用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC 同 KV, 你地會揀邊間?
樓主: angielam10
go

SC 同 KV, 你地會揀邊間? [複製鏈接]

I vote for SC

引用:I+vote+for+SC

原帖由 SCKnight 於 12-05-22 發表
I vote for SC
Me too

回復 rayc716 的帖子

我都係咁諗

回復 joeytwm 的帖子

Thank you for your support.

Both are good schools. Select the one suitable for your child's character.

大細仔當年SC KV都收,大仔讀SC,細仔覺得smart些讀KV,多年後兩個現讀緊傳统小學,感覺KV實務重學術物超所值的學校,老師付出很多,小兒相對比大仔比較成熟懂事有禮,對自己功課成績有要求,非常適應傳统小學,做家長感到輕鬆。

rayc716 發表於 12-5-22 15:17
We have the same situation. We choose SC finally because we want our boy to be more creative, outgoi ...
其實"creative, outgoing and presentable "好depends on小朋友本身性格, 好似我細囡天生就愛擾擾震, 好動活潑, 即使讀KV一樣係"creative, outgoing and presentable", 唔知係好定唔好, 不過佢就專注力弱, 成日坐唔定。反而大囡性格文靜、聽教教話, 即使佢讀SC, 佢都係good follower, 老師眼中o既好學生, 上堂專心, 學習認真, 讀書從來唔駛我勞氣。兩個都係我生, 兩個性格完全唔同, 所以其實讀邊間幼稚園都係差唔多, 小朋友性格一半係天生, 一半取決於父母, 父母係小朋友o既鏡子, 家庭教育最重要。

我都知kv是平靚正之選,但我想問下小朋友讀過kv的家長,小朋友的英文發音是否會冇咁native?

cherriemama 發表於 12-5-23 12:50
其實"creative, outgoing and presentable "好depends on小朋友本身性格, 好似我細囡天生就愛擾擾震, 好動 ...
這也是我這幾年得出的結論,還有一樣很重要就是target乜小學,如果活動教學的直資,我想信sc的模式會比較接近和適合,但如傳统小學,sc的程度雖絕冇問題,但說什麼creativity不是自打嘴巴ma?

回覆:SC 同 KV, 你地會揀邊間?

我小朋友讀KV,同佢外出補英文會話和普通話。去到邊,我都見到SC生。KV同SC生一樣要食雞精。但事實係我真係唔多見York 學生。佢地著重語言,所以連雞精班都安排好俾學生。如果語言係首選,York可能更好。聽說Sc既K2 Net 時間會縮減,因為開始要學寫字,做其他嘢。

我當年都係揀Sc同KV,問咗有仔女讀小學嘅朋友,佢地偏向揀KV. 主流小學大多數會谷,KV令佢地慢慢習慣咗呢種模式。KV家長不用跟功課和溫習,因為根本唔知幾時做評估。老師會同佢地溫書。佢地真係一間學校,我交過小朋友俾佢地,佢地唔需要家長嘅input,所以夜晚我地有時間同小朋友讀其他書,傾下閒計,唔需要做學校嘅嘢。

我無SC經驗,比唔到SC意見,見好多家長贊,應該系好學校。
我小朋友系KV K1仔,KV學業上面的好處其他媽咪都講左好多,我都贊同。我最大感受系老師好有heart,我個仔學野唔蠢,但系小懶人一個,老師比左好多心機訓練拒做野快D,經常鼓勵拒,仲會主動同我溝通仔仔近況。因為仔仔做野慢,K2又可能會換班主任,仔仔上K2可能會適應得比較辛苦,老師好似仲緊張過我,會打來同我商量點樣可以幫拒準備適應K2,我工作好忙,真系好彩遇到好老師,老師及時提點真系可以幫到小朋友進步。

回復 LL222 的帖子

I totally agree with LL222. Both schools are very popular and are good schools. 如果你們的BB仲細,唔好諗咁多.好好培養孩子,鼓勵佢地同人打招呼,唔怕醜,多睇書等等.到時兩間都報,收左先諗啦!!

HAYDEEC 發表於 12-5-23 16:21
回復 LL222 的帖子

I totally agree with LL222. Both schools are very popular and are good schools.  ...
仲要學唱歌,KV要考,個人覺得ABC song 最易。

醒目開學勳章

Quote:HAYDEEC+發表於+12-5-23+16:21+回復+

原帖由 LL222 於 12-05-23 發表
仲要學唱歌,KV要考,個人覺得ABC song 最易。
乜歌唔緊要,肯唱就得

zoesychan 發表於 12-5-23 23:02
乜歌唔緊要,肯唱就得
係,第一句就夠,

引用:大細仔當年SC+KV都收,大仔讀SC,細仔覺得sm

原帖由 lcdtopcon 於 12-05-23 發表
大細仔當年SC KV都收,大仔讀SC,細仔覺得smart些讀KV,多年後兩個現讀緊傳统小學,感覺KV實務重學術物超所值 ...

Eng lanuage: Off course I vote SC
I am working mother.  I vote SC

school fee: KV more cheaper than SC

KV... u need study eng course on outside.
SC...strong english speaking
homework: KV more than SC

I vote KV...

I vote KV too...

兩間都係好學校,應該睇下邊間適合小朋友同你自己。
‹ 上一主題|下一主題