用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新油天 VS 英華
樓主: vwfw
go

新油天 VS 英華 [複製鏈接]

回覆:vwfw 的帖子

我會揀油天喎!兩間同時擁有既或然率太低,算妳大仔中了頭獎但細仔被羲生了,政府政策不變將來只有愈來愈難考,手掌手背都係肉我會叫大仔去選擇,反正佢一定幫細佬而且為此自豪重點會怪妳!補充句純小弟個人立場。

回復 vwfw 的帖子

請問樓主有宗教信仰嗎?

引用:回復+vwfw+的帖子 請問樓主有宗教信仰嗎?

原帖由 harris33 於 12-11-29 發表
回復 vwfw 的帖子

請問樓主有宗教信仰嗎?
Yes, just mentioned this in another thread. Religious background is one of the key factors we should note.

路過,朋友仔仔舊年情況類似,不過係華仁vs英華,end up佢揀咗華仁,因為有個細兩歲嘅細佬跟住,佢覺得到細佬考小一個陣競爭一定仲大,所以揀咗華仁,因為必入~

我老公說,即使英華可進入第三次面試, 不要讓兒子去. 如果3月真錄取了, 更難作出決定.
原因 #1: 弟弟
原因 #2: 申請直資/私校:遊戲是越來越難玩.
原因 #3: 老公最鍾情華仁, 他認為入大學機會率比英華更好.   (是真的嗎?)
我希望面試先,收先算 . 但他不同意。第三次面試需要爸爸和媽媽一起參加,如果我沒有比他更好的理由, 他真不參加面試.

bigboy129  華仁係咪一條龍先? 係咪咁肯定可上中學先? 如果唔係可以6年後再玩過一次派位。  發表於 12-11-30 12:47
HaYi  華仁 secondary should be better than YW secondary wow.. if WY hv offer, give up YW is reasonable..
but WY is dragon school ?  發表於 12-11-30 09:13
mk3288  我認為你先生更理性。為什麼要花錢讀質數還不如自己母校的學校呢?  發表於 12-11-29 19:12

回復 vwfw 的帖子

你先生鐘情華仁,但都吾係你個網wor。

佢會吾會係考慮經濟因素?

如果學費負擔係問題,咁佢可能有道理。

我朋友最終揀華仁、放棄英華嘅情況,完全無經濟嘅考慮,完全係考慮到細佬兩年後會更難考;以佢所知,即使哥哥讀緊,弟弟並無任何保證,所以最終選津小,因為弟弟必入~ 睇今年競爭激烈嘅情況,佢地似乎選擇得對~

我覺得兩間學術水平都很好,最重要看小朋友的學校成績。如杲成績好,在新油天都可去理想的中學。相反成績唔好,在英華小學也很難直升英華中學。

引用:真咪樓主以為要繼續等英華,+就唔可以註冊油

原帖由 tung0409 於 12-11-29 發表
真咪樓主以為要繼續等英華, 就唔可以註冊油天呀?
所以咁煩? 但上面有人已答左啦, 一定註冊左油天先, 有英華 ...
我就係你講既大女讀直資,細仔得十分,最慘係阿仔在阿女間學校只是後備生

tung0409  睇下邊間直資喇, 港同真係有好多case細佬妹連2nd in/3rn in都沒有, 播道有聽聞直至今年為止都收番哂弟妹  發表於 12-11-30 10:01
MCLIAN  叩門都有點机會0卦!?  發表於 12-11-29 23:52

引用:我朋友最終揀華仁、放棄英華嘅情況,完全無

原帖由 cacatam 於 12-11-29 發表
我朋友最終揀華仁、放棄英華嘅情況,完全無經濟嘅考慮,完全係考慮到細佬兩年後會更難考;以佢所知,即使哥 ...
其實這幾年,雖然沒有百份百保證,但英華學生的弟弟入到英小的機會已是很高了。
最緊要都是睇小朋友適合邊間,若唔適合,入硬都無用,

回覆:vwfw 的帖子

If he is smart and lucky enough to get yw, of course yw!!

回復 Jane1983 的帖子

她應該指是油尖旺中學網的華仁書院Vs英華書院

Jane1983  喔,吾怪得啦,thanks  發表於 12-11-30 10:14
常存喜樂、感恩和樂觀的心,勇往直前吧!

我是指”油尖旺中學網的華仁書院Vs英華書院”。
油尖旺中學網對男仔有利.

http://www.ycps.edu.hk/guest/secondary1011.htm

兩所油天升中資料是公開和高透明度的.

英華小學是一所magic school for boys. 在我申請入小一前,我朋友說有仔必申請這所學校,是值得的,即使只聽林校長的簡介會. 在開始時, 我只是半相半疑.

第一次聽林校長的簡介會, 她的魔杖一指, 我們著迷了. 一所有心, 有力, 有名,有良好學業成績的小學,
更重要的是英華小學接受和理解小男孩的調皮性格!!

仔仔在第一次面試後,他立即說”我想返回課堂再玩”. 英華小學的面試安排是很窩心的, 一早準備一個很大玩具吸引他們, 減少緊張. 他只是去英華小學玩耍. 相比其他學校面試,大人和小朋友只是緊張.

回覆:新油天 VS 英華

好命人!揀邊間都無錯!
但英華3in都300否150人喎!咁你都考到,無理由唔讀嘛?真係好難考㗎!小朋友咁叻,唔好放棄!
錢更加不可能是問題,直資可以有津貼嘛!

鍾意英華,唔等如入到佢會跟得上或讀得開心。未知的未來,大仔憑乜怪阿媽?我一向的宗旨,係唔會全家遷就一個人。我唔特別了解或鍾意新油天,但若你認為有原因去揀,就揀,無需要講到父母要向細路交代咁大件事,只要話新油天係一間好學校就得。我細女K2,已經成曰講住想同家姐一齊返學,可惜當年抽中個爛燈盞

另提醒所有YW粉絲,多了解家庭資源是否能配合,因要參加一體一藝課外活動,接送都唔簡單。

你的小朋友真叻,真係好恭喜你!YW

回復 momama 的帖子

You can choose weekdays or Sat for both 體 and 藝.  So, the kid can still take school bus everyday after school.

回覆:hoihoima 的帖子

我知道,但一定要參加同自由選擇係兩件事

‹ 上一主題|下一主題