用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 藍田靈糧堂今日IN完
樓主: rosebb
go

藍田靈糧堂今日IN完 [複製鏈接]

我有帶姐姐去,但只係叫佢響學校門口等..

回覆:藍田靈糧堂今日IN完

我都好鍾意面試安排,當日group in旁邊有個小女孩喊得好大聲,老師都冇鬧冇要求佢離開,老師真係好有愛心耐性,當日我囝要考好多嘢,仲同老師教捉迷藏,手拖手,雖然知道考上的機會好微,但好感謝老師當日熱心嘅安排,當日感覺好過啲九龍塘某幼兒園搞嘅pg。

manyjennifer 發表於 12-11-26 13:13
我都好鍾意面試安排,當日group in旁邊有個小女孩喊得好大聲,老師都冇鬧冇要求佢離開,老師真係好有愛心耐 ...
如果有小朋友喊, 我唸大部份幼稚園在面試當天唔會有老師鬧及要求小朋友離開卦

咁樣會對幼稚園的印象大打節扣

我有帶姐姐去,但只係叫佢響學校門口等.. X 2

我相信姐姐寧願係到同同鄉吹水傾電話好過

manyjennifer 發表於 12-11-26 13:13
我都好鍾意面試安排,當日group in旁邊有個小女孩喊得好大聲,老師都冇鬧冇要求佢離開,老師真係好有愛心耐 ...

可能考到呢, 佢地可能係睇下小朋友性格點為主瓜,仲有家長同小朋友之間既溝通好唔好

我都覺得佢地好好!!! 我仔係老師引導下, 肯答下d "車車" "波波" 佢地整個安排我好滿意,亦見到小朋友係玩得好開心!

引用:Quote:manyjennifer+發表於+12-11-26+13:13

原帖由 jsmanhim 於 12-11-26 發表
可能考到呢, 佢地可能係睇下小朋友性格點為主瓜,仲有家長同小朋友之間既溝通好唔好

我都覺得佢地好好!!! ...
多謝你鼓勵,雖然次次我都覺得囝考得好,做到8至9成指令,講到要講嘅嘢,但連啟思同迦南都考唔到,而且呢間好多人考,所以我都打定輸數,係志在參與,平常心。

回復 jsmanhim 的帖子

死啦, 老師都冇用紙記底, 咁係咪唔會再考慮....

回覆:hippotomato 的帖子

但係轉課室時我回頭見到D老師一齊係度mark sheet,我諗係等小朋友離開課室先寫,唔洗擔心

回復 manyjennifer 的帖子

我諗係我個囡嚟,我都好唔好意思怕影響其他小朋友

引用:回復+manyjennifer+的帖子 我諗係我個囡嚟

原帖由 decmama 於 12-11-26 發表

我諗係我個囡嚟,我都好唔好意思怕影響其他小朋友 ...
我係你左邊個媽媽,哈哈,點解你囡喊嘅,之前見你仲有位老人家一齊架,唔入埋去?可能會安心啲啊!

我個日係我仔側面個妹妹都係到喊啊 (見校長個part) 我仔都有影響, 但我又唔會覺得俾佢影響到唔開心, 平常心啦, 講真,甘細個小朋友,, 好正常,可能下次去in係我仔喊影響到人~kaka

乜走左之後有mark 底架,我都冇為意~~ 掛住湊住阿仔~

Sorry! 最初我以為是得我個囡會咁,原來還有其他小朋友也有此情況,我只帶了印傭去所以個囡佢好摟計,發現同親去兩次面試的表現好差好摟計,反而無同印傭去的幾次面試表現都不錯,可以坐定定答問題無喊!

引用:回復+manyjennifer+的帖子 Sorry!+最初我

原帖由 decmama 於 12-11-27 發表

Sorry! 最初我以為是得我個囡會咁,原來還有其他小朋友也有此情況,我只帶了印 ...
明白嘅,我諗學校同其他家長都體諒嘅,反而你點handle個小朋友喊的問題先係學校注意嘅地方。

zengogogo 發表於 12-11-26 15:13
但係轉課室時我回頭見到D老師一齊係度mark sheet,我諗係等小朋友離開課室先寫,唔洗擔心

...

老師企係我地面前mark分...好大壓力...

回復 zengogogo 的帖子

希望考到啦. 因為我見左四間都冇收, 仲有連一間都未有着落, 真係替阿囝擔心冇書讀.

其實喊我都覺得唔係問題,因為佢面試時間都長,前後差不多9個字,其實佢地得1歲多些bb,有情緒都正常。

我老師淨係mark低野,但我想不是mark分,不過我覺得係頭part老師已經揀左一部份佢地想要的小朋友,第二部見校長只是過目形式,因為校長其實好遲入班房,可能係計完分先入黎。

其實,我apply時都唔知呢間多人爭,因為我只是報屋企鄰近的幾間幼園。

我分享下:

女係LTLL AM CLASS學生, 讀K2喇, 09年12月INTERVIEW時我女只得1歲1星期大, 佢係11月尾出世, 細B, 我當時剛剛做完手術1星期唔可以抱佢玩, 所以校長好好人, 比我工人跟埋入去負責抱佢玩遊戲, 我坐隔離, 但我個女去到尾, 玩拋起小朋友時, 我女驚, 大喊(得佢1個喊).....但1星期後, 收到EMAIL通知收佢插班讀N班AM CLASS, 初時打比我話12月1日要返學, 但我話可唔可以1月先, 因為12月返完3星期剛適應完又放聖誕成2星期, 怕佢返學又喊過, 跟住主任好快批准, 1月先返學, 我女返學喊左3日, 每次10秒唔夠, 因為老師抱住佢一閂左門就收聲, 跟住老師一齊拖實, 自此愛上返學, 見哥哥返學佢無得返, 大喊, 仲拎住自己書包及圍裙開門喊住話要返學, 可想而知幾開心.....依傢都係架, 返左差唔多2年, 一話返學好開心的.....老師真係好有愛心及耐性架, 我女現班主任係男老師(全校唯一一個男老師, 唔計鬼佬), 有次有個同學仔唔舒服扭計, 男老師攬住佢, 突然小朋友嘔, 嘔落男老師身上, 老師都無推開佢, 佢繼續攬住佢叫佢唔駛驚, 然後抱佢出去更衣..............正常人第1時間推開比佢嘔落地啦, 老師真係超有愛心.......希望大家順順利利入到黎讀啦........

引用:我分享下:女係LTLL+AM+CLASS學生,+讀K2喇,+

原帖由 JHsbb 於 12-11-28 發表
我分享下:

女係LTLL AM CLASS學生, 讀K2喇, 09年12月INTERVIEW時我女只得1歲1星期大, 佢係11月尾出世, 細B ...

JHsbb 發表於 12-11-28 21:09
我分享下:

女係LTLL AM CLASS學生, 讀K2喇, 09年12月INTERVIEW時我女只得1歲1星期大, 佢係11月尾出世, 細B ...
哇, 真係好想入到呢間學校吖~

‹ 上一主題|下一主題