用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Victoria vs 北角明慧
樓主: BooBooYau
go

Victoria vs 北角明慧 [複製鏈接]

回復 BooBooYau 的帖子

我個女去年讀明慧PN(國際班), 今年讀維記K1. 我個人覺得兩間都係好學校, 但教學方法好唔同.
明慧: 傳統D, 有書有功課, 重語言同紀律, 老師有愛心, 但校舍比較舊, 茶點好普通, 無咁多人識
維記: 活動教學, 鼓勵探索, 走IB路線, 好多親子功課, 老師有愛心, 校舍新D, 茶點同勞作用料講究D. 大D機會上維小.

兩間佢都返得好開心, 暫時我都未知我女係維記吸收左幾多野, 以前係明慧好似實在D, 有D書跟返佢學左D咩. 佢印象好似深刻D. 而家問親佢上堂做咩學左咩都講唔出, 但間唔中又有D英文講出來(我自己無教佢), 我個人認為讀維記, 家長要放多D時間教小朋友, 因為有好多親子功課,學校每個星期都會派圖書比家長同小朋友一齊睇及學生字. 小朋友性格都最好要主動D, 有助探索學習.

回覆:coffei1 的帖子

多謝你詳盡的分享!

引用:Quote:原帖由+天悅+於+13-11-13+發表請問vi

原帖由 picture 於 13-11-13 發表
忘記了補充一點很重要的就是維多利亞 因為著重啟發但不會操練孩子所以如果 小孩子是 自發 學習型 最適合。

...
多謝分享,我相信讀維記的小朋友一定好開心

引用:Quote:原帖由+picture+於+13-11-13+發表忘

原帖由 天悅 於 13-11-14 發表
多謝分享,我相信讀維記的小朋友一定好開心
小朋友一定開心……但家長要有心理準備承受很難量化小朋友的學習成効而帶來的不安感覺。

一定巽victoria,升小有保证。

引用:為何+非用家+總喜歡說+Victoria是+"commerc

原帖由 bluigugub 於 13-11-13 發表
為何 非用家 總喜歡說 Victoria是 "commercial"?  它的學費是 all-inclusive.  兒子現讀Vic PN, 課室任何時 ...
非常同意!!!我也揀了维記棄明慧!

coffei1 發表於 13-11-13 18:06
回復 BooBooYau 的帖子

我個女去年讀明慧PN(國際班), 今年讀維記K1. 我個人覺得兩間都係好學校, 但教學方 ...
我個女去年都係讀明慧PN(國際班), 吾通係同學?

其實我個人睇法, 冇學卷既學校, 課程都吾會差得太遠, 最多係學校既approach 吾同 - 傳統VS自由奔放型.  好多時我地會揀"名氣"

回覆:Victoria vs 北角明慧

Many ppls said vic is a commerical school. I totally disagree with that. The tution fee includes all teaching materials( no books) snacks and drinks.. And this set of maths teaching aids..No other extra cost need to paid.

‹ 上一主題|下一主題