用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學鋼琴
樓主: qqsunday
go

學鋼琴 [複製鏈接]

本月初都有嘗試搵老師教我4.5歲囡囡學琴,找到了一段時間只一位老師來試堂,但佢地又唔太夾,所以又要再搵過。

引用:老師有好大關係,我的小朋友轉左老師,大半

原帖由 Honeymum 於 13-06-12 發表
老師有好大關係,我的小朋友轉左老師,大半年升左兩級。
之前的老師用一年多的時間準備考二級琴試,竟然肥 ...
點先知夾唔夾?阿仔超懶練琴,問題都唔知出喺邊個度

回覆:cat221 的帖子

回復 cat221 的帖子

囝囝懶練琴,最大的問題似乎在你身上.....沒有讓孩子養成習慣。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

引用:回復+cat221+的帖子 囝囝懶練琴,最大的問

原帖由 bebebe12345 於 13-06-17 發表

囝囝懶練琴,最大的問題似乎在你身上.....沒有讓孩子養成習慣。 ...
雖然你唔係話我,但我覺得人哋呻一句,你都無了解清楚,就隨意指責人係唔啱。如果你有好提議,直接講囉。你係老師?音樂人?本身有無細路,做過家長角色,了解家長困難先?

哈哈!指責?怎敢呢!答人家所問而已!
也多謝指教。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

pandamommy 發表於 13-6-17 20:59
雖然你唔係話我,但我覺得人哋呻一句,你都無了解清楚,就隨意指責人係唔啱。如果你有好提議,直接講囉。你 ...
if u know him, i think you won't say this...........i can say he really has right to say this

四隻貓    發表於 13-6-18 11:30

回覆:steamball 的帖子

真的從前輩學到很多,感激萬分!

回覆:steamball 的帖子

真的從前輩學到很多,感激萬分!

引用:Quote:原帖由+bebebe12345+於+13-06-17+發

原帖由 pandamommy 於 13-06-17 發表
雖然你唔係話我,但我覺得人哋呻一句,你都無了解清楚,就隨意指責人係唔啱。如果你有好提議,直接講囉。你 ...
好多謝你呀!其實依家做家長真係好難,我仲要係一個要返工及輪更嘅媽媽,自己本身又忙,阿仔又多嘢學,我一有時間就捉阿仔去練琴,其實我屋企都有鋼琴,但阿仔叫極都唔肯練,唯獨是落琴行就肯彈20分鐘講真嚟呢度係想攞support同取經,第一句就話人不是就真係會打擊到人囉:;pppp:

引用:Quote:原帖由+pandamommy+於+13-06-17+發表

原帖由 cat221 於 13-06-17 發表
好多謝你呀!其實依家做家長真係好難,我仲要係一個要返工及輪更嘅媽媽,自己本身又忙,阿仔又多嘢學,我一 ...
大家都係家長嘛,好多難處都明嘅。每個人都有唔同限制,明明喺限制中盡咗力,但仲俾人話係好慘㗎,所以我都忍唔住出句聲。

我自己個case: 我個仔本身係好鍾意彈琴,都有主動用心彈嘅時候,但學琴之道漫長,總有低潮嘅時候,每次會有唔同原因。因著唔同原因又要用唔同方法幫佢渡過低潮,好唔容易。我覺得仲辛苦過我自己學琴嗰時。

練琴的積極性好在乎小朋友自己有無目標。我的小朋友就從老師的引導中搵到要努力的目標,就是努力練是會被認同,被肯定。從中有好大的滿足感。
至於有無教如何練琴,唔係直接的教點練,而係教小朋友點彈好首歌,當中提供方法。小朋友自己都有進步,好開心。

Hello!希望你信大家都是 no offense。我只是小小家長一名,孩子也是初學者。我通常只在 EK 聽聽別人的意見,而 bebebe 一直是我的良師。
我想補充少少我所理解 bebebe 所說的“成為習慣”,就是每天都要做的事,讓小朋友對待練琴和對待學業功課一樣。小朋友不會疑問為什麼我要做功課,因為所有人都說“這就學生的責任啊”。家長可以讓小朋友接受上學就要做功課,也一樣可以讓小朋友接受學琴就要練琴。攪清楚這一點,就不用再糾纏於練不練,而花心思在培養對音樂的愛好。
有點近似的例子是培養閱讀習慣,很多家長都從小就每晚 bedtime story 伴讀再陪讀,在家多添書,常常到圖書館。。。都是希望孩子養成每天自自然然去閱讀,興趣和習慣相輔相成。

我都好想佢養成呢個習慣,講真我真係氹過,罵過,但他仍然踢都唔郁,我明白練琴必須要家長緊持,但我又真係唔想太過威迫佢囉

i also a mom, my girl only 6, but i fully agree with bebebe12345 said, is mami's fault, cuz a kid just like a blank paper, depends on how mami teacher her/him

cat221 發表於 13-6-17 23:23
好多謝你呀!其實依家做家長真係好難,我仲要係一個要返工及輪更嘅媽媽,自己本身又忙,阿仔又多嘢學,我一 ...
did u think out why your son don't like practice?  toooooo many activities? (as you said) do you give him enough time to play everyday ??? tooooo tired???????

DON't just blame others, you son just a little boy, is mami's  responsibility to help him to development a good habit

cat221 發表於 13-6-17 23:23
我覺得囝囝多野學,會是一個不練琴的其中一大原因。 假設他喜歡彈琴的話。練琴其實是好攰的事,要專心睇譜控制十隻手指,要顧音顧拍子和大細聲。是好用神的運動。

我大囝好鍾意彈琴,但學咗6年,仍經常拖時間唔練琴和我嘈。好多時是放學佢覺得好攰,好想休息去睇電腦上網去睇電視,唔肯練琴。有時就是有好多功課或準備測驗,佢好担心做唔切溫唔切,就唔想去練琴。因為一練一個鐘。我好些,每日都在他旁邊督促他。如果要小朋友自己鞭策自己,不是人人做到的。

學琴其實好花時間和體力的。

我已接受現實,我個囝係要我陪先練得好些。

ivantissue  同意!  發表於 13-6-18 10:10
for every one criticism, three positives must be given.

前輩講得係直接D,但這的確是事實。

Same as you, I am very busy with my job and i have to do shift+weekends...但係你比小朋友學的時候, 應該expect到個situation係咁, 唔可以算係tips, i try to do these (注意: 我唔係全攻型, 我只希望小朋友可以終身愛音樂, 唔係考完x級收檔), 我現在也只學習做一個好的supervisor:

1. make sure your kid likes the instrument, 呢個係最基本, 如果佢根本唔想學, 咁就其實係父母的問題
2. 要develop practice的時間和習慣, 我成日同呀女講, 唔練唔好學,  要佢agree, 起碼你叫佢練, 佢無excuse..
3. go to lessons with your kid,  知道老師要求, 最忌無要求; sit in during practice,  I don't have much time myself and we cannot practice everyday too, try to establish an aim during each practice and tell my kid, to get most out of your limited time e.g. 1st few days of practices maybe get fingering, most of the note/pulse right, so your kid might need to play the pieces a bit more times, later during subsequent practice maybe dynamics, expression etc.做唔到(depends on what is involved, 要做到為止, or continue next day) 有時真係無時間, 我會只練之前有問題果 d parts......, 所以我唔會定"你每日練1/2個鐘" or "你要彈十次" 的rules......到後期, 如果佢做到成隻歌我aim for 的 (當然唔係次次得), 我會唔洗佢彈落去, 我成日同佢講, 由佢自己決定有幾多時間玩, 所以唔好交行貨比我...起碼我要知佢try her best

我個女personality, 好求其, 可以好多小朋友都一樣, 捨難取易....有幾多個真係天生係mozart?! 唔同人有唔同role, 老師係教小朋友(+家長when kids are young)technique, 家長的role係supervise and make sure what is taught, is being "executed" (個term好似好嚴重) 也可以請教老師practice方法和困難

其實學instrument, 老實講, 大部份responsibility係喺我地身上, 如果小朋友仲細, 係要成人guide住....個個小朋友personality唔同, 可以話要見招拆招

p.s. bebebe係 expert黎, 你話佢, 佢傷心嫁..

四隻貓  同意呀....(我都唔太在意考級...最好第時一考就考ATCL, 幫我銀包慳錢)  發表於 13-6-18 12:34
ivantissue  bebebe吾好傷心呀!傷身!  發表於 13-6-18 10:18
‹ 上一主題|下一主題