用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大圍培僑?沙田培基?還是顏寶鈴好?
樓主: Lannie
go

大圍培僑?沙田培基?還是顏寶鈴好? [複製鏈接]

JadeW

在培僑版上看了很多你們的討論和分享,對學校和近來的轉變都多一些認識,基本上的印象都是正面的,多謝你們。不過無論討論區或者校網上的內容都偏重小學部,我們對中學的情況所知有限!

elliotwesley 發表於 13-3-25 23:56
My son is studying S1 now.  Pooi Kei is a good school.  Teachers are smart and loving students.  The ...
又一個培基老師對同學不離不棄的分享!
能夠讓孩子在學校的關愛下,渡過最反叛不穩的少年期,大概就是學校其中一個吸引家長的原因。其實自己當初在學校簡介中,找到對青少年輔導工作經驗豐富的突破機構和蔡元雲醫生的名字時,已經對學校增添信心!

Yanamami  沈祖堯教授is another advisor!  發表於 13-3-26 14:30

培僑和培基以外,假如加上保良局顏寶鈴,又會怎樣選擇呢?

顏寶鈴的學術成績比較好,去年DSE英文達Level 3或以上有100%,整體合格率70%,比福建中學還好少少!據聞功課頗多。校內有約10%non-Chinese,以普通教中文,課程和課外活動比較國際化,正申請辦IB課程。

三間直資學校,該怎樣選擇呢?

引用:培僑和培基以外,假如加上保良局顏寶鈴,又

原帖由 Lannie 於 13-03-26 發表
培僑和培基以外,假如加上保良局顏寶鈴,又會怎樣選擇呢?

顏寶鈴的學術成績比較好,去年DSE英文達Level 3 ...
還是首選 培基

chun媽  為什麼?  發表於 13-3-26 19:58

二选一,我选培基!不少人称讚其生命教育!其實此2間学生都好!友人校儿子讀培侨,也說校風好!至於入u率,我不太重視,何況兩者相差不大!

vincher 發表於 13-3-26 23:28
二选一,我选培基!不少人称讚其生命教育!其實此2間学生都好!友人校儿子讀培侨,也說校風好!至於入u率, ...
我是被逼勤力!當真的要為孩子未來六年的學習作出抉擇時,唯有認真找出資料和數字作比較。人們給培僑和培基兩間學校給印象有點一面倒,我希望在印象以外找出一些好與不好的證據…

似乎兩間都是好學校!

補充:唔睇入u率,因計%,各司各法!我主要看公開試成績,最好3以上

回覆:vincher 的帖子

如果睇成績即33222比率,顏>培基,而培僑好似沒公報正確數字。

vincher  agree  發表於 13-3-28 19:20

回覆:JadeW 的帖子

其實,個人覺得3間學校成績相差不會太遠。

家長宜按個人偏好,如列出自行評估學校不同方面的優缺點,再考慮每點既重要情度去選校。

偏好可以是學術成績、高中課程選向安排、教學方法、功課量、操行、理念、學校背景、語文水平、課外活動、名氣、地點、校舍、師資、普遍學生水平、普遍家長心態、學校目標、拔尖補底情況、收費、孩子性格、孩子學術水平、強弱項、課外活動取向、孩子對學校的取向等等。有些什麼是一定不能接受的。

先知道自己的偏好,會比較易去選擇。

vincher  好詳盡,very good  發表於 13-3-28 20:05
vincher  好詳盡,very good  發表於 13-3-28 20:03

樓主如果睇重成績, 甘選顏, 顏是比較谷成績.

見你拿甘多DATA出來, 之前有BK家長提過, 政府有視學報告講過大圍培僑, 前2年會考培僑的6科14分, 是低於全港水平.

有家長認為, 是界畢業生, 不是自己小學直上, 質數好參差. 其實幾年前去過培的中學開放日, 前校長親口對家長講, 收來中一生接近9成是BAND1生, 朋友的女兒都是BAND1尾, 唔想抽, 入了培, 完成中學課程.

所以三間學校有其不同優點, 培係比到小朋友有一個全面發展機會, 有無敵校舍, 資源好. 新學校, 成績有待觀察.

yhk329  外甥女是培僑首屈高考生,佢地這屈仍不多自己小學直上的,據聞佢地新校長反而擔心跟著這幾屆的成績,就是因是由小學直上,佢地學習態度太鬆散了  發表於 13-10-3 22:14

回覆:TKO2040 的帖子

M...... 我聽培僑新校長講就話冇可能全部中一都係好banding! 我自己諗,會吾會有咁多b1家長願意做白老鼠。
所以覺得mixed banding 係好正常。

JadeW 發表於 13-3-28 19:13
M...... 我聽培僑新校長講就話冇可能全部中一都係好banding! 我自己諗,會吾會有咁多b1家長願意做白老鼠。 ...

當年(即中學收生第二年) 舊校長在HALL裡, 一班家長舉手提問, 家長好想將孩子送入來讀, 好想知貴校以住收生情況, 例如BAND1生比例? 舊校長當時對住成HALL家長講, 以舊年來說, 學生接近九成係BAND 1.
如果有家長明白BAND1定義, 其實地區BAND1生&全港BAND1生,係有好大分別, 校長講既BAND1生, 可能係全港前1/3學生, 已經算係BAND1生, 而沙田傳統小學, 就算BAND2頭, 水平都可以好好.所以舊校長應該唔會攞住個咪大隻講.
基本佢既中學一直收生無壓力, 即是好受歡迎.

而且當時培僑宣傳做得很好, leaflets 封面又個鬼佬教學生, 千幾蚊, 有國際學校 FEEL,  慕名而去中產家庭, 佔好大部份, 睇得出在埸家長學歷唔會差.

會考成績低於全港水平, 係睇教處視學報告, 佢當時一直無公佈

公開成績唔理想既理由可能性: 新學校未能掌握公開考試, 教學模式未能配合到香港填鴨形式考試---> 成理.
如果將成績唔好, 歸咎於收生質數唔好 ----> 唔成理.
話曬比你教了5年.無理由公開考試, 衰過些 BAND2  中學.

其實教學理念同宗教背景係咪真係會反影在德育教育上?呢點我好有保留。我中小學都係教會學校讀,學校的老師唔知係咪教徒,早會只係諗口皇唱詩歌,個校訓更加講多過做,一味只係谷成績。最重要就是”上堂唔好傾計!”同埋”唔准gel頭番學”。我唔知咁係咪叫關愛。如果讀培橋開心又學到野,校風不太差(多中產??),不失為一個好選擇。得罪講句,會考考d野大都不切實際,d miss and ah sir 都係半桶水,有時間我寧可睇多幾本書好過。如果本身英文talk 得,presentable, 邊間大學出黎都唔怕搵唔到工。反而入top u 讀pure science 仲頭痕。

JadeW 發表於 13-3-28 10:44
其實,個人覺得3間學校成績相差不會太遠。

家長宜按個人偏好,如列出自行評估學校不同方面的優缺點,再考 ...
多謝呀!很全面的提醒!

要評估一間學校的優劣真有很多範疇可以比較,最緊要是家長看重的是哪幾項,就趁復活節假同阿囡畫個表,仔細分析下!

TKO2040 發表於 13-3-28 12:36
樓主如果睇重成績, 甘選顏, 顏是比較谷成績.

見你拿甘多DATA出來, 之前有BK家長提過, 政府有視學報告講過 ...
認同三間學校有不同優點,直資學校當年開校時都各有理念,但近年也要交公開試成績的帳。首屆DSE的成績又不能過份相信,全香港中學都正調整策略去應付DSE,將來一定有進步的空間!

除了成績以外,我們還在搜集學校其他方面的資料作比較!

回復 Lannie 的帖子

自己都作過比較表,可以分享少少經驗。
那些條件可以好長,但不會帶給你簡單答案。反而先選出最重要的優先條件,加大比重,你會較易找出自己或全家最心儀的學校。

如果自己有信仰,按信仰選吧!學費,距離,校舍等等都是次要!

Lannie  多謝分享!趁假期跟阿囡努力分析下!  發表於 13-3-29 21:55
vincher  Agree,pull n push factors  發表於 13-3-29 15:19
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 teambuilder 的帖子

我也認同你的覌點,英文了得加表達力強,我深信無論選那一所,他日出路一定好!每所中學有其優勢,睇你著重哪方面!

Lannie 發表於 13-3-29 10:47
認同三間學校有不同優點,直資學校當年開校時都各有理念,但近年也要交公開試成績的帳。首屆DSE的成績又不 ...
樓主我只是提出數據和事實, 至於選校不應只睇成績, 是老生常談.
希望每位父母都能為小朋友選擇最合適的中學.

TKO2040 發表於 13-3-29 21:10
樓主我只是提出數據和事實, 至於選校不應只睇成績, 是老生常談.
希望每位父母都能為小朋友選擇最合適的中 ...
Thx! 對啊!選校不應只看成績!看了很多家長的看法,知道三間學校其實都不錯,自已比較安心,就讓孩子分析完自己選啦!

請問你最後選讀哪所中學?今年到我兒選中学了
‹ 上一主題|下一主題