用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 黃埔威廉,德寶還是嘉德麗英文水平高一些? ...
樓主: emilybabynatnat
go

黃埔威廉,德寶還是嘉德麗英文水平高一些? [複製鏈接]

回復 klm402 的帖子

哩位家長,妳既心聲我表示相當感同身受!比你幸運在於我地只係參加左德寶既interview,而無將小朋友送羊入虎口!
德寶哩間幼稚園簡直唔掂當!我既case亦都匪夷所思,請大家不妨抽空睇下,以便大家選校。

interview當日勁混亂不在話下,時間勁長,老師唔知點同點,在整個等待過程中,無提供任何可以吸引小朋友既玩具提供,唯有一個miss扮成小醜擰氣球,但需知道面試當日勁多小朋友,加埋家長人數,大家可想而知,有幾多小朋友可以埋到個唯一小醜個身。ok,都算!

interview有兩位miss負責,一個鬼,一個本地人,完全得個鬼係度問,我話bb始終細,英文能力有限,有d情況如可協助翻譯,小朋友會更好展示自己,但gor個本地miss,有頭齋坐落尾,面部完全無反應,無笑容,無鼓勵,而且一句野都唔講。算!

戲肉黎喇:in我仔既鬼妹miss,係之前租住我間屋既租客,甘岩interview之前完結左同佢一年生約一年死約既contract,我決定收翻層樓自用。同agent交樓交key時,驗樓我屋企總體情況ok(之前全新裝修外租),但睡房木地板一條好長既裂痕,而哩條裂痕係我過手俾租客時無既,agent亦有像片留底作證。我亦唔貿貿然獅子開大口要求人地賠款,所以揾到第三方裝修公司上黎屋企目測評估,裝修公司出quotation表示如果整好需要2000蚊,個鬼妹miss同另一個(亦係德寶老師,abc黎既,同是我租客)即場發爛雜,而佢地發爛雜既態度、言語、行為完全唔可以為人師表,惡到死,嚇親我同我agent,我agent都係女性,好彩當時我老公在場,我地仲禮貌緊講,甘如果第三方專業裝修公司既意見妳地質疑,甘不如請政府測量行啦,絕對公平公正,雙方平攤請測量行上來驗樓之費用我都願意。佢地一聽話要使錢請人check,更嬲,不停對住我大叫,個鬼妹不停話:哩d係自然損耗,妳租得間屋俾人,預左俾人損壞,我當時真係ma大個口得個窿。另一個話:我入黎時就見到有條裂痕。我即使火滾,佛都有火,我話:agent手頭都有相片為證,點解妳地係幼稚園老師,仲係“高人一等”既外籍老師,都可以ma大眼講大話?只不過區區2000蚊難道就可以令妳地喪失人格?佢聽後即刻唔出聲。

命運有時就係甘巧,我一早知道佢兩個係黃埔區內一間國際學校既miss,就係因為我好信任佢地既職業,所以當時先肯將我屋企租俾佢地。但我唔知道係德寶,直到interview gor日,撞到正。我已知道我仔係佢打分既情況下,一定會拒收。但事後又念,或者西人做野,公還公,私還私,大人既事,無謂累及小朋友,因為我仔當日發揮都好好。點知最後都係拒收。

如果大家話可能係因為當日我仔本身表現都不盡人意,唔夠標清。但係我bb一路interview都好穩定,屬於淡定仔,可以話俾大家聽,目前我地in左york,啓思九龍塘正校、嘉德麗黃埔、威廉睿智、維多利亞何文田、德寶、學之園,目前除維多利亞仲等緊消息之外,其它全部都收我仔,而其中好多間,好明顯好過、名校過、難考過德寶,大家係唔係?如果間間都唔收我仔,或者好少收,可以話係我地既問題,但甘多間都收,鐵一般既實施,究竟點解我地會俾德寶reject?大家不妨念下。

如果一間學校,有d甘既質素既老師,作為懷胎十月,含辛茹苦養到bb三兩歲人仔既各位偉大媽咪,妳地仲會唔會俾佢入哩間學校?

乜野叫誠實、無貪念、愛心、為人師表,我覺得哩d最基本既為人品質,德寶要自我反省下。

個鬼妹miss叫janet,個abc miss叫cass hung

以上句句屬實,我唔怕點出真名。

回復 i_love_pampers 的帖子

幸運在於我地只係參加左德寶既interview,而無將小朋友送羊入虎口!
德寶哩間幼稚園簡直唔掂當!我既case亦都匪夷所思,請大家不妨抽空睇下,以便大家選校。

interview當日勁混亂不在話下,時間勁長,老師唔知點同點,在整個等待過程中,無提供任何可以吸引小朋友既玩具提供,唯有一個miss扮成小醜擰氣球,但需知道面試當日勁多小朋友,加埋家長人數,大家可想而知,有幾多小朋友可以埋到個唯一小醜個身。ok,都算!

interview有兩位miss負責,一個鬼,一個本地人,完全得個鬼係度問,我話bb始終細,英文能力有限,有d情況如可協助翻譯,小朋友會更好展示自己,但gor個本地miss,有頭齋坐落尾,面部完全無反應,無笑容,無鼓勵,而且一句野都唔講。算!

戲肉黎喇:in我仔既鬼妹miss,係之前租住我間屋既租客,甘岩interview之前完結左同佢一年生約一年死約既contract,我決定收翻層樓自用。同agent交樓交key時,驗樓我屋企總體情況ok(之前全新裝修外租),但睡房木地板一條好長既裂痕,而哩條裂痕係我過手俾租客時無既,agent亦有像片留底作證。我亦唔貿貿然獅子開大口要求人地賠款,所以揾到第三方裝修公司上黎屋企目測評估,裝修公司出quotation表示如果整好需要2000蚊,個鬼妹miss同另一個(亦係德寶老師,abc黎既,同是我租客)即場發爛雜,而佢地發爛雜既態度、言語、行為完全唔可以為人師表,惡到死,嚇親我同我agent,我agent都係女性,好彩當時我老公在場,我地仲禮貌緊講,甘如果第三方專業裝修公司既意見妳地質疑,甘不如請政府測量行啦,絕對公平公正,雙方平攤請測量行上來驗樓之費用我都願意。佢地一聽話要使錢請人check,更嬲,不停對住我大叫,個鬼妹不停話:哩d係自然損耗,妳租得間屋俾人,預左俾人損壞,我當時真係ma大個口得個窿。另一個話:我入黎時就見到有條裂痕。我即使火滾,佛都有火,我話:agent手頭都有相片為證,點解妳地係幼稚園老師,仲係“高人一等”既外籍老師,都可以ma大眼講大話?只不過區區2000蚊難道就可以令妳地喪失人格?佢聽後即刻唔出聲。

命運有時就係甘巧,我一早知道佢兩個係黃埔區內一間國際學校既miss,就係因為我好信任佢地既職業,所以當時先肯將我屋企租俾佢地。但我唔知道係德寶,直到interview gor日,撞到正。我已知道我仔係佢打分既情況下,一定會拒收。但事後又念,或者西人做野,公還公,私還私,大人既事,無謂累及小朋友,因為我仔當日發揮都好好。點知最後都係拒收。

如果大家話可能係因為當日我仔本身表現都不盡人意,唔夠標清。但係我bb一路interview都好穩定,屬於淡定仔,可以話俾大家聽,目前我地in左york,啓思九龍塘正校、嘉德麗黃埔、威廉睿智、維多利亞何文田、德寶、學之園,目前除維多利亞仲等緊消息之外,其它全部都收我仔,而其中好多間,好明顯好過、名校過、難考過德寶,大家話係唔係?如果間間都唔收我仔,或者好少收,可以話係我地既問題,但甘多間都收,鐵一般既事實,究竟點解我地會俾德寶reject?大家不妨念下。

如果一間學校,有d甘既質素既老師,作為懷胎十月,含辛茹苦養到bb三兩歲人仔既各位偉大媽咪,妳地仲會唔會俾佢入哩間學校?

乜野叫誠實、無貪念、愛心、為人師表,我覺得哩d最基本既為人品質,德寶要自我反省下。

個鬼妹miss叫janet,個abc miss叫cass hung

以上句句屬實,我唔怕點出真名。

我個女而家讀緊威廉PN國際班, 阿女返學好開心喎! 最主要係用英文同普通話教學, 雖然只係返左兩個幾月, 但我覺得阿女學左好多野, 返到屋企有時講兩句普通話, 有時又唱下英文歌仔! 仲成日幫手執野TIM!
老師同D嬸嬸都好有愛心, 岩岩去完學校旅行, 見到D小朋友同D老師都好CLOSE, 真係覺得自己無揀錯!!

我係德寶七期interview 又無咁既情況喎。話三點in 就係三點in.. 當時仲見到學生上堂既情況。個個小朋友都好開心喎。

我小朋友舊年響德寶七期讀PN,我覺得佢返得唔錯,學到幾多野都滿意,英文發音不錯,老師,嬸嬸都好好,我都有叫人去讀。今年K班,我都打算比小朋友早D插班讀九期,因為英語環境好d,但會唔會同七期有唔同就唔知,不過都唔會影響我讀呢間。

總之...黃埔9期係真的不知所謂, 唔係空口講白話. 未決定會入讀既希望你地真係三思, 決定入讀既希望你地多留意自己小朋友返學後既反應.

Bellqq 發表於 12-10-11 22:47
我囡囡係舊年九期讀N, 非常開心噃,我仲無意中發現佢學校有教 jolly phonic,因為當我買jolly phonics CD  ...

呢間野我地比女女喊左1個月已不堪回首, 拍片係因為當時係x mas party, 小朋友係課室入面等, 我仲有keep到條片, 不過就要搵下了. 如果搵到....真好想post上黎比大家欣賞下.

giyim 發表於 12-11-10 11:17
我個仔都係返緊9期PN WOR~ 佢不嬲怕生保, 但係返左幾日學已經冇喊, 仲好鍾意返學~ 返左一個月度中間時間我 ...

你小朋友讀得開心真係好, 我女係呢間野讀既回憶絕對唔係開心野黎. 每次想返起我都remind自己唔好咁傻只係睇人家既包裝同收費貴就當正係好野. 總之....我唔介意比呢個學費, 但好介意佢地咁冇愛心對小朋友.

C-Mermaid 發表於 12-11-10 12:07
回復 klm402 的帖子

哩位家長,妳既心聲我表示相當感同身受!比你幸運在於我地只係參加左德寶既interview ...

第2間我唔敢講, 呢間野d老師校長有幾好質素我領教過了. 其實唔收你小朋友仲好啦, 好過take一個咁大既risk麻.

i_love_pampers 發表於 12-10-11 11:42
我個仔都讀唔夠3個月PN走咗!interview時老師話佢哋好緊張戒片,叫我地唔洗擔心,佢地會幫阿仔戒片!開學時 ...

邊間先

回覆:tintin328 的帖子

你打算會安排小朋友考傳統小學/國際學校?我本身都報了國際班,但老師話k係涵接唔到傳統小學,所以立即改了報本地班。其實我自己心儀國際班的語境多些。謝謝分享

‹ 上一主題|下一主題