用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好想「讚」又一村學校!
樓主: Baby1128
go

好想「讚」又一村學校! [複製鏈接]

原帖由 zhaifufu 於 11-11-8 13:07 發表
剛剛看信箱,收左仔仔上午班,星期六要交660。硬件真好好,但就是英文時間少d.

又一村都收左囡囡上午班

回覆 17# lovemybabies 的文章

Sorry 我哋係K1 新仔,因為只不過返咗2個月左右,所以唔清楚轉老師的情況!

我都收咗仔仔上午班呀!

原帖由 zhaifufu 於 11-11-8 13:07 發表
剛剛看信箱,收左仔仔上午班,星期六要交660。硬件真好好,但就是英文時間少d.

恭喜你地,但我真係好失望,我女只係waitlist。我覺得佢interview表現真係超好,只係未能講出的士話個架係車。連最後個條問番老師叫咩名,佢都講得出係陳老師。艾到底會唔會一間offer都無呢,啟思又係問得好深,女都答晒。但都唔收。佢地係咪選地址。我地住新界到底係咩問題?但係我地預左出年搬架。請問得的家長你地係咪住九龍區架?我女幾次interview都答晒所有問題,又好禮貌主動講早晨,走又會拉凳。但係無乜笑容囉,佢好小對住陌生人笑架!艾都唔知點算!!

唔好唔開心,你可以第一時間SEND封信去又一村,俾佢知道你的誠意,咁樣就有機會快D攞到個位啦!
原帖由 Fatta 於 11-11-8 19:37 發表
恭喜你地,但我真係好失望,我女只係waitlist。我覺得佢interview表現真係超好,只係未能講出的士話個架係車。連最後個條問番老師叫咩名,佢都講得出係陳老師。艾到底會唔會一間offer都無呢,啟思又係問得好深,女都答晒。但都唔 ...

回復 18# haydenden1023 的帖子

我囡囡讀半日班, 食LUNCH 和DINNER 在家和工人一起食.  仍然自己食一半, 工人餵一半.  我都好頭痛.  真的想明年轉全日班. 但心想, 工人咪..好得閒, 可有可無.
囡囡最近成日講'分享食物', 分享玩具, 總之,乜野都一人一半,  一齊分享好開心.
功課,阿囡識自己回家做. 佢話'老師話咁樣做', 看來. 老師在學校教一次, 囡囡回懂得做功課.

想問下呢間學校既上小一派位如何?有無資料?

想問一問今年校舍擴充左,上下午班會有幾多班同幾多人呢?

好開心聽到都有好多人讚又一村好,教到小朋友好乖, 我剛報了下午班,希望收我個仔啦!

回覆 29# Wisdomsfamily 的文章

你啱啱先報? 好似佢都收得七七八八囉喎...幾時IN呀? 不過應該都會有位既,因為佢今年擴充左同埋有好多如果有更好既OFFER都會放棄番個學位出黎既..希望你小朋友可以順利入到啦

回復 1# skygirl0311 的帖子

係呀,我打過電話去問下午班重有位可以報呵!希阿仔仲未有offer, 希望入到啦!Thanks。

囡囡好active,  老師打電話俾我時, 我會主動問老師[囡囡有無不合作,不聽話的情形 ?囡囡受硬唔受軟. 老師可以好strict 訓示囡囡]
之後老師有話[囡囡夠鐘上堂, 仍然要玩sir 滑梯, 亦唔肯食蛋糕, 但我地提佢幾次. 佢便合作]
亦有次, 老師話囡囡鍾意'捐table '. 於是,我醒起,囡囡果幾日,同小朋友玩得太多high & seek.   so. 唔俾囡囡再玩之後, 一個星期 老師回報[囡囡無再犯錯]
老師亦讚囡囡繪畫時,識自己outline 某些圖案.   我才發現,原來囡囡上了兩個月繪畫班,真的有幫助.  
囡囡的兩位班主任真的非常好. 對於我這個緊張媽媽. 更易了解小朋友的情形.

原帖由 Wisdomsfamily 於 11-12-13 17:48 發表
好開心聽到都有好多人讚又一村好,教到小朋友好乖, 我剛報了下午班,希望收我個仔啦!

um...................我比呢間學校一百分,老實講,我當年只係in咗兩間,一間係藍田x思,一間係又一村,in完又一村,我知道,我要嘅,就係咁樣....首先,學校入面各人嘅態度,都令我覺得好被尊重,我唔係嚟乞個學位,其次,喺每一個工作人員,老師嘅眼內,我都見到熱誠,我地唔好問孰真孰假,佢肯假比你睇,我認為,佢都係好重視你..

入學後,老師熱誠,細心,我唔知其他學校會唔會更好,但係,我已經好滿意,好記得家長會,李校長介紹全校嘅工作人員,個個笑笑口,個個由心笑出嚟,相信,呢d就係佢地嘅團隊

囝囝有氣管毛病,上個月有一個星期請咗假,老師隔幾日就打嚟問候不特止,仲叫我爭取時間休息,好照顧囝囝,呢一點問候,我認為,值千金 ,最近天氣轉,有時見囝囝返嚟可能少咗衫,可能少咗頸巾,原因係,老師有留心小朋友情況,會代為減衣,我感動到嘔電

我愛呢間學校,當然,我知道,佢比起人地講嘅名氣係輸蝕一點點,但係,我可以好肯定,又一村學校好適合我嘅小朋友,佢變得,有禮貌,有信心,喺我心目中,適合,遠遠超越"好",我亦認為,囝囝的起跑線,是充滿自信,充滿愉悅的..

最後,想回應一下有關課程深淺嘅問題,究竟,點樣為知深??點樣為之淺呢??又一村係有學卷嘅學校,佢需要跟住教署定下嘅範疇去制定佢嘅課程,我相信,呢個情況,同一般有學卷提供嘅學校唔會有好大出入,每個星期,我都見溫習簿有英文句子,e.g.,i brush my teeth everyday,又或者,普通話會教b,b,b播音樂(普通話),希望,呢少少資料,對有關課程有疑問嘅家長,會有丁點幫助..

最後,我想講,我愛又一村!!!
多謝

想問下又一村既家長..而家老師係一比幾多個學生呢? 之前面試話係1:11...

回復 2# skygirl0311 的帖子

我打電話問過老師,佢地話一班1:12,我覺得好ok咖啦,都唔係好多學校甘咖,甘真係好易take care小朋友呀!

回復 33# chelchel0126 的帖子

好開心睇到家長對自己間學校咁熱愛!
其實最近都見到有唔同家長話唔同學校點點點,我覺得如果多D好似你一樣的家長,主動分享自己的親身經驗,我相信這才是EK存在的目的!!!!!!!!

回復 4# chelchel0126 的帖子

想問下係咪一級開好多班同真係1:12甘小呀?一班有幾個老師?另我想問下面試難嗎,家長一齊面試?in啲咩呢?Thanks.

回復 2# dolphinmama 的帖子

Agree ar, like !

回復 38# Wisdomsfamily 的帖子

比例應該係兩位老師 + 30位學生左右. . 每天有net 英文堂. 普通話就..(我都唔清楚 xddd)
面試要和家長一起面試.   老師無考囡囡說話 ,只叫囡囡聽指令, 指下車, 餵bb 食奶. (對於我個遲講野的囡囡就好好)
(舊年面試)
‹ 上一主題|下一主題