用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖家學校(九龍塘)扣門機會如何? ...
樓主: snowB
go

嘉諾撒聖家學校(九龍塘)扣門機會如何? [複製鏈接]

叩門面試只是考小朋友,會不會要求見家長?會問些什麼問題?Thanks.

我收到的是九龍城那間, 不是九龍塘
原文章由 clarusmama 於 08-6-13 15:06 發表
收到電話? Interview ?  幾時呀?

不會見家長, 只係會跟小朋友考筆試

原文章由 intuitif 於 08-6-13 15:09 發表
叩門面試只是考小朋友,會不會要求見家長?會問些什麼問題?Thanks.

原文章由 vvmakyy 於 08-6-13 21:59 發表
不會見家長, 只係會跟小朋友考筆試

Thanks for your reply.

要不要出示自行收生,及甲乙兩部份皆有選它為頭三志願的統一派位申請表?

有呀, 因為我自行收生時都係揀佢, 可惜落選, 之後甲部填佢第一, 但我是誇區, 所以乙部冇填佢, 最後又落選, 可能佢見我一條心, 而我囡囡成績都唔錯, 所以收咗我囡囡啦, 我囡囡有個同學, 佢好後期才去叩門, 最後都有收佢, 所以唔好灰心, 如果真係等唔到消息, 再寫多封信比校長, 叩門係好講誠意

原文章由 intuitif 於 08-6-13 22:10 發表

Thanks for your reply.

要不要出示自行收生,及甲乙兩部份皆有選它為頭三志願的統一派位申請表?

我個女只有15分,自行收生抽中的機會有幾大?
我住62區,只能擺甲部而已,機會微乎其微。

不過好多謝你的解答,至少知道叩門都有機會入到。

原文章由 vvmakyy 於 08-6-13 22:23 發表
有呀, 因為我自行收生時都係揀佢, 可惜落選, 之後甲部填佢第一, 但我是誇區, 所以乙部冇填佢, 最後又落選, 可能佢見我一條心, 而我囡囡成績都唔錯, 所以收咗我囡囡啦, 我囡囡有個同學, 佢好後期才去叩門, 最後都有收 ...

回覆 #20 vvmakyy 的文章

有無課餘托管, tks~!
http://www.tickercentral.com/view/59wk/l.png[/img][/url][/img][img align=right][/img][img align=left][/img]

原文章由 vvmakyy 於 08-6-12 13:34 發表
Sorry, 咁耐唔記得考咩啦, 印象中, 中文同英文都有考看圖識字, eg. 樹, ball, flower....., 都係 k3教過的字, 數學加減數, 同埋 fill in the blank, eg.  1, 3,  ____, 7, 9, 英文都有類似這些形式, 唔係太難, 大家 ...
請問英文是否要串字?因小女的幼稚園是不用默英文的, 平時多是連線之類.

原文章由 vvmakyy 於 08-6-12 13:34 發表 Sorry, 咁耐唔記得考咩啦, 印象中, 中文同英文都有考看圖識字, eg. 樹, ball, flower....., 都係 k3教過的字, 數學加減數, 同埋 fill in the blank, eg.  1, 3,  ____, 7, 9, 英文都有類似這些形式, 唔係太難, 大家 ...
請問英文是否要串字?因小女的幼稚園是不用默英文的, 平時多是連線之類.

醒目開學勳章

剛剛收到电話, 叫囡囡星期5考筆試, 点呀, 你地有冇收到通知?

勁緊張..

EE媽咪,
我都收到電話,今個Friday 2.30pm,到時大家加油努力呀!
Don't worry be happy!!

原文章由 EE媽咪 於 08-6-16 15:02 發表
剛剛收到电話, 叫囡囡星期5考筆試, 点呀, 你地有冇收到通知?

勁緊張..

我今天先交, 係咪無希望?

我今天都收到通知星期五2:30p.m.考筆試...
大家努力

我今天都收到通知..星期五大家努力呀!!
但我想問吓舊聖家定新聖家好?因為今日我已經收到舊聖家取錄,請問大家可否比d意見?

係要串字架, 中文要寫字, 好似冇得揀, 但都唔係太難的生字, 祝你囡囡成功

原文章由 mak 於 08-6-16 14:45 發表

醒目開學勳章

原文章由 chan888yan 於 08-6-16 19:55 發表
我今天都收到通知..星期五大家努力呀!!
但我想問吓舊聖家定新聖家好?因為今日我已經收到舊聖家取錄,請問大家可否比d意見?

HI chan888yan

舊聖家已經取錄左你...恭喜你

咁有冇面試、筆試...架???

我個朋友都簡左佢...但乜消息乜都冇....

請問叩門是否有deadline?
還是自行叩門, 我見網上沒有招生,
我星期一才交信, 不知是否太遲?

請問你囡囡讀邊間幼稚園呢 ?

原文章由 vvmakyy 於 08-6-13 22:23 發表
有呀, 因為我自行收生時都係揀佢, 可惜落選, 之後甲部填佢第一, 但我是誇區, 所以乙部冇填佢, 最後又落選, 可能佢見我一條心, 而我囡囡成績都唔錯, 所以收咗我囡囡啦, 我囡囡有個同學, 佢好後期才去叩門, 最後都有收 ...

vvmakyy,

我也正想問。你囡囡讀邊間幼稚園呢 ?
我也收到電話,只考小朋友,不用見家長,真是大壓力。

snowB

原文章由 kimimi 於 08-6-17 13:00 發表
請問你囡囡讀邊間幼稚園呢 ?
[img align=right]D:\others\babyK.jpg[/img]

回覆 #19 NKYK 的文章

回想起五年前我的女兒是插班入讀二年級, 如果前去考筆試, 記得帶備顏色筆, 祝一切順利!
‹ 上一主題|下一主題