用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大坑東幼兒園2004/05年A班家長請進
樓主: franceshpm
go

大坑東幼兒園2004/05年A班家長請進 [複製鏈接]

Re: 大坑東幼兒園2004/05年A班家長請進

吾好意思我路過想問2月6日入大嶼山係幼兒園攪定係家長攪,因我吾知到,thanks!

pingukiwi,
是學校辦的,老師在放工後續個打電話問家長可否出席,並快將出通告通知各家長.

可惜我當天中午團年不能去.

pingukiwi,

你係唔係靚女kiwi呀? 我地係蝴蠂組攪o既function. 係Fion老師前兩晚打比我. 你係邊組o架?

Heather,莎莎
      你們記得我嗎?我仔以前大坑東幼兒園讀,現係東涌住呢?
不知你們有印像嗎?我就記得和亞同朗齡喇
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

joey媽媽

當然記得你啦!!. 文軒仔今年都升小1,係唔係在東涌讀呢??
跟住又到妹妹選校啦, 時間過得真快.

莎莎
    哈哈~~你d記性都好好喎,呀仔個名你都記得,抵鍚!
雖然咁耐都無同你傾計,但我個心同你好有親切感.
  軒仔今年是升小1,但他的發展有障礙,所以我都未肯定是否實升小一或是重讀高班,雖然他不是自閉症中的嚴重,但他的專注及安坐能力不是好好,語言溝通仲要努力,所以我都好煩呢
  和亞呢,有學校收了嗎?他而家學習情況點呀
[size=small]世上本來就沒有完美的人,人生總會遇著不同的障礙,有些人能幸運地越過障礙,但有些則只可以盡力改善,憑著愛去面對人生的困境! :-P

joey媽媽

和亞宜家等緊大抽獎, 4/jun 先知結果,去年年尾考直資,私小都唔掂.  起初都有唔開心, 但想通了, 隨緣吧.

謝謝你們回答我的問題,柏彥是甲蟲組的所以老師沒有告訴我(因與他無關)......

pingukiwi,

你o地o個組有乜o野攪緊呀, 因為其實好難知道班裏o既活動, 主要係個仔不善於表達. 所以自己比較迷網.

Agnesng,

查實我都吾知學校最近有乜o野攪,柏彥講d吾講d又吾清楚,都係要我自己問......
唉......今日柏彥先同miss講都吾明媽咪點解要佢學琴,因佢吾太鍾意......我其實想比佢學多d野,睇多半年如果佢吾想再學,咪學其他野law!佢只學咗兩個月咋!

hi, pingukiwi

和亞都唔太主動講學校的事給我知, 好彩宜家有日誌.

學琴問題, 我都試過, 和亞4歲前學過3個月, 點都唔喜歡, 後來停了1/2年, 再試,轉了琴行和老師, 咁又學了差不多1年, 最初為練琴都好勞氣, 但要"軟硬兼施"同"威迫利誘", 和亞最喜歡我話佢彈得好聽.  同埋,你有無用john thomson 琴書呢? (唔知有無記錯), if 有你試下佢彈你唱, 佢會有滿足感d.

hi,莎莎
柏彥都用緊john thomson 琴書,但佢覺得彈來彈去都係嗰兩首歌好低b......因佢上堂時要彈上次學的歌比miss聽,但佢彃得吾好,miss又吾肯教佢新歌(miss捉拍子好緊)兩堂都係咁,我忍不住同miss講如果吾教柏彥新歌的話,佢吾肯再練琴因佢覺得好低b好無聊......其實我只想柏彥培養多一樣興趣,又吾想迫佢,所以我都吾知點算,暫時多取兩本書比佢學,希望柏彥無咁悶!

hi, pingukiwi

miss捉拍子好緊係好事, 和亞d拍子好差, 佢好心急,好想快d彈完.  其實如何你唔係想佢有什麼成績, or要幾時考琴只想小朋友培養多一樣興趣的話, 不妨同老師商量下, 多取兩本書比佢學.  同埋小朋友好喜歡老師讚, 和亞琴行的老師會俾一粒糖佢, or在那首歌上貼貼紙如果和亞彈得好. 咁佢返來會好想表演給我睇, 慢慢來吧, 千祈唔好打沈佢的興趣.

joey媽媽,
我當然記得你啦,你是我們D2班的家長代表呀!當年我都有份投你一票.

你對文軒的愛實令人佩服.

你現在還有工作嗎?

莎莎,
我現在都諗緊d方法,謝謝你口既意見,我會試吓!

莎莎
我都是等緊大抽獎,希望我都中六合彩一樣咁開心.我都要看2/2評估報告先知呀仔來年是點,我都希望有好消息   和亞已學琴,你都好有心機喎!

Heather
多謝你投我一票,不過我都沒為大家做點兒事就轉校了.真不好意思呢?近來我都有來大坑東,因為我做了仔仔訓練中心的家長代表都去大坑東開會,每次來了大坑東都好懷念大家,學校及之前上學的回憶,真捨不得大家 :cry:
,現在我還有工作不過比以前減好多工作量,要照顧仔女為上,但幸好收入比之前多, 不過再遲d方便仔仔放學可能又選擇放棄現時工作,到時先算吧!

保持聯絡

joey媽媽

祝你2/2評估報告有好消息!!  和亞學琴, 其實都係玩玩下,佢應該無什麼音樂天份 ,主要係培養下佢有耐性,可以坐定定.

原來你也有返大坑東, 這幾年人事的變動真不少.

你都好偉大呀,為仔女放棄工作.  我暫時不能這樣做, 有d擔心和亞上小一時, 不能為佢看功課, 溫書.

莎莎
  我不是偉大,只是未搵到一個令我放心的照顧者,我都想搵多d $$$$,但奈何呀仔令我最不放心交託比人照顧,所以唯有作出取捨.沒辦法 :-| 反而這樣做令我有壓力呢?因會比較多了專注他們.其實我都好想同你們一樣,工照返,仔女有人照顧,晚上只是教導下就便可.幾好呢   

大坑東, 這幾年人事的變動,但兩位主任還有在工作嗎?

joey媽媽

司徒主任仍在, 但副主任已轉了兩次, 新的副主任我未見過, 因我不是日日接送上學.  最懷念係許副主任, 佢好似在旗下的一間幼兒園做主任.

莎莎
   以前的的呂副主任沒做或是轉了別的中心做
‹ 上一主題|下一主題