用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 係咪所有in 的小朋友都識英文字母?
go

係咪所有in 的小朋友都識英文字母? [複製鏈接]

如果唔識好有問題?

1    0    0    0

都要in個一刻識答先得

回覆:daren 的帖子

我個仔依家至識abc 三個乍

回覆:kaitathk 的帖子

我個A至C都係一時時得
唉.../

回覆:係咪所有in 的小朋友都識英文字母?

講到火起

咩事咁火?分享下。唔識冇問題,返學先學嘛!

我個個無論A-Z,1-10,顏色,通通都係鐘意咪識,唔鐘意咪唔識囉,好似今日見
民生,啋都5啋老師,問佢咩名都唔答,in 咗5間,得Lee 間唔多答嘢!玩嘢

我個仔識, 不過講唔倒, 叫佢拎就分全, 但講出口, 都係好少得, 其他的都讀唔正個音!!

我個仔好細就識 但唔覺得對interview有利 好多話答啱哂都唔收 我無特別教 佢問我就講 所以可能咁佢好好奇 成日問

我個仔26個字母識一半倒,冇刻意教,佢睇BB Videos多佢又有興趣跟住讀就識,但同面試表現冇関,面試佢唔會出聲,佢係超細B。

我個細B報咗十幾間,未有一間學校面試要考ABC 123,用時間教佢應對禮貌和講清楚自己個名仲好....
如果將來要讀嘅學校程度深,依家教冇咩問題,但程度一般的學校,就唔好教,因為到佢返學時,失去學習的期待和興趣,又因為識,所以上堂唔專心。

要小心平衡。

我都無同佢玩abc好耐啦, 無特別覺得佢要識晒, in民生, 佢唔係好識答, 我心諗, 哦, 唔緊要啦, 答錯無問題, 有反應對我來說就ok, 起碼合作ma, 點知返到屋企佢話要玩abc, 咁我問佢啦, 佢竟然係識答

我女奇怪,字母同數字唔係次次認得,常見果啲先認得,如m因為mcdonald, p 因為見人地車有p牌,
但成個英文字佢就認到好多,有時interview老師拎啲圖出黎問係咩我真係想講你寫出黎問佢啦,咩apple, triangle, elephant, blocks呢啲…今日坐車去in創價佢見到話有lion, 我望下原來係lion rock tunnel路牌

我女唔識

我個囡(10月B)都識晒A-Z, 1-20, 顏色,形狀,但我未試過面試被問,而我覺得老師比較重視有反應、有眼神接觸、有禮貌、坐定定、主動回答、有笑容,呢d先係最難教好。

我個女(10b)係完全唔認到A-Z或者係0-9, 我冇諗過要教,不過身邊其他bb好多都識部份or全部。今年個女讀n, 等老師教算!佢in k班冇考呢d, 已經有岩既offer.

唔識絶對無問題。每個家長期望不同,每個小朋友發展不同,有啲早起步,有啲從後追上或超越。如果是因為學校面試,也不用介懷,不同學校期望的學生不同,只要替自已小孩找對符合小孩發展和家長理念相同的學校就好了。

識都無用,面試佢地心情唔靚,唔肯答都無用

回覆:breadbb 的帖子

想問:你的小朋友是如何問你的呢?佢指住個字母?開口問點讀?

‹ 上一主題|下一主題