用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一日未收到封取錄信,個心都唔自在
樓主: puilingchung
go

一日未收到封取錄信,個心都唔自在 [複製鏈接]

引用:唔洗今認真,對我來講註冊個日先會去羅番張

原帖由 vestzs 於 13-06-20 發表
唔洗今認真,對我來講註冊個日先會去羅番張証,叩門都請左唔少假,唔通羅註冊証又要花一日,再去註冊又請多 ...
但會令人覺得我哋hold住咗兩個位。我都想快啲搞掂去唔使心掛掛!

引用:只係提醒可以的話咪盡快拎,+又沒叫即刻去拎

原帖由 Jessy 於 13-06-20 發表
只係提醒可以的話咪盡快拎, 又沒叫即刻去拎, 仲要比人屈我話樓主無良, 無言!!

而且真係有d學枚沒寄 ...
我一收到信一定會即刻去拎返張註冊証。我唔想擺張註冊証喺屋企咁冇安全感。

vestzs 發表於 13-6-20 16:56
唔洗今認真,對我來講註冊個日先會去羅番張証,叩門都請左唔少假,唔通羅註冊証又要花一日,再去註冊又請多 ...

你未叩到門的心情如何? 將心比己, 可以的話咪早d放位羅, 唔得閒可以問下學校可否寫張授權書搵人代拎, 或者學校星期六都可以拎呢??
希望每天開心渡過 ;-)

puilingchung 發表於 13-6-20 17:08
我一收到信一定會即刻去拎返張註冊証。我唔想擺張註冊証喺屋企咁冇安全感。

...

謝謝你!!

引用:只係提醒可以的話咪盡快拎,+又沒叫即刻去拎

只係提醒可以的話咪盡快拎, 又沒叫即刻去拎, 仲要比人屈我話樓主無良, 無言!!

而且真係有d學枚沒寄 ...
佢冇屈你呀!都唔係話你!

回覆:Jessy 的帖子

我連邊日註冊都未知,學校講左會寄資料上門,家家有困難處你考慮到幾多,我明白叩門心情,但我困難處你知嗎?

引用:我連邊日註冊都未知,學校講左會寄資料上門

我連邊日註冊都未知,學校講左會寄資料上門,家家有困難處你考慮到幾多,我明白叩門心情,但我困難處你知嗎 ...
我問左要星期一到五先羅得

引用:Quote:puilingchung+發表於+13-6-20+17:08+

謝謝你!!
我都好想快啲搞掂,我都想快啲收信,因而家種感覺好似冇十足嘅安全感。

回覆:一日未收到封取錄信,個心都唔自在

我估7月2日前,您唔會有。

引用:我連邊日註冊都未知,學校講左會寄資料上門

我連邊日註冊都未知,學校講左會寄資料上門,家家有困難處你考慮到幾多,我明白叩門心情,但我困難處你知嗎 ...
我同你處境一樣,我明!

引用:我估7月2日前,您唔會有。 +

原帖由 dlee_ca 於 13-06-20 發表
我估7月2日前,您唔會有。
收咗信先去攞註冊証會唔會唔夠時間?

回覆:puilingchung 的帖子

請成日假,點都夠啦,問左要唔寫退學信或其他未?

引用:請成日假,點都夠啦,問左要唔寫退學信或其

請成日假,點都夠啦,問左要唔寫退學信或其他未?
問咗喇!要寫信同要提前打俾佢哋等佢哋揾返張註冊証出嚟喎……

咁唔放心,去新學校,校務處 double confirm 人名和資料,然後去原校提証。  唔好話咁樣仲有問題。

puilingchung 發表於 13-6-20 16:30
應該唔係引用喺你度,sorry!sorry!

我幫緊你說話喎。不過, 我好明白你0既心情, hold多一兩日啫, 收到信你都即刻放位啦。其實根據教署指引, 學校要7月2日至公布叩門結果, 所以, 大家都係無止境的等, 等到甩頭髮, 等到胃出血。

BTW, 意外呢樣嘢好少見的, 唔記得先恭喜你添, 真係安樂晒。

引用:咁唔放心,去新學校,校務處+double+confir

原帖由 dlee_ca 於 13-06-20 發表
咁唔放心,去新學校,校務處 double confirm 人名和資料,然後去原校提証。  唔好話咁樣仲有問題。

...
其實我今朝已經打咗去問多次。

引用:Quote:puilingchung+發表於+13-6-20+16:30+

原帖由 little_yolky 於 13-06-20 發表
我幫緊你說話喎。不過, 我好明白你0既心情, hold多一兩日啫, 收到信你都即刻放位啦。其 ...
sorry ar!sorry ar!

dlee_ca 發表於 13-6-20 17:55

...
因為家家有本難唸的經,係我同你唔明喎!

死啦!我一直以為係原先間學校攞返張註冊証去叩門取錄個間,佢收左就算係註左冊添!乜原來要收到封取錄信先係確實收左架?請?我有無理解錯呀?咁如果無出取錄信點算?

回復 Jessy 的帖子

如果令人不快或不明白的, 先說聲抱歉了
‹ 上一主題|下一主題