会进化. 今天群众踊跃付钞票来一睹风采呢!

vincher  加油!我有我風格……  發表於 14-1-10 22:57

回覆:極嚇人的朗誦

企得在台上用心表演,又有大會抨判認同,實在難得,該感到自豪。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

對中學生做出網上欺凌的行為,我覺得樓主真係要檢討一下!  
今日佳句: 我以往也以為國際板的家長也有質素,但現在才知deal with 一些麻煩家長也不易!  

雖然我好少睇校際廣東話, 但梁同學的表現係不錯的, 我亦睇唔出有乜好笑之處.
梁同學曾多次得到冠軍, 說明他的表現受到多位評判的肯定和讚賞.

回覆 bookreader 的帖子

如果你或你的小朋友, 表演的video 給人放上網加以批評, 你有何感受..
放過一位小朋友吧..

引用:回覆+bookreader+的帖子 如果你或你的小朋

原帖由 mandytanghk 於 14-01-09 發表
回覆 bookreader 的帖子

如果你或你的小朋友, 表演的video 給人放上網加以批評, 你有何感受..
同意!這同學已上大學一年班,但仍是一位年青人,網絡的力量,不可睇少。。。。放過他吧!!

annie40  已经上大学了, 很好啊!  發表於 14-1-9 18:06

朗誦係咁,同學仔超班,用此標題可能別有用x

HKTHK 發表於 14-1-9 07:36
Agree,有人酸葡萄吧!

引用:+點解教成咁?仲好似話得獎添。

原帖由 bookreader 於 14-01-08 發表
http://www.youtube.com/watch?v=kbxujUv7kFM

點解教成咁?仲好似話得獎添。
我冇睇片,但朗誦是艺术,你可以不欣賞,但不可嘲諷别人,亦根本無资格嘲諷别人!  点解要一个有勇氣站出來表演的学生在網上承受你的無礼批評和欺凌?

男孩子可以如此放,投入,難得!!!

引用:我聽落都唔覺有乜嘢問題,反而似係網上欺凌

原帖由 HKTHK 於 14-01-09 發表
同意,睇過一次幼稚園比賽,上半身360咁搖,我都係抱住尊重嘅態度,因我又唔係專家

我不愛看朗誦,也不愛看粵劇,SOCCER。每種活動,都有本身的 "標準",不愛看或不懂得欣賞的活動,有時在 "門外漢" 看來會較 "有趣",甚至 "古怪"。不想看就不要看就是了,也不批評人家。私底下閂埋門和親友 "圍內"  批評甚至取笑也算了,當是八卦行為。公開批評取笑,又是為甚麼呢?

HKTHK 發表於 14-1-9 07:36
非常同意。我愈聽愈喜歡,可能我本身是喜歡粵劇的。他好投入去表現詩的意境,尤其如你不看他的表情只聽他的聲音,其實好好聽的。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題