用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生in 完好失望
樓主: doni
go

民生in 完好失望 [複製鏈接]

回復 19# sherry_wong 的帖子

阿仔都係舊年in...同上面既mami一樣, 遇到個cool同冇mug心機in既老師, 我同c6都對個個老既印象好差...但唔係對學校, in完之後我都係好想比呀仔入到.
好彩呀仔收左, 就算之前有st cat offer, 我都揀左民生, 因為我知佢既德育教育做得好好...而家返左幾個月啦, 呀仔乖左好多, 成日同我講話老師教佢地要點...點...點....當然, 更好彩既係佢班主任好nice好有heart, 唔係當日in佢個個~~

原帖由 giantkid 於 11-11-29 00:53 發表
我小朋友都有IN 民生,係11月12日個BATCH,其實大家唔講開都唔想講,講開先講埋一份。

我個組有四個小朋友,個老師一開始淨係理其中一個女仔(睇反應應該係大女),只係問佢野,唔理其他人。到老師真係要問下一個,佢問問下,先前個女 ...

其實我都有同感, 不過唔係對老師, 係對部份家長...
我係in12號早上的, 話說嗰日我仔玩緊abc拼圖,
但隔離個家長就抽起咗個abcd, 於是老師就問我仔
其他字母, 雖然我個係細仔, 但好彩佢都答到後面既字母.
之後我同老師傾偈, 我老公話隔離嗰男人一路聽住我地講乜,然後就同個老婆"吱吱jum"....

到老師in佢個bb, 佢父母就擺咗abcd喺佢面前, 咁老師梗係會問佢係乜, 而佢梗係識答啦....

我亦曾經試過去其他學校in時比人搶位, 搶玩具 (仲要係我個囝in緊嗰時, 當個老師同我傾緊, 隔離個亞爸居然喺我個囝玩緊既時候搶亞囝架車) 個老師係背住唔知上文下理, 之後亞囝就發皮四了!!!
然後個亞爸仲要扮晒野同自己個囝話: 比細佬玩啦!!

經過今年第一次interview, 真係大開眼界!!
呢個世界, 真係乜人都有, 唯有自己事事小心~

其實我in完對間學校都有少少失望, 唔係老師問題. 係我自己對間學校既要求唔同.
  之前已in過三四間學校, 阿仔都可以好開心地走動,玩樂 warm up下. 但民生要求既係一個完全坐定, 有耐性既小朋友(從面試形式上我覺得係).
  可惜我仔完全唔係呢類型,唉!本身我好鐘意間學校(近我屋企)諗住好用心去in.
但in完先知間學校未必適合依家我個仔既性格(大d唔知會唔會定d).

我好失望,原來自己一直鐘意既學校未必適合自己既仔.

原帖由 23102009 於 11-11-29 10:10 發表

之後我同老 ...

世界不嬲都係弱肉强食,
如果你對住君子都可以禮讓
對住流氓都禮讓就只會自己唔開心

當然, 俾我都真係做唔出....

原帖由 hangyodon 於 11-11-29 10:36 發表

世界不嬲都係弱肉强食,
如果你對住君子都可以禮讓
對住流氓都禮讓就只會自己唔開心

當然, 俾我都真係做唔出....

其實每次都係我同亞囝IN, 一對一係OK的,
但GROUP INTERVIEW就會遇到...
唔知係咪唔好彩??
之後仲要比C6訓話, 叫我下次學吓人...

有時好茅盾...但我真係做唔出....

我就好好彩,雖然呀B IN MS IN 得麻麻地,但係個老師好好好好好!

我個仔D廣東話只係講到單字,講故事果陣我要用英語重覆老師嘅問題等呀B答,老師都願意聽佢講D cat, pig, giraffe 之類。

我個係0911細仔,我仲冇帶問卷.... 所以機會真係微,但係如果你有去TT interview, 你會發覺有分別!

TT 老師企響度問問題,又大聲... D PTH 老師口音似南方小省..... 某D 家長又..... 我個仔唔太怕人但都即刻匿埋響背後。

For MS, 起碼呀B IN 呢間果陣D 家長係斯文人.... 呀B眼睏都俾老師嘅耐性撬開到佢把口.... 我覺得MS D老師比我感覺良好。

回復 25# 23102009 的帖子

我覺得教育小朋友, 一定唔學好嗰啲怪獸家長, 因為身教更加重要, 我地一定要以身作則, 其實小朋友佢哋好叻, 佢哋好多嘢都見得到, 只不過, 未懂得表達, 只問就算冇書讀, 都唔會做得出咁嘅嘢

ms的安排真好睇運氣,不要灰心,可能有更好offer等緊你

我遇到個金毛老師無乜笑容。其實大家都俾佢校舍大,有一條龍小學吸引,所以咁多人報名。但當我了解左佢小學後並吾係想像中吸引,而佢中學亦非一條龍。今年幫個女報名鐘意佢早interview俾個女練習下。

我大女在2009年interview, 記得當日好凍要係出面排隊再係操場再排隊等入課室, 果時d家長及小朋友已經凍到無晒表情.  in

原帖由 23102009 於 11-11-29 10:10 發表

之後我同老 ...

我都遇過,人地玩緊專登搶左,好彩我b唔"中計"冇發難,重响老師面前提話果個爸爸搶佢玩具唔問佢玩完未。

好心做人唔好o甘冇品

到interview時我個女是第一個比老師問問題的, 但問咗一條之後我個女離座走咗去前面果堆玩具係度玩我立刻叫番阿女埋位但個老師已經唔理我了, 最後當然唔得啦

哇,啲野蠻人真係咩都做得出。要我學佢哋衣啲咁有文化的行為,我真係做唔出,過唔到自己的良心&修養呀!

唯有下次遇到佢哋時,自己執生。

之後我同老 ...

原帖由 2PGirls 於 11-11-29 12:28 發表
到interview時我個女是第一個比老師問問題的, 但問咗一條之後我個女離座走咗去前面果堆玩具係度玩我立刻叫番阿女埋位但個老師已經唔理我了, 最後當然唔得啦 ...

我仔in時較好彩,遇到個老師都幾好,有笑容,有耐性,仔仔開頭未warm up,唔出聲,老師都引導佢答。
至於其他家長,有時真係控制不到,弱肉強食,有時d家長會有[唔係你死就係我亡]的心態,只能說無品,不過我相信如果老師真係睇到,會心裏有數的。

幾時出 result, 好心急

回覆 29# joechengx 的文章

想問你話小學後並吾係想像中吸引, 是指那方面?  小兒都有in MS, 想了解多D,  thanks!

回復 35# snow228 的帖子

回條上寫住 DEC 10 或之前會郵寄通知結果!大家加油繼續等 ^^

好心急

回復 3# y3y 的帖子

有朋友個仔讀緊,成績中等學校會補底,成績低既會放棄.

我哋in 26日5Pm, 個老師好完全都唔似幼稚園老師, 雖然佢冇黑面, 但hea到............講故仔又唔識吸引小朋友. in 完後對間學校冇好感.      但之前聽朋友講個仔讀MS讀得好開心。
‹ 上一主題|下一主題