用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 關於鋼琴2級試
樓主: cooking^^mama
go

關於鋼琴2級試 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 10-4-26 19:03 發表

其實如果囝囝真係想考,可以試下叫照教歌仔,亦一邊教考試範圍0既野(千萬唔好cut歌仔或其他練琴曲),然後去到年尾報名時,再睇睇囝囝個進度如何...如果理想0既,咪報lor..否則就遲d先再考都唔遲...最緊要係你將自己0既 ...

其實阿仔都唔知考試係咩  只係老師話 : 人地k1都考  個個都考你考唔考 ??
頭先個老師都係咁同我講  我感覺都唔係好好受  佢或者以為我唔信任佢  不過我全無咁意思  只係我真係唔知考試到底點  而我亦無要求個仔要考到咩級數  所以個人唔認同"唔考試學黎做咩"o既諗法  不過剛剛又唔想搞到氣氛太差  所以無再講  只同佢講考慮下  星期六答佢

其實我想問  繼續照書學落去  唔考試  有無咩要注意或壞處 ??

"輕鬆學鋼琴"呢本書系屬於入門書,稱不上什麼基礎,好多4-5歲嘅學生學幾堂,就可以sight read成本書。

我仔仔明天考2級,但老師話佢隻左手唔係好齊(尤其是scales),請問這是很大問題嗎?會否令佢唔合格??

原帖由 ming2 於 10-4-26 19:03 發表

其實如果囝囝真係想考,可以試下叫照教歌仔,亦一邊教考試範圍0既野(千萬唔好cut歌仔或其他練琴曲),然後去到年尾報名時,再睇睇囝囝個進度如何...如果理想0既,咪報lor..否則就遲d先再考都唔遲...最緊要係你將自己0既 ...
wbmom

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ming2,

Thanks for your prompt response!

明天早上,老師會再同仔仔上多堂才考試,個仔自己信心爆棚,可能因從未考過試,唔識驚,我就覺得佢彈得麻麻地。

原帖由 ming2 於 10-4-26 21:14 發表

雙手唔齊,呢個係協調性0既問題...或者你試下叫囝囝彈慢少少去就一就啦...如果其他部分都冇咩大問題,都唔會因為呢少少野都令個個考試唔合格0既...今晚早d休息,可以0既話,聽日考之前先練一練warm up一下先去考啦...g ...
wbmom

簽名被屏蔽

原帖由 Funny 於 10-4-26 16:34 發表
我個仔都係5歲, 都係學左半年多d, 四本其中一本書都係輕鬆學鋼琴level 2, 已彈到do re mi, 佢之前已完成3本其他書, 佢每堂30分鐘, 每堂可學3-4首歌, 老師話佢進度好好喎, 但無叫過我地去考級, 佢話除非我地好想攞cer ...

funny 你好 ,

你小朋友同我個仔程序差唔多  想請問你一d問題

你小朋友一堂學3-4首歌  但佢每首歌彈成點  拍子方面點 ?? 如果首歌小朋友掌握得唔夠好  老師下一堂會再教新歌  還是直至認為小朋友已掌握得好才教新歌呢 ?

有經驗o既家長都歡迎給意見  ^^

醒目開學勳章

我個囝好在乎首歌好唔好聽而有無心機練琴! 越簡單的歌就越無拍子, 因為趕收工, 佢最弱就係拍子, 佢通常都彈到好快, 到覆琴比老師, 通常老師會迫佢彈番慢, 咁佢ok會收貨, 咁耐只係試過有一首要重練, 不過我個老師係唔算嚴的! 我個囝最鍾意彈Michael Aaron 呢本書。(不過老師話呢本書反而深過輕鬆學鋼琴本書d。) 之前老師每堂教成5首歌, 因為佢話阿囝跟到wor, 但上兩星期我叫老師減少至3-4首, 因我比個仔學琴的原意唔係咁, 其實3-4首都ok la, 因為有d 歌仔都長左好多la!

係呢, 你小朋友彈緊邊幾本書? 使唔使做琴功課? 我個仔好like做琴功課, 但學校d功課就好討厭!

得閒多d交流吖!

原帖由 cooking^^mama 於 10-4-27 11:06 發表

funny 你好 ,

你小朋友同我個仔程序差唔多  想請問你一d問題

你小朋友一堂學3-4首歌  但佢每首歌彈成點  拍子方面點 ?? 如果首歌小朋友掌握得唔夠好  老師下一堂會再教新歌  還是直至認為小朋友已掌握得好才教新 ...

我囡囡五歲半,四歲開始學琴,已經報了今年8-11月考2級.

曾經有一段時間(大約半年前),我覺得囡囡彈琴停滯不前,無論彈什麼歌,都彈得好慢好慢. 我以前雖然亦學過琴(考過三級),但回家跟她練習,亦一籌莫展. 最後,因為原本的老師時間調得太"厲害",所以決定另覓老師. 依家的老師第一次聽完囡囡彈琴後,就說:"佢依家彈的歌太深,所以慢,而且無信心".佢建議我買多幾本較淺易的琴書,令囡囡重拾信心. 依家,我囡囡彈六本琴書(哈哈,可能嚇親大家...),我覺得佢既睇譜能力唔錯(可能因為彈的書比較多),只是手指仍然比較弱(雖然佢有練"A Dozen A Day").

囡囡以前的老師不讓家長陪上課,依家的老師就可以,而且有時間可以同佢傾幾句. 我覺得,因為小朋友年紀還小,家長與鋼琴老師的溝通是很重要的.

預祝各位小朋友考試成功!!!

琬晴B:不知是否我認識的呢?
我女兒今年10/11月考3級啊.
也有一段時間, 剛剛上2級時慢下來.
現在又pick up 番.大家努力!!!!

醒目開學勳章

我覺得小朋友初學有家長一齊上會好d, 但唔知d老師會唔會唔鍾意?!

我個囝學左7個月左右, 而家都同一時間學緊5本書, 其實使唔使咁多呢?

原帖由 琬晴B 於 10-4-27 14:17 發表
我囡囡五歲半,四歲開始學琴,已經報了今年8-11月考2級.

曾經有一段時間(大約半年前),我覺得囡囡彈琴停滯不前,無論彈什麼歌,都彈得好慢好慢. 我以前雖然亦學過琴(考過三級),但回家跟她練習,亦一籌莫展. 最後,因為原本 ...

ming2,

我仔仔今日考咗喇,佢話第1同第3首歌仔都彈錯咗小小----佢話佢彈得太細力,所以有幾個notes冇咗聲,佢話佢scales做得好好(多謝你提佢彈慢些!),aural同site reading都好淺,唔知咁樣仲有冇機會攞Merit呢?

原帖由 ming2 於 10-4-26 21:31 發表

有信心係好事黎...叫佢加油啦...
wbmom

醒目開學勳章

你無認錯人,係我,哈哈!!!
好厲害啊,咁快就考3級?!(TY之前有無考過??)
努力加油!!!

原帖由 charlottechan 於 10-4-27 16:23 發表
琬晴B:不知是否我認識的呢?
我女兒今年10/11月考3級啊.
也有一段時間, 剛剛上2級時慢下來.
現在又pick up 番.大家努力!!!!

你可以直接問下老師.我囡囡以前的老師從沒提出要我入去陪佢,回家跟進比較困難.

至於書本多寡,問題應該不大(除左琴袋比較重),so far我囡囡都無投訴. 而且每本書的風格不同,多接觸其他曲風也未嘗不可.

原帖由 Funny 於 10-4-27 16:35 發表
我覺得小朋友初學有家長一齊上會好d, 但唔知d老師會唔會唔鍾意?!

我個囝學左7個月左右, 而家都同一時間學緊5本書, 其實使唔使咁多呢?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題