用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大家去咗咁多個K1面試, 認為邊間最難呢? ...
樓主: Joeff
go

大家去咗咁多個K1面試, 認為邊間最難呢? [複製鏈接]

原帖由 GAT 於 10-11-15 23:33 發表
I vote for:

1) St catherine - logo part - because too long, easy to show kid's real temper - and finding the different thing - i did not teach my son on that before.

2) Kenville - sing a song - not  ...

KV,我地超細B連in嘅機會都無,我個囡識唱呀,好想去平機會告佢!! 但凡係呢D會標籤嘅學校,我出年有得In都唔會IN,因為真係好無理!!

My boy is also Dec 08 baby.

When it comes to interview with story time ..... confirmed certified la. As he is an active boy, he never can sit down ....

But when it comes to interview with dancing .... he shows his dancing skill and be super hyper .. haha !

Joeff - York accepts your girl for Local or Int'l stream ??

原帖由 Joeff 於 10-11-15 23:43 發表

KV,我地超細B連in嘅機會都無,我個囡識唱呀,好想去平機會告佢!! 但凡係呢D會標籤嘅學校,我出年有得In都唔會IN,因為真係好無理!!

告開唔該幫大家告埋"陪淨"丫~  

Actually, I really like KV which is over my expectation. That's because many many mummy said that this school was very secret on their work, no concrete website. But the school teachers are very nice to me and my son, of course. My son had gone to the toilet at their school after interview, the helper is very helper. I like the school which is spacious. However, St. Catherine was very hurry and commercial. The regulation was very rigid even they had a lot of native speakers teacher.

原帖由 tiroro 於 10-11-16 13:00 發表

告開唔該幫大家告埋"陪淨"丫~  

agree!  報都唔俾報!  我相信我個b的能力唔會差過大佢幾個月嗰啲好多law!

原帖由 Joeff 於 10-11-15 23:43 發表

o甘你b到入學時夠2歲8個月未?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

York收咗我個囡Local Stream。我從來無考慮過任何IS,因為我唔想縮窄咗我個囡個選擇。哈,入學嗰陣啱啱夠2歲8個月喇!!

今年細B真係一D都唔輸蝕,0812B都有好多Offer呀!!

但係真小人好過假君子呀 !!!!!
好多幼稚園都唔like細仔架....

原帖由 chowhui97 於 10-11-16 14:34 發表

agree!  報都唔俾報!  我相信我個b的能力唔會差過大佢幾個月嗰啲好多law!
http://lbym.lilypie.com/Ch77p8.png http://lb4m.lilypie.com/5deTp8.png

我唔認為 培x有任何年齡歧視成份, 無論你係大b細b, 每人都可以有1次的interview機會, 只係今年定明年報名.

原帖由 Toffeenut 於 10-11-16 22:40 發表
我唔認為 培x有任何年齡歧視成份, 無論你係大b細b, 每人都可以有1次的interview機會, 只係今年定明年報名.

我個女係0809的BB, 明明9成學校都可以今年報, 點解要佢慢人一年明年先讀K1呢????

講真, 佢係中文學校, 收咗都要諗諗, 仲要報都無得報!!!!!

原帖由 Joeff 於 10-11-15 01:26 發表
我個囡係0812超細B,暫時去咗6個面試,論難度依次為:
1. 學之園 - 對細B嚟講,真係耐力大測試!!
2. York - 好多唔同範疇嘅問題,仲要揸筆畫嘢。
3. St-Catherine's - 問題算係合理,係「找不同」對細B嚟講比較難。
4. Keen Mind ...

Joeff,

May I know why you said it was a 耐力大測試 at LHK?

原帖由 elizatyy 於 10-11-16 23:06 發表

Joeff,

May I know why you said it was a 耐力大測試 at LHK?

不如我講俾你聽成個過程啦~~

第一關4個一組Group in,NET講故事,要聽叫聲認動物,再鬥快出去幫佢地
搵番Mami(大小、配對),我個囡答啱咗頭兩題。之後二題佢都想彈出去,我叫佢俾其他小朋友玩吓;第二關一對一,老師問h我個囡叫乜名,佢都答咗:「我叫xxx」啦,仲要問
佢叫乜英文名(無答)。然後玩兩幅砌圖。跟住第一題顏色
題就攞D粉紅色波波出嚟問乜色,我個囡平時識行Pink,唔知點解嗰日答「紅色」,又俾佢話
唔啱,好彩無影響之後嘅表現,再問紫色,白色(非一般紅黄藍綠色)。仲要響6杯混色波波度搵
番同佢張相相同嘅,我覺得唔係嘛,考交通警咩,好彩我個囡無色盲,搵啱哂。第三關group見校長,大約有廿對家長同小朋友。小朋友坐响前面,家長坐响後面填問卷,填完之後就Q&A。校長一開始仲話,依家應該係好多小朋友要瞓晏覺嘅時候。我心諗:「係囉,你知就好啦!」呢個時候其實好多小朋友都已經失守,但係有D家長唔醒目,仲係咁問埋D無聊問題,例如:師資,課程,上堂時間之類(唉,Website都有講啦,人地只會覺得你準備不足囉)。佢地梗係無留意有兩個老師一路响度觀察俾緊分喇。一個過咁多關嘅面試,真係純粹鬥命長!

Joeff,

咁st cat咪更加係超級耐力大測試? 1個大人+1個細路, 齋排隊無野玩, 都排成大半個鐘, 我見都有5-6個家長抱住大喊既小朋友似乎係打算離開唔in...

坦言, 我囝讀lh的, 上年in N班, 咁多間interview的確in得最多part係lh, 但可能唔係齋等, 我又唔覺考耐力喎, 反而in hkps, 齋排隊行上2樓等in, 就真係考起我(上年我還未能應付我個好動囝囝)

原帖由 chowhui97 於 10-11-16 22:56 發表

我個女係0809的BB, 明明9成學校都可以今年報, 點解要佢慢人一年明年先讀K1呢????

講真, 佢係中文學校, 收咗都要諗諗, 仲要報都無得報!!!!!

如果我係你, 假如想入培x的話, 我諗我會覺得更好喎... 你個囡剛好9月, 明年做最大果班, 相信表現定會較穩定/佔優. 而且你們有2年報k1(其他k)的機會哩.

我小朋友in了York (offer), Stafford (offer), SC (unknown) & KV (unknown). 同様覺得最難SC, 難忘落雨天, 齋等個半鐘, 等的時候又無野玩, 又好好mood, 等到呆呆地, 再等到想睡覺, 機會不大....

原帖由 kiki.kiki 於 10-11-15 13:52 發表
Joeff, 好耐冇見你啦

我仔係0811, 都in咗幾間, 我覺得SC最難, 個日我地等咗個幾鐘先有得in, 我個仔冇晒mood, 考我個仔耐力, 真係睇彩數

我一間都未有收到reply, 未知係reject/waiting/accept...........等待中.. ...

我覺得SC應該收哂嗰日等咗咁耐仲有反應同無扭計嘅B囉~

原帖由 Joeff 於 10-11-17 00:18 發表
我覺得SC應該收哂嗰日等咗咁耐仲有反應同無扭計嘅B囉~

其實我覺得等候呢一part, 或多或少都係考緊家長如何與子女相處/控制子女的情緒.

原帖由 Toffeenut 於 10-11-17 00:27 發表

其實我覺得等候呢一part, 或多或少都係考緊家長如何與子女相處/控制子女的情緒.

我地都等咗個半鐘有多。不過我嗰日準備充足呀,迷你畫板,果汁餅乾,星星糖(佢一想扭,我就話: 你好叻喎,唔扭計,獎你一粒星星)又同佢唱吓歌仔,鼓勵佢同其他小朋友玩吓。成程我都無抱過佢,淨係抱起佢睇牆上面嘅公仔。我個囡到group in都無發癲,淨係好眼瞓,玩玩吓Lego想伏响張枱度瞓,好彩咁啱話要排隊過房。去到individual in又要等,我個囡開始失去耐性,我即刻攞塊畫板仔出嚟,同佢畫吓嘢。佢畫咗一陣都想發老脾,我又獎佢一粒星星,捱到多一陣。God blessed,一到佢埋位佢又好似「迴光反照」咁,成個醒哂,所以都in得唔錯。希望有offer啦,waiting都好吖!!

我同意, 若果所有interview的都是一樣等咁耐, 但係好似唔係咁喎, 咁就係不公平了, 應該等咁耐加分就真!

原帖由 Toffeenut 於 10-11-17 00:27 發表

原帖由 calbee6 於 10-11-17 00:53 發表
我同意, 若果所有interview的都是一樣等咁耐, 但係好似唔係咁喎, 咁就係不公平了, 應該等咁耐加分就真!

咁計落, 真係要加分俾Joeff!!  
‹ 上一主題|下一主題