用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教中心幼稚園
樓主: motherqqq
go

基督教中心幼稚園 [複製鏈接]

講出黎真係好好笑, 問題在家長對學校的期望與實際情況有出入, 即係好似男女朋友的關係, 拍過咪知唔啱!

原帖由 CP916 於 09-10-22 12:24 發表

咁為何你best frieng個囝耍轉校?

我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞孟.

我睇報告都話好少人讀, 於是打電話去問, 校方否應此事, 搭車經過此間學校, 感覺很舊, 不過, 位置卻在街第一舖位, 唔知道點算.... 不過, 去INTERVIEW 完後先再想

原帖由 leungmanhim 於 09-10-22 17:26 發表
我睇報告都話好少人讀, 於是打電話去問, 校方否應此事, 搭車經過此間學校, 感覺很舊, 不過, 位置卻在街第一舖位, 唔知道點算.... 不過, 去INTERVIEW 完後先再想 ...

其實入面ok架
我感覺好過d商場學校
至少空氣流通d

不如咁諗好唔好呢
可能之前係收生不足
而家k1有 3x人咁如果佢地留低下年k2未會有3x人囉
咁佢校舍唔大又無可能好似人地st cat果d收6xx人喎

我阿囡而家都係讀中心 n1, 可以同大家講, 老師係一流嘅好好好, 好似其他家長所講嘅, 家長有要求, 所以同小朋友轉校,最大原因係好多kln tong 嘅kg係無 nursery 讀,所以一到 k1 嘅時候個個咪走晒囉。
一路以黎感覺佢地淺,但聽其他家長所講 : n1已經學生字之後,諗諗下又係嘅 !!
可能自己要求真係高,加上本身未讀n1前已報其他學習班比阿囡讀,所以更加覺得佢地淺,如有其他家長問,我都會recommend 呢間比佢地架

原帖由 goofy_bb 於 09-10-23 10:57 發表
我阿囡而家都係讀中心 n1, 可以同大家講, 老師係一流嘅好好好, 好似其他家長所講嘅, 家長有要求, 所以同小朋友轉校,最大原因係好多kln tong 嘅kg係無 nursery 讀,所以一到 k1 嘅時候個個咪走晒囉。
一路以黎感覺佢地淺 ...

其實比得小朋友去九龍塘又點會無要求呀

因為我初時係無諗住阿囡讀 n1, 怕佢多病,但到咗今年年頭發覺佢紀律麻麻,所以立刻幫佢揾學校,kln tong 係首選,集中晒kg,可惜太遲報 (約09年2-3月),而中心kg係同事介紹比我,加上面試當日同迦南撞到正,最後我都係揀咗見中心kg。

我仔仔都係在這間學校讀n班的, 坦白講, 這間學校位處九龍塘, 要同名校爭學生, 當然收生會辛苦好多.

不過我好開心仔仔能入讀這間學校, 因為仔仔由第一日返學, 就已經話好開心, 照顧得仔仔好好, 雖然只係下學期以細仔身份插班入學, 只係返數個月, 就由唔識講野, 變到之後日日唱歌仔俾我聽, 學校又幫佢戒片, 返學未病過. 我已經好開心了.

反之在一個家長班, 聽到不同的家長讀n班的不開心經歷, 先知道原來好多學校只識教k班, 唔識教n班的, 因為未足三歲, 係真係好唔同的.

只係返三個小時學, 對我而言, 仔仔開心, 學到野, 喜歡返學, 最緊要仲喜歡看書, 同老師和同學傾計, 已經好good了. 總覺得一間好有心教學的學校, 唔想有人未有仔女讀過, 就只係憑聽講來判斷一間學校. 每間學校都有可取的地方的. 最緊要係對小朋友好就是了.

當最後一天, 仔仔因為要轉去讀全日制學校, 要離開這間學校, 我都帶著淚向這間學校說 : 多謝. 真的, 好多謝她們.

贊同...我女兒也是N1班她很喜愛上學

咁你會唔會同佢K1轉校?

原帖由 acevickie 於 09-10-25 22:36 發表
贊同...我女兒也是N1班她很喜愛上學

間幼稚園即係唔出名,.....但老師好....???
讀唔讀得過???

我都好想知?  唔知有無囝囡喺中心畢業嘅可以分享下? 可以考到邊間小學, 學校網頁就話有英華, 宣道..等...? pls help to share....thxxx.

原帖由 c4ceci 於 09-11-14 22:04 發表
間幼稚園即係唔出名,.....但老師好....???
讀唔讀得過???

原帖由 mameyulia 於 09-11-15 22:32 發表
我都好想知?  唔知有無囝囡喺中心畢業嘅可以分享下? 可以考到邊間小學, 學校網頁就話有英華, 宣道..等...? pls help to share....thxxx.

英華, 宣道..佢係咁講不過唔知係邊年...
佢地同合一堂係姐妹.老師話如果你第一輪 (計分)
choose 合一堂會好大機會入喎...

回覆 1# NICOLE123 的文章

Thank you....Nicole123.  

Since we went for interview last Sat and gave $660 finallly....
‹ 上一主題|下一主題