用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港大同学会开放日
樓主: GAT
go

港大同学会开放日 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我囡囡是轉了現在模式interview的第一屆,當時第first round first times,因為是小組面試,而且是有玩遊戲,我幫她穿了亮麗的polo shirt 加白色的斜褲過膝,配運動鞋
而first round second phase也是小組,但今次是見校長的,而且當時說要帶書,所以穿比較formal一些的裙裝
而second round是家長一起interview,由校長或副校長,印以都是裙裝
而interview的方式及內容,我在小一選校-蕭亞姨(即置定的topic有說,如有興趣可看一下)

eggmama  thanks, then need to search more nice pants, not so many choices.  發表於 12-5-8 10:54

I like the school as well.  The English work from P1 -  3 look very interesting, that they don't focus on training student grammar.  What impressed me is the school does put emphasis on life education which complement their lack of religious background which gives emphasis on moral education.  

Charlotte_mom, are your kids been given chances for joining community service?  Furthermore, those kids who worked in the English activity and room and stood out on the stage for the parents briefing really have good command of English.  Honestly speaking, are these kids super in English speaking and been chosen for the task?  How about the average students? (i meant are kids "tough" trained in English outside the school in order to achieve this particular good English level).

Thanks

醒目開學勳章 王國長老

joycepsk 發表於 12-5-7 13:19
我已聽了兩年簡介會, 真係好鍾意間學校, 其中社區服務係我最欣賞的, 但可否問下學校會否講一套但真實又係另 ...
呢2日, 你有去open day嗎? 你見到好多攤位係社會服務機構, 例如耆康會, 傷健協會等, 其他呢d都係我地一向"夾"開既機構, 我女今次正係o係"耆康會"攤位服務, 之前無特別夾過, 埋位就開工, 因為呢d攤位/社會服務, 對學生黎講都好熟手了
每年既全校爰心服務日, 校長老師學生同家長都會大齊去呢d機構做社會服務, 我曾經同盲人輔導會既盲人spend左一日, 感覺好慚愧, 佢話自己好幸福, 父母無唔要佢, 好多會友係俾父母拋棄的, 所以佢要服務d比佢不幸既人, 佢返大陸探訪山區d小朋友, 我真係覺得自己好羞......我都未去過
而學生係有單元課, 即下午"非core課程", 其中一個係社區服務單元, 低年班可能會係先認識社區, 了解下自己可以點contribute, 高年班就有服務日有探訪, 我女去過弱智中心睇佢地點工作賺生活費, 後來有次維園行年宵, 又見到個姑娘, 我女仲有仲佢"聚舊", 又過左一排, 個姑娘又去學校做週會分享, 個姑娘又認得我個女, 我個女好開心架仲返黎同我講tim! 再高年班d, 直頭要自己plan一個服務出黎, 我女今年負責去一間幼稚園做"助教"lor, 佢要同同學一齊預備教材架, 上到中學, 有一環叫other learning activities, 要學生完成某d社會服務同交功課, 至可以pass的

呢2日open day, 其實除左著白t-shirt果d係職員, 其他工作人員全部都係家長(除左社區服務攤位有來自d機構既負責人啦), even有升左書院既家長, 主動開口問有無野幫手, 結果佢召集左成team人負責扭波波同畫面, 真係唔話得! 因為我地都知道學校係真心對小朋友好, 我地都好樂意做埋一份lor (家校合作我幾時都信)

醒目開學勳章 王國長老

daisy17772 發表於 12-5-7 14:01
Charlotte_mom, are your kids been given chances for joining community service?  Furthermore, those kids who worked in the English activity and room and stood out on the stage for the parents briefing really have good command of English.  Honestly speaking, are these kids super in English speaking and been chosen for the task?  How about the average students? (i meant are kids "tough" trained in English outside the school in order to achieve this particular good English level).

我o係另一個post都有講, 我簡直以為個小司儀係屋企講英文既, 後來至知唔係
講average, oral english你唔需要擔心, 一般見得人有餘, 至於"一般英文水平", 都係果句, 見得人lor, 如果我話區內某band one英中校長, 講明鐘意收我地學生, 舊年同今年有考既全部收晒, 咁夠唔夠?

Charlotte_mom,  thanks for this.  I talked to one of the teachers, she mentioned that the school has been joining TSA.  How're the results?  thanks.

Charlotte_mom 發表於 12-5-7 14:11
我o係另一個post都有講, 我簡直以為個小司儀係屋企講英文既, 後來至知唔係
講average, oral english你唔需 ...

Hi Charlotte mom,

我想問清楚你小朋友讀緊是邊間?  是否<<嶺南港大同學會小學>> 在深水埗校網??
可否提供正確資料? 唔該.

醒目開學勳章 王國長老

引用:哩間都幾好,我都幾有興趣奈何聽到佢話舊年

原帖由 ha8mo 於 12-05-07 發表
哩間都幾好,我都幾有興趣
奈何聽到佢話舊年1500+人爭果120個位
仲要interview 3次,我就腳仔軟鳥
今年簡介會人數係三千幾

oic !! 完來在柴灣

鐘意都無法...太遠!

醒目開學勳章 王國長老

ha8mo 發表於 12-5-7 15:36
如果三千幾都係一對對的父母,咁都應係1500個申請吧,唔會個個都生孖胎卦 ...

唔知呢, 我見因為學校話唔建議帶小朋友去簡介會, 有d人話一個聽, 一個帶小朋友去玩開放日, 咁佢註冊左1個定2個, 我又唔知喇
亦有部分人遲左拎唔到飛(今年真係特別多, 連現有家長有d都miss左)

不過通常d家長都係等到最後1,2日至交form(唸住儲多d料掛?) 所以要到7月尾至知咩環境了

醒目開學勳章

HKUGAP
第1輪第1part - 小朋友分組玩遊戲,約半小時接返小朋友
第1輪第2part - 小朋友約5個一起見校長/副校長 玩老師話/畫畫/問一些簡單問題,另外會在佈署此下一輪的,考小朋友的記憶,所以小朋友要有禮貌外,也要有好奇心
第2輪 (400人左右)
家長跟小朋友一起見校長,約15分鐘
會問小朋友
- 跟上次見面時校長室有什麼不同(找不同)
- 叩小朋友去校長室另一處選東西後問為什麼選這個,處景問題 (考小朋友的心理及對答,如何處理問題,不只一題的)
- 問家長對小朋友對學校的祈望,跟小朋友的相處
重點是小朋友要主動,有禮,有探索精神

eggmama  This year school will accept 3 pages double side portfolio, how would you suggest the content? cover letter + activity list +cert + photos?  發表於 12-5-8 11:02
eggmama  that means there maybe some time between 1st round parts 1 &amp; 2 for changing?  發表於 12-5-8 11:00

回覆:港大同学会开放日

他們open day 攪得很好,安排比上星期那間好得多。學生oral English 都㡬好。我也喜歡他們的生命教育 and multi-intelligence program.

只是書院比較新,有冇知教學成績如何?

醒目開學勳章 王國長老

見都有部分家長認同生命教育, 岩岩o係學校網頁游游下, 見到"校園動態", 都有d活動既相片, 家長有興趣可以去睇下, 學校安排既各項活動係咪符合你心中要求?
http://www.hkugaps.edu.hk/zh_hk/active?a=theactive&page=1

醒目開學勳章 王國長老

daisy17772 發表於 12-5-7 14:26
Charlotte_mom,  thanks for this.  I talked to one of the teachers, she mentioned that the school has ...

其實係無公佈的

Charlotte_mom:多謝您的分享,我亦係星期六參加簡介會及星期日帶埋個仔參觀學校的其中一位家長。見到學生帶領我哋參觀各班級,令我好感動。佢哋富有自信、熟悉校內一切事情。其實我侄子係呢間小學畢業,而家讀緊書院,明年將預備考第二屆公開試(HKDSE﹞。

請問您可唔可以話俾我知,小學生日常學校生活係點樣,例如:上課情況、小息及課外活動等。因為上次太忙未能問學生,所以請您幫忙!

謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

睇相見到性教育週, 突然唸起我女舊年一個好好笑既事(亦俾大家認識下究竟高年班仲點樣活動)

唔知係佢地真係有顆赤子之心, 定係新一代真係覺得無咩好尷尬, 佢地教青春期呀果d, 好坦然架wor, 咁舊年p5, 常識科要佢地小組自編自導自演一個關於青春期既短劇, 我女果組負責"體臭"
結果佢地寫左個咁既劇本

某運動選手, 逢戰必勝, 但佢自己唔為意原來係佢既體臭令對手放棄比賽
有次皇上知道呢個選手經常得獎, 龍心大悅, 決定親自封賞
領獎台上, 皇上當場暈倒, 太醫出場, 一路執鬚介紹青少年期體臭現象, 而選手亦虛心請教預防方法, 皆大歡喜

我一路睇個劇本, 一路笑到流淚......
‹ 上一主題|下一主題