用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 保留學位/非保留學位一問(急)
樓主: MMcare
go

保留學位/非保留學位一問(急) [複製鏈接]

原帖由 gwly 於 10-4-25 22:32 發表
點樣知道甲部某校在"不受校網限制"之學位數目呀?都唔知有幾大機會, 點博呀!?

我在甲部選: (A) 定 (B) 好呀?

(A)                             
  1. 聖心(一定要放)                             
  2. 聖保祿(跑馬地)         
  3. 聖公會鄧肇堅

(B)
  1. 聖心(一定要放)
  2. 聖公會鄧肇堅
  3. 聖公會呂明才(南區)

如果A/B 都唔好, 請賜教 !

另外, 因我香港仔(南區)個網好屎呀,都唔知點填15間,重何況30間.....!!!!!

中西東區有好多名校比我地南區多數係得
2~3個位,可以放在乙部2~5位嗎?

好想知你的意見呀!

甲部學位:
聖心 2                           
聖保祿中學  2        
聖公會鄧肇堅  12
聖公會呂明才(南區)  9

我自己會咁揀:
甲部  1.聖心  2. blank  3. blank

因為你自行見過SPSS,如果想留番啲誠意去叩門,可以
甲部  1.聖心  2. SPSS  3. blank

雖然聖公會鄧肇堅甲部位(12位)多過乙部(3位),不過如果自行SHCC及SPSS唔得,甲部咁好彩鄧肇堅抽中咗,咁乙部揀聖心都無用,聖公會呂明才(南區) 一定唔會好過聖心, 所以兩間都無謂放在甲部,甲部應該只是揀最最最心儀的1至2間
學校,不要用第三選擇。純屬個人意見,抽得唔好罵我二三天好啦!
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

原帖由 gwly 於 10-4-25 22:32 發表
另外, 因我香港仔(南區)個網好屎呀,都唔知點填15間,重何況30間.....!!!!!
中西東區有好多名校比我地南區多數係得
2~3個位,可以放在乙部2~5位嗎?

南區根本就是重災區,小六學生:1740學額  得145英中位,即是每12人爭一個英中學額。

我都感到你為難,乙部第二志願放祇有2~3個位的名校,佢地果啲位係第一輪都巳經抽乾咗啦,如果你浪費咗第二志願,去到第三輪我都會驚連南區好少少嘅學校都不保,你考慮吓,我諗你都巳經兩手準備有乜冬瓜豆腐July6返去聖心同聖保祿叩門啦。

我會咁諗吓:
乙部
A 1.聖心(17非保留位)  2.英華(3)\聖士提反女校(3)(二揀一)  3.聖公會呂明才(76)   4.香港真光(利東邨)(42位)

B 1.聖心  2.~3.聖公會鄧肇堅(3)\聖嘉勒(3)(前兩間二揀一)\聖公會呂明才(76)  4.香港真光(利東邨)

C 1.聖心  2.聖公會呂明才       3.香港真光(利東邨)

中華基金交通對你地較遠又係直資,我諗你吾會考慮,BPS(3位)仲要同官小抽吾到保留位嘅去爭,金文泰(4位)都一樣,機會更小。如果聖心抽吾到,最險情梗係A!

greendotdot,tks so much !

我回家第一時間就開電腦睇吓你有冇回覆..
見到你的分析, 成個人都鬆晒! tks again !

我應該會
甲部    1.聖心  2. SPSS  3. blank

乙部    1.聖心  2.聖公會呂明才      
             3.香港真光(利東邨)

都係穩陣d好, 真係好驚連南區好少少嘅學校都入唔番, 到時叩門唔得, 聖公會呂明才都要讀喇.

請恕我煩擾, 重想問問 :

1) 浸信會呂明才在我區傳得好評, 話呢幾年
      升了級, 你點睇呀?

2) 得2~3個位果d 即係可以放係5之
      後? 因為老師要我最少填到15.

3) 小女係用聯繫額入聖心自行, 是否即係只
      與 d 聯繫生爭64位, 唔洗同 d 直屬爭呀?

4) 我要比小女那些資料你, 可以幫我計到她
     入聖心的機會呢?(雖然佢話面試有信心,
    但現在當我要填表, d 煩惱同擔心又出番
     晒嚟!)

候教 !

原帖由 gwly 於 10-4-26 21:46 發表
greendotdot,tks so much !

我回家第一時間就開電腦睇吓你有冇回覆..
見到你的分析, 成個人都鬆晒! tks again !

我應該會
甲部    1.聖心  2. SPSS  3. blank

乙部    1.聖心  2.聖公會呂明才      
            ...

Please pm me details as appropriate.

Sorry , i don't know how to pm you.

Is that click to your a/c and then "發短消息"  , on "發送短訊"  to send you a message ? Pls forgive my stupid !

原帖由 gwly 於 10-4-27 03:42 發表
Sorry , i don't know how to pm you.

Is that click to your a/c and then "發短消息"  , on "發送短訊"  to send you a message ? Pls forgive my stupid !

呢到大大個的frame 每個的下方都有幾個按鈕,其中有個label Private Message 或者私人傳訊
‹ 上一主題|下一主題