用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 係咪所有in 的小朋友都識英文字母?
樓主: Fabianne
go

係咪所有in 的小朋友都識英文字母? [複製鏈接]

ching_800322 發表於 12-11-17 14:29
我個仔識, 不過講唔倒, 叫佢拎就分全, 但講出口, 都係好少得, 其他的都讀唔正個音!! ...
平日多啲同佢講野有幫助。可能我本人多口水,仔仔未足兩歲已開始講full sentence. 不過佢認字就冇咁強,A-Z嗡得算清楚,但俾字卡佢有時認錯。你仔仔應該係visual learner, 我個係audio learner. 其實每個人都有自己強項同弱點,你可多了解visual learners的特質,找合適的學校及教導方法,共勉之!

引用:識都無用,面試佢地心情唔靚,唔肯答都無用

原帖由 mm1003 於 12-11-17 發表
識都無用,面試佢地心情唔靚,唔肯答都無用
agree

回覆:Care_Bears2009 的帖子

同意,每次interview (雖然我只係報左4間),求神拜佛佢心情好!

唉...識晒都無用..
佢肯做肯答....但對住人5笑的.....好似欠佢好多咁
佢張報名相係笑晒...好靚仔...kv老師見到真人...可能覺得貨不對板...最後要求我仔笑比佢睇....好彩我仔都有笑比佢睇...老師先話..咁先似返張相

回覆:bearwhat 的帖子

見到你個post 好有同感,我個仔interview都係cool 到死,平時就乜到笑一餐。
我都覚得老師揀要有笑容,吾答岩曬都冇所謂,相反答岩曬但冇笑容就....
點解笑容咁重要呢?但無端端答緊問題點笑丫。

jolalee  ha ha ha!   發表於 12-11-20 11:06

jolalee 發表於 12-11-18 08:49
平日多啲同佢講野有幫助。可能我本人多口水,仔仔未足兩歲已開始講full sentence. 不過佢認字就冇咁強,A-Z ...
多謝你的意見! 好有用!但點先知那間學校是合適VISUAL LEARNERS 呢!! 有冇上些例子?

唔識喎

回覆:係咪所有in 的小朋友都識英文字母?

心情靚,肯開口先係最緊要,字母&數字遲早都識,將來嘅學習先係最重要!

ching_800322 發表於 12-11-20 10:52
多謝你的意見! 好有用!但點先知那間學校是合適VISUAL LEARNERS 呢!! 有冇上些例子?
...
我覺得這篇文章好有用,睇完歡迎PM我再慢慢研究:

http://www.peegaboo.com/cms/index.php?page=content/stage/details&id=3614&contentlang=zh-tw

唔識, 相信識都唔答.
比interview個校長話, "Mud 咁有性格?"

我個仔都幾有創意,個日佢去plaza時見到個好高個個紙牌鐵塔話“it is a big A”

我囡識A-Z, color, shape, 1-10. 但未有 interview 問過,最多只係只佢拿個咩色樍木。
我哋都冇報民生。

我地in咗8間, 無一間問a-z. 1-10,shape同colour都有問過, 問咩名,幾歲,同邊個黎係最多,睇圖講入邊有咩都好多間問,仲有matching/砌圖都多間考.

我仔其實咩都識, 又係睇有無心情答.
‹ 上一主題|下一主題