用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 七月才有結果!
樓主: Taimum
go

七月才有結果! [複製鏈接]

聽了不少人的意見和經歷, 我自己當然希望兒子能入到津中, 但變數多而且又不能在掌握之內, 因此便替他報讀直資學校, 但身旁又沒有朋友在直資學校就讀, 因此都唔知所選的直資學校是否好. 有否選錯. 十分煩惱.

原帖由 哥師奶2010 於 10-4-5 18:28 發表

其實真系好睇你點填張form, 要睇幾個因數,
1) 校綱 Band 1 既男女校比率
2) 小朋友系校內其他同學頭10名系男多定女多
3) 有無填 Part 1

填 Form 進唔進取系一個好決定既因數. ...

原帖由 carcar-bb 於 10-4-5 18:43 發表
聽了不少人的意見和經歷, 我自己當然希望兒子能入到津中, 但變數多而且又不能在掌握之內, 因此便替他報讀直資學校, 但身旁又沒有朋友在直資學校就讀, 因此都唔知所選的直資學校是否好. 有否選錯. 十分煩惱.

...

我覺得直資學校分兩大類, 一系傳統名校轉既, 例如聖保綠, 英華等... 呢D通常都系band 1 , 其他大部份都系新學校 (5-7年內),因為無會考成績作參考,所以都無咩band 可分... 不過我個人認為太新既學校要留意多一點, 因為學校第一, 兩年收生會好手鬆, 基本上咩學生都收, 因為佢地系呢個階段系怕收唔足學生...到3-4年後, 因為學校已經有 高中生, 收生情況亦已經穩定, 咁會比較成熟, 而學校亦開始會選擇學生, 到呢個時候就系要追番上黎, 我聽過有啲學校為分開新收既F1 生同F.3-4  學生, 系會分開小息時間, 因為想避免佢地有太多既接觸.  聽太多既系校長講到天花龍鳳, 但學校始終太新, 要慢慢比時間先會有成績.

大抽獎有幾樣野都留意一下:

1.)唔好聽人講,係唔係都填晒D學校入去,就算你朋友最後入左BAND2尾都係佢揀,更加緊要既係,有D學校有暗盤,只要有填就會自然入左去(唔好問我點解,係一個校長親口講)
2.)要知己知彼,入到好學校梗係好,但係派位制度上,將所有正學校排晒係前面,萬一第一志願唔得,就可能一下跌出5甲
3.)至於7月公佈呢個問題,反轉頭諗下,如果一早話俾你知,D名校仲洗教書,單單處理D家長問十萬個點解唔收,問點解陳大文差過自己個又收呢D問題,都唔知要處理幾耐...

我唔知有否誤解你意思, 你是說在填表時只填寫自己喜歡的中學, 例如: 如果只想入讀最好頭10間中學, 就只填10間, 其他漏空? 但如果這10間中學都滿額, 那孩子會分配到那些學校?

quote]原帖由 地獄社工 於 10-4-7 17:00 發表

1.)唔好聽人講,係唔係都填晒D學校入去,就算你朋友最後入左BAND2尾都係佢揀,更加緊要既係,有D學校有暗盤,只要有填就會自然入左去(唔好問我點解,係一個校長親口講)
2.)要知己知彼,入到好學校梗係好 ... [/quote]

我唔知有否誤解你意思. 例如: 如果只想入讀頭10間中學, 就在表上填寫10間中學, 其餘漏空? 但如果這10間都滿額, 那孩子會入了那所學校?

原帖由 地獄社工 於 10-4-7 17:00 發表

2.)要知己知彼,入到好學校梗係好 ...

原帖由 地獄社工 於 10-4-7 17:00 發表

2.)要知己知彼,入到好學校梗係好 ...

問題系, 你填個啲全部都無位, 咁好正常如果你再無其他選擇, 咁就有邊間就比邊間, 所以有啲小朋友會派到一啲無選擇過既學校, 又好自然去到咁尾都有位既, 唔會系太好既學校. 所以如果兩者相比, 填晒, 起碼都有個譜, 唔填咪重大獲 . 另外關於有暗盤, 雖然系由電腦派既, 但都有一定基制, 跟你既成績同隨機號碼, 系有得 CHECK 既, 當然世事無絕對, 但咁做, 教育局有咩好處?

原帖由 carcar-bb 於 10-4-7 17:51 發表
我唔知有否誤解你意思. 例如: 如果只想入讀頭10間中學, 就在表上填寫10間中學, 其餘漏空? 但如果這10間都滿額, 那孩子會入了那所學校?

可以同老師商量一下,系交表前,通常學校都會有家長會 ,
通常老師會比較保守, 你可以系見老師之前自己定一下目標, 看看老師比既意見再調教. 老師好有經驗知道自己學校既banding 同同區及以往派位既情況,對你填表好有幫助. 

其實當我在收到直資取錄信時, 我便向老師徵詢意見, 但她卻說對不同區的學校不了解, 至於我兒子是屬band幾, 要等到5月份計算好所有呈分試成績, 才能告訴我兒子的banding. 可是我卻要在四月份註冊直資學校, 交出小六升中表而放棄大抽獎, 唔確定兒子的banding, 無信心大抽獎, 局住選直資, 但又怕間直資學校太新, 無業績唔好, 真是煩死人.

原帖由 哥師奶2010 於 10-4-7 18:48 發表

可以同老師商量一下,系交表前,通常學校都會有家長會 ,
通常老師會比較保守, 你可以系見老師之前自己定一下目標, 看看老師比既意見再調教. 老師好有經驗知道自己學校既banding 同同區及以往派位既情況,對你填表好有幫助.  ...

Agreed.  Under the existing mechanism, smart students are not guaranteed to have band 1 places.  All depend on your kid's luck and the tactics.  My kid is also marginally within band 1, so I chose DDS as it would be more secure for my kid.

My kid's teacher emphasised that if you join the lucky draw, at least you need to fill up 15 schools in the form.  

Haven't heard that the competition is lesser than previous years because no of school places are more than no. of students.  Sounds interesting.

原帖由 Ivy07 於 10-4-5 14:29 發表

呀仔都係band 1 尾,其實Band 1尾係好危險的,因為唔知可唔可以確定係 band 1範圍之內,如果係大抽獎時跌左去Band 2,咁就大件事。而且很怕大抽獎,一直都無運氣的人,所以有間都幾喜歡的直資收佢,便註冊了,唔敢搏大抽獎。好多ba ...

請問大抽獎是否睇4月的呈分試成績嚟派位呢?
咁6月的考試係咪唔會再計算在內呢?

醒目開學勳章

唔好聽人講,係唔係都填晒D學校入去,就算你朋友最後入左BAND2尾都係佢揀,更加緊要既係,有D學校有暗盤,只要有填就會自然入左去(唔好問我點解,係一個校長親口講)

點解唔信政府公佈嘅規則、程序。而信一個咩水校長呢?

點解要唔信政府公佈嘅規則、程序。而去信网上阿咩水話佢有個咩水校長話....呢?

原帖由 judy 於 10-4-8 09:51 發表

點解唔信政府公佈嘅規則、程序。而信一個咩水校長呢?

點解要唔信政府公佈嘅規則、程序。而去信网上阿咩水話佢有個咩水校長話....呢?

同意, 不過我諗佢地系因為我地既政府唔可信.....

其實各位媽咪, 真系要平心靜氣去了解件事, 要試下系唔同角度去想下, 當局者迷.... 我而家睇番轉頭, 都覺得可以做得更好.

回覆 1# 哥師奶2010 的文章

非常同意

原帖由 carcar-bb 於 10-4-7 20:50 發表
其實當我在收到直資取錄信時, 我便向老師徵詢意見, 但她卻說對不同區的學校不了解, 至於我兒子是屬band幾, 要等到5月份計算好所有呈分試成績, 才能告訴我兒子的banding. 可是我卻要在四月份註冊直資學校, 交出小六升 ...

亞仔一向成績系點 ?  學校系知道歷屆學校/學生 既 banding, 比如說..亞仔一向系 全級 20 名, 而學校上年既banding 系系40名已經系 band 1, 咁你咪太約知道下,當然唔可以100% 作準,但都可以有啲參考性. 我系綱,上面聽過有間學校, 佢既學生系80% band 1 生.... 一般學校有30% 系band 1 已經唔錯, 所以你可以試下咁樣問老師. 當然, 亞仔既成績要平穩, 保持到先得啦.

另一樣系要睇你 系唔系跨咗學校個綱, 如果系跨咗綱, 咁老師又真系幾難去比資料既, 佢地當然系熟自己區多啲啦.

原帖由 ##21# 於 10-4-8 00:34 發表
請問大抽獎是否睇4月的呈分試成績嚟派位呢?
咁6月的考試係咪唔會再計算在內呢?

6月的試都好重要的,如果三次試未如理信,因為當派位唔理想,7月去叩門時,6月個試都有用的。

原帖由 ckw1500 於 10-4-7 22:17 發表
Agreed.  Under the existing mechanism, smart students are not guaranteed to have band 1 places.  All depend on your kid's luck and the tactics.  My kid is also marginally within band 1, so I chose DDS ...

原帖由 天娜 於 10-4-5 10:21 發表
mug學校吾係怕D學生在4月呈分試後無心機讀書, 才要一齊宣佈??????

呢樣真, 我仔當年有兩間直資收左後, 跟住果次考試跌左3x名, 老師call我地問發生咩事....
而個仔都話有學校收左啦.....不過後來都肯比翻d心機, 最後都係都係比之次跌左一個名次姐!

原帖由 Ivy07 於 10-4-8 21:25 發表

6月的試都好重要的,如果三次試未如理信,因為當派位唔理想,7月去叩門時,6月個試都有用的。

我就將餘下的測驗、默書全交阿仔安排,當訓練準備上中學,所有呈分試都完成喇,比機會佢自己安排!我地全家商量後,決定放棄註冊直資!

原帖由 Taimum 於 10-4-11 23:33 發表

我就將餘下的測驗、默書全交阿仔安排,當訓練準備上中學,所有呈分試都完成喇,比機會佢自己安排!我地全家商量後,決定放棄註冊直資!

千其唔好放棄最後嗰次期終試呀;好多人諗住唔係呈分試,又以為派位已成定局,采取放棄態度;點知大抽獎一派彩派得唔好,同埋因為最後考得唔好冇得番身,叩門都唔惦。
‹ 上一主題|下一主題