用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖家學校 新校車公司瘋狂加費
樓主: susantse
go

新校車公司瘋狂加費 [複製鏈接]

講起呢間校車公司真係火到黎埋,佢的服務真係不知所謂!
我上個學年都仲係住在美孚上小小近舊荔園的位置,黎緊8月我會搬去深井,一直我都稔住亞女放學比返亞媽湊,就搭一程校車返美孚,朝早亞女就由老公車去學校或者坐保母車,
點知那天返學校問佢話佢地唔做單程,話如果要搭就比全費,正如大家所講,佢加價加到不得了,我上學年坐蔡生車車費$702,今年要$950,相差$248,咁貴,我點會比佢搭一程又比全費呀,我依家問了深井架保母車都係$930,咁點解在美孚去還比深井貴,有無辦法同學校反影下,我雖然唔再用校車服務,但係我都覺得各位要團結同學校爭取下!

原帖由 simsim 於 09-7-17 12:00 發表
講起呢間校車公司真係火到黎埋,佢的服務真係不知所謂!
我上個學年都仲係住在美孚上小小近舊荔園的位置,黎緊8月我會搬去深井,一直我都稔住亞女放學比返亞媽湊,就搭一程校車返美孚,朝早亞女就由老公車去學校或者坐保母 ...

沒彈性是一個問題, 價錢也是一個問題...
已經想像到跟住會因為站少而被投訴....

看來這間校車公司真是沒什麼經驗, 規模也太少... 祝大家好運
Hello

回覆 23# susantse 的文章

所有事都有原因, 這些都經過co'uncell開會的.. 無話 arm 唔 arm, 只可以話個decision made 得好唔好... 九龍城就是九龍城, 無得同其他學校比的...
Hello

回覆 25# susantse 的文章

越看你的留言就越唔對路, 我問你, 如果有一日你發覺唔關校長事, 你會點同校長道歉?
仲有你check一下教育局, 所有50,000以上的外判工序都要公開招標及過校董會. rfp 也會清楚列明準則.

要質疑的是 rfp 有無問題, 同埋是否只有一個 response. 大家攪清楚才再發炮吧.

但話分兩頭, 個價真係加得太多. 同埋唔比單程, 就真是正所謂的雙敗局....
Hello

校長有回應-在學校內聯網

校長在各家長女兒的內聯網發佈, 話跟進緊這事,
她与2个家長, 聯絡過會开會, 定了日子在通知大家!

原帖由 susantse 於 09-7-19 13:11 發表
九龍城聖家校長身為一校之長, 她是責無旁貸的!更換校車公司整個過程係閉門造車!當我們家長知道更換校車公司這事的時候, 已經係結果!已經係事實!校長做得好絕!在閉門造車期間, 無出過任何通告來諮詢我們家長意見!因為她怕會 ...

話分兩頭,我自己都係在學校做,我都知校車咁大份標校長好難一個人決定,依家佢肯跟我地開會,再了解情況,已經係不錯的做法,況且如果新公司能明白家長的需要,調整一下價錢和考慮增設單程收費,我都會支持轉校車公司,因為過去三年,我搭蔡生的車都唔係咁開心同滿意,小二那年仲嬲到打去學校勁投訴,(你地可以睇下先前有d批評校車的post)老實講學校的家長大部份都知蔡生好串,你唔跟佢的要求行去佢話的地方上車(上車地方可能同屋企差5-10分鐘路程,而屋企附近唔係唔停得車,只係架車唔順路經過),佢就搭你我車唔到你,你唔好搭啦!我都唔知同佢交過幾多次手,所以針無兩頭利的,大家不如平心靜氣d靜待學校的回覆啦!

我們是P1新生,希望新校車公司會接受提意。當日我們提出不可能在對面馬路上/落車 (屋苑有校巴站)

原帖由 simsim 於 09-7-21 09:30 發表
話分兩頭,我自己都係在學校做,我都知校車咁大份標校長好難一個人決定,依家佢肯跟我地開會,再了解情況,已經係不錯的做法,況且如果新公司能明白家長的需要,調整一下價錢和考慮增設單程收費,我都會支持轉校車公司,因為 ...

校車

其實轉校車公司不是問題, 只是因價錢實在貴咗, 但因我兩個女兒都讀聖家, 有九折, 所以價錢又差不多, 舊校車公司我其實都不滿意, 上年我個女只坐半個位, 但他們又無問過我, 我只是從女兒口中得知, 不過她又想和朋友一起坐, 所以我才沒有向校車公司表達不滿.希望新的校車公司可以改善服務.

原帖由 shsh3 於 09-7-21 18:00 發表
其實轉校車公司不是問題, 只是因價錢實在貴咗, 但因我兩個女兒都讀聖家, 有九折, 所以價錢又差不多, 舊校車公司我其實都不滿意, 上年我個女只坐半個位, 但他們又無問過我, 我只是從女兒口中得知, 不過她又想和朋友一 ...

上次校車都有問題存在,如那個跟車褓姆在行車中只顧與司機傾計,沒有把車上秩序攪好,又鬧班 girls,又話佢哋好用"拉喼書包"唔方便上落....點知依家仲衰過以前。又貴又唔方便....

拉喼書包本身比較重, 我女兒小二時, 比个車輪卡住咗梯級, 所以向學校落樓梯跌咗一次, 上課室時有同學失平衡撞倒佢, 佢个書包又太重一齊失平衡又趺一次, 我都以為佢唔好彩比人撞親, 点之第三次又向校車落車時, 个輪又卡住咗梯級又再跌倒,  个期太多意外, 嬸嬸特登打電話給我建議我唔好再用這款書包, 我都即刻換咗佢。
同時高一年/書又多又重d, 又要上多一層樓, 每日小朋友上課室反而較辛苦, 所以要計算一下, 个女到底行平路的几會多, 定上/落樓梯的几會多, 身型是否配合才給她用, 這只是个人經驗, 之作參考!  

原帖由 vanvan 於 09-7-22 22:16 發表

上次校車都有問題存在,如那個跟車褓姆在行車中只顧與司機傾計,沒有把車上秩序攪好,又鬧班 girls,又話佢哋好用"拉喼書包"唔方便上落....點知依家仲衰過以前。又貴又唔方便.... ...

我个女上車位都只係一条直路, 行路唔須要20分鈡,
但我唔想老人家/小朋友日晒雨淋咁辛苦, 所以坐校車,
交开 $556, 新校車話我是較遠要收 $700, 貴咗$144, 旧車計路程是近九龍城, 新的話我是遠咗一区,
但打的都係 $18到學校, 佢好貴.....
我問過其他区家長收費, 他們話打的收 $40几的士路程,
架校車都係收 $340/1个月(仲係來回程)
有d 荃灣区 返 九龍塘 york 都係收緊 $650 - 來回
点攪....

原帖由 shsh3 於 09-7-10 16:14 發表
我都覺得貴了很多, 上年將軍澳返學校, 要$755, 今年轉了新校車公司, 便加到$850, 差不多$100, 離譜.

原帖由 TwinWong 於 09-7-22 23:43 發表
拉喼書包本身比較重, 我女兒小二時, 比个車輪卡住咗梯級, 所以向學校落樓梯跌咗一次, 上課室時有同學失平衡撞倒佢, 佢个書包又太重一齊失平衡又趺一次, 我都以為佢唔好彩比人撞親, 点之第三次又向校車落車時, 个輪又 ...

Yes , 所以沒有再用拉喼書包,thanks for ur sharing !
有冇人知道現在情況怎樣,之前打電話俾個位 Ms Yeung 向佢反映點解荔枝角到九龍城,同由將軍澳同價,論地點點都將軍澳還很多,可能我哋只得7個學生,此外,我問佢可否像之前校車一樣停在屋苑門口,我話反正都係行龍翔道都途經...點知佢話可能行三號線,我就問佢要兜去邊,點解行三幹線,佢又話未知線,死未 ! 到 27 Jul 便有分曉,期望大....
‹ 上一主題|下一主題