用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 亞仔真係咁差??? :(
樓主: Cindyjasper
go

亞仔真係咁差??? :(   [複製鏈接]

Hope for the best and prepare for the worst.

無話啱唔啱邊d人玩,喺全世界都要玩。P1只喺熱身賽,仲有升中、升大玩,一次比一次更好玩~~

大家不要灰心呀! 每個小朋友都有獨特之處.  學校interview失敗有很多因素. 末到最後一刻, 都重有希望, 不要給小朋友太大壓力!!

sammilcm    發表於 13-10-18 12:27

回復 小克 的帖子

其實家長係點知識答晒架呢?

醒目開學勳章

引用:不要灰心,做家長點可以甘易放棄,仔女命運

原帖由 mosquito_chu 於 13-10-18 發表
不要灰心,做家長點可以甘易放棄,仔女命運在你手,吾到最後一刻也未系輸!我系上年家長,考學校8間最多都 ...
真係恭喜你!

但我仲有排玩,真係唔知點算!屋企個校網好差,同埋我問過d校風唔係我想要嘅,我只希望亞仔有一間直資/私校收都咁難

醒目開學勳章

引用:回復+小克+的帖子 其實家長係點知識答晒架

原帖由 teambuilder 於 13-10-18 發表
回復 小克 的帖子

其實家長係點知識答晒架呢?
我講緊in幼稚園時,我同佢入去一齊in,  當然睇住佢答

醒目開學勳章

引用:"全部無撞時間,識答晒,但無一間收"+Hard+

原帖由 小克 於 13-10-18 發表
"全部無撞時間,識答晒,但無一間收"

Hard to believe!
無錯,識得亞仔嘅人都無人信,因佢兩歲講野已經好叻,日日去街,所以識好多野。

最後明白幼稚園唔係要小朋友叻,係要家長叻

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+13-10-18+發表

原帖由 陳皮爸媽 於 13-10-18 發表
5通我都要等叩門
我都好擔心

醒目開學勳章

引用:不要灰心,做家長點可以甘易放棄,仔女命運

原帖由 mosquito_chu 於 13-10-18 發表
不要灰心,做家長點可以甘易放棄,仔女命運在你手,吾到最後一刻也未系輸!我系上年家長,考學校8間最多都 ...
想問依家讀邊間?叩門係唔係真係得架?

回覆:亞仔真係咁差??? :(

真係好失望,好多2nd in 都唔入,就算有年放位都唔輪到我地。好難捱

醒目開學勳章

引用:真係好失望,好多2nd+in+都唔入,就算有年

原帖由 蓮蓉包 於 13-10-18 發表
真係好失望,好多2nd in 都唔入,就算有年放位都唔輪到我地。好難捱

...
係,真係好難,依家學校太現實

回覆:亞仔真係咁差

其實個10-20min真係睇到個學生係幾咁聰明?同K2成績表就知佢係咪讀書叻?
我個仔其實好有藝術天份,好鐘意將d屋企用品當成一種玩具,好有創意,又可以畫一幅畫約A4size同你可以唔駛10分鐘就畫好哂。其實要好多時間觀察,唔係個幾分鐘就知。
真係好想佢考到一間適合佢學校。

醒目開學勳章

引用:其實個10-20min真係睇到個學生係幾咁聰明?

原帖由 manfung79 於 13-10-18 發表
其實個10-20min真係睇到個學生係幾咁聰明?同K2成績表就知佢係咪讀書叻?
我個仔其實好有藝術天份,好鐘意將d ...
我個仔又係好鐘意畫畫,又鐘意攞唔要嘅盒做手工,佢學校攞品學兼優,英文同普通話拼音識讀。。。。只可惜父母唔叻

回復 wendyaupooh 的帖子

同意呀,其實話每間學校收生都唔同,其實黎黎去去咪又係個D,我地呢D唔突出GE,真係行埋一邊啦,唉.....

回復 剛果公主 的帖子

呢D咁出名GE學校,一定睇家底收生架啦,某日同仔去睇醫生,同醫生傾開INTERVIEW,佢話佢二個小朋友讀ST PAUL CO ED,又唔覺以前咁難入喎,我心諗,你係醫生丫麻.....

引用:其實個10-20min真係睇到個學生係幾咁聰明?

原帖由 manfung79 於 13-10-18 發表
我個仔其實好有藝術天份,好鐘意將d ...
我好同意你,10~20mins,重要係group in,真係未必睇到某類型嘅小朋友。我阿仔又係思考型,被大學評定high potential嘅小朋友,思考羅緝強,IQ高,但語言表達較弱,詞彙較少,有D咬字唔太正。今年interveiw,只報了4間,2間冇消息,2間rejected,心都酸埋。我自己都有喊過。你小朋友artistic咁强,創造力咁好,真係天賜嘅天份。我地晤好氣餒,加油!

Cindyjasper 發表於 13-10-18 09:06
我個仔又係好鐘意畫畫,又鐘意攞唔要嘅盒做手工,佢學校攞品學兼優,英文同普通話拼音識讀。。。。只可惜父 ...
唔好怪自己, 我兩公婆高學歷專業人士, 阿仔咪一樣比人reject; 我個仔都係好鍾意畫畫, 做手工睇書, 科學認知好, 英文流利, 但中文認字一般; 但我好清楚呢種等開"曉"既小朋友, 到青少年期一發力可以好勵害! 媽媽你一定要撐住呀!

Cindyjasper 發表於 13-10-18 00:08
佢應該父母係專業人士,或者好有錢

Don't say that!  Please do not ignore the kid's ability and his parents' effort paid.

Frankly, its just the beginning.  There is a long long way to go.  My son participated the game last year.  Our final decision was not made until June as my son was managed to get a very good allocation result!

So, don't give up and the best and most suitable one is yet to come.

mosquito_chu 發表於 13-10-18 00:36

Agree!  

Always think positive and prepare for the worse!

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+candon+於+13-10-18+09:24+編

原帖由 candon 於 13-10-18 發表

回復 剛果公主 的帖子
我考果d唔多出名嘅直資咋,都咁難

chunyatmama  Think of the numbers of application!  you are not alone!  Think positive!  發表於 13-10-18 09:54
‹ 上一主題|下一主題