用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 舊制中五是否有足夠能力為今學年升中三的補習中文科 ...
樓主: BSCYL
go

舊制中五是否有足夠能力為今學年升中三的補習中文科 [複製鏈接]

jimjimjim 發表於 12-7-25 23:54
老實..... 如果係咁我會搵第2位老師
無理由搵自己個仔「教非」 (唔識打 係同音字) ...

小不點又不願意 參加補習社 或 私人補習

只希望騰空多點時間耍樂  

khmama 發表於 12-7-28 12:53
我會揾個讀緊大學嘅去補習,一來小朋友會信服啲,二來可以作小朋友嘅榜樣,三來啲知識新鮮熱辣,教埋點樣温 ...

多謝意見!

是否知道中文, 英文, phy 補習費約多少錢/鐘?

BSCYL 發表於 12-7-31 13:45
小學還有少許佔先, 在高手林立的中學, 未見特出

還有懶一個字, 真的不知如何救治, 若果他願意勤力, 相信 ...

阿仔都係一個懶字, 又唔肯操練補充, 上到中學個個差不多, 如不努力分分鐘做"橙".

免費嘅又冇防,,咪當課外閱讀。不過如果要針對考試,就要另外補飛啦!

我想中文就請個大學哥哥/姐姐同佢補啦!對於初中,我覺得唔使考過07會考都OK,所以爸爸梗係OK啦。不過,我估如果教得好,你都想補習老師跟上高中,到時TRAIN卷就緊要,如果要符合DSE,請個考過2007考中文嘅都可以(中文2007已改左考試模式,同DSE一樣已5張卷,只不過而家考卷內容深左。)

其實媽咪手中文好好,爸爸會考又C左,叫小朋友睇「古文觀止」好厲害。唔單止爸爸有能力教仔仔,媽媽都可以教啦!不過小朋友知父母愛佢,佢會「放肆」D,有時有D$真係要比人賺,以前D人「易子而教」真係有佢嘅道理。
如果請到個好嘅大學哥哥/姐姐同佢補,除左學科上有得益,或者佢對大學會多左一份憧憬,有個大哥哥/姐姐比佢學,咁都唔錯ga。

其實而家DSE真係要求小朋友有好嘅中文底子同思考,只得考試技巧係捨本逐末。就算你有晒「技巧」,成篇嘢都唔明,「技巧」就無發揮嘅機會。

小朋友咁有主見,咁爸爸可以同小朋友討論多D時事,對事物嘅睇法,咁都幫到佢ga。爸爸更加以以睇睇小朋友鐘意睇咩書,叫小朋友介紹一下。小朋友唔一定係古文/經典,但文字好嘅話,對仔仔都係好事。爸爸睇完同佢傾下,了解佢妹D,就住佢口味建議爸爸覺得好嘅類似嘅書比佢睇,咁都唔錯ga。

BSCYL 發表於 12-7-31 13:54
多謝意見!

是否知道中文, 英文, phy 補習費約多少錢/鐘?

同一個補習老師,抑或3個唔同老師呀?

如果由3個老師教,咁一星期會上幾多堂呢?小朋友自己覺得有無需要,佢會唔會無晒自己時間呢?

抑或揀D佢必須補嘅先補呢?

唔好意思,咁多科裡面,我覺得中文係咪唔使補。
個人唔係覺得中文無咁緊要,係如果小朋友肯睇書,肯討論,肯小心D(錯別字、造句等),中文係慢慢浸淫返嚟。
小學可以補中文,因為有默書,有重組句子等;初中可以補,因為會考成語、讀本問答等;高中無範文,所謂補,就係比多幾篇你做,教你考試技巧。
講得衰D,如果平日用心做功課,花多少少時間真係「理解」文章(唔係為應付功課,為填滿答案就算),肯「讀」,其實中文只係「煩」,唔係「難」。

學中文學得好,其實係學習習慣嘅培養,係思考嘅訓練,係積累。
同佢BARGAIN下,如果唔想補中文,佢自己有咩安排(如似具體會點睇書,睇完同爸爸傾)。

簽名被屏蔽

唔好怪我直接,閣下小朋友這樣的學習態度,其實換哪一位補習老師都未必有用。
老師教的,要你想學才學得到,不然的話,老師幾勁幾勁又如何呢?

免費又好,貴價又好,小朋友若不明白「先靠自己再靠別人」的道理,倒不如不要浪費金錢。
或者,想想怎樣令小朋友明白讀書的重要吧。
閣下簽名檔已刪除, 按本討論區基本版規,禁止: 暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片,字句,超連結。

- 小不點又不願意 參加補習社 或 私人補習-

既然你已無路可走了, 況且該中五生又是你的親人, 那就只好試一試吧, 或許, 會有柳暗花明又一村的景氣.

大前提是, 貴公子要言聽計從, 心服口服, 我覺得中學生麻煩就是他們有自己的定義, 他要不願意, 父母也難搞.

hw1115 發表於 12-7-31 14:40
阿仔都係一個懶字, 又唔肯操練補充, 上到中學個個差不多, 如不努力分分鐘做"橙". ...

懶 - 令到中二上學期, 名次大幅滑落.
好彩還有少許鬥心, 下學期加多少許溫習, 上課後開始有將所講授的課文
撮要做成筆記.  考試就以筆記作為溫習材料.  成績有少許進步.  勉強保持成績表有級名次

希望他早點醒覺發奮, 迎接 13/14年 高中的來臨

熙媽媽 發表於 12-8-4 08:31
我想中文就請個大學哥哥/姐姐同佢補啦!對於初中,我覺得唔使考過07會考都OK,所以爸爸梗係OK啦。不過,我 ...
好多謝你的意見, 其實我好希望可以獲得認同, 然後說服小不點接納輔助, 提升中文根基,
按侄女今年白老鼠的經驗,在臨考前, 參加坊間補習社, 吸取考試技巧, 提高戰鬥力
基礎+技巧 才可以加強成功機會
小學還願意看圖書, 中學非學校指定的必讀書, 已很少看課外書, 真煩惱!

熙媽媽 發表於 12-8-4 08:51
同一個補習老師,抑或3個唔同老師呀?

如果由3個老師教,咁一星期會上幾多堂呢?小朋友自己覺得有無需要 ...

我都讚同如果他願意花時間, 中文方面, 家人還可以輔助一,二

應該英文問題較大, 由於所識字庫有限, 中文作文明顯較英文作文強很多.
構思內容應該可以, 但限於詞彙的表達能力不足, 影響成績.  希望有方法改善

ntc 發表於 12-8-5 18:15
唔好怪我直接,閣下小朋友這樣的學習態度,其實換哪一位補習老師都未必有用。
老師教的,要你想學才學得到 ...

男孩子要他明白讀書的重要, 勤力發奮, 真的難度很大

我真的無法令他激發動力

熙媽媽  我個都一樣,死到臨頭先知努力……(有時更甚,衰左至識死,痛定思痛話下次努力,但到下次又事過境遷,奐唔記得之前嘅「教訓」。唉……  發表於 12-8-11 08:42
Lyn  唉, 感同身受, 你我乃坐同一條船, 正一惺惺相惜是也!  發表於 12-8-7 10:55

Lyn 發表於 12-8-6 09:58
- 小不點又不願意 參加補習社 或 私人補習-

既然你已無路可走了, 況且該中五生又是你的親人, 那就只好試 ...

若果他願意言聽計從, 勤力溫習, 我相信他絕對有能力爭取較前列的位置

他願意的話, 現成就有一位應屆 英文 5** 的學生 可以幫忙指導

BSCYL 發表於 12-8-6 14:02
若果他願意言聽計從, 勤力溫習, 我相信他絕對有能力爭取較前列的位置

他願意的話, 現成就有一位應屆 英文 ...
中三選科啦!仔仔表現好D未呢?

有時候升到高中,小朋友會有改變,會大個D,希望你仔仔大D會自己緊張D。

熙媽媽 發表於 12-8-11 08:45
中三選科啦!仔仔表現好D未呢?

有時候升到高中,小朋友會有改變,會大個D,希望你仔仔大D會自己緊張D。
暫時未見明顯改善, 依然愛理不理, 悠閒度日

chinzw 發表於 12-9-10 12:04
中學中文並非只得閱讀理解,閱讀理解只佔公開考試分數20%,另外寫作20%,說話14%,聆聽10%,綜合運用16%, ...

多謝意見, 會提醒小朋友多注意各方面改善

chinzw 發表於 12-9-10 12:04
中學中文並非只得閱讀理解,閱讀理解只佔公開考試分數20%,另外寫作20%,說話14%,聆聽10%,綜合運用16%, ...

請問起碼要什麼學歷去教 S.1-s.3 才對呢?

‹ 上一主題|下一主題