用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 致:2009/2010年小一選校的家長
樓主: d2343130
go

致:2009/2010年小一選校的家長 [複製鏈接]

Thanks a lot!

[ 本文章最後由 BBchuMA 於 08-5-16 01:41 編輯 ]

原文章由 POTATOYUNG 於 08-5-14 12:21 發表
焯媽媽,
不好意思, 之前未打好信息便按了鍵盤
我還有以下問題不明白
自行分配學位, 是否已改了可向2間心儀小學交表, 而不是1間?
分配的學位是由該小學決定還是抽籤?, 需計分嗎?

而統一派位, 甲部3間都抽 ...

自行分配學位學校數目 > 我大仔06-07年度是報一間的

自行分配是計分的 , 但如果同分而學額不足的話, 要抽籤

統一派位分甲部及乙部> 先抽甲部, 仍未獲學額, 後抽乙部, 機會的很難說, 甲部係機會低, 但仍不仍一試, 如他區沒有心儀小學的話, 可不填甲部, 或只填甲一, 漏空甲二及甲三, 我當年便是這樣填

原文章由 POTATOYUNG 於 08-5-14 12:21 發表
焯媽媽,
不好意思, 之前未打好信息便按了鍵盤
我還有以下問題不明白
自行分配學位, 是否已改了可向2間心儀小學交表, 而不是1間?
分配的學位是由該小學決定還是抽籤?, 需計分嗎?

而統一派位, 甲部3間都抽 ...

2008年度9月入讀小一, 自行分配學位, 只可申請一間學校

原文章由 texas 於 08-5-15 17:40 發表
請問如果自行分配学位時因有25分收咗,仲可以可以參加统一派位呢? thank you

自行分配而不獲取錄的兒童, 才可參加統一派位. 可參考:
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/poa-lftc.pdf

原文章由 POTATOYUNG 於 08-5-15 10:22 發表
Buma,
聽聞電話單已不行了(只是聽聞), 因為在同一單位內申請多一條家區電話線很容易, 現好像要提供水費單或電費單或租單了,
而是否只需提供其中一樣還是要全部, 我都不太清楚, 有冇其他媽咪知道呀?

...

一份住址証明便可以

請問天后是屬邊個校網, 有沒有地圖顯示劃分清楚界線, 因為想搬去天后, 但心儀果間小學係北角, 謝謝幫忙

原文章由 焯媽媽 於 08-5-16 09:48 發表

統一派位分甲部及乙部> 先抽甲部, 仍未獲學額, 後抽乙部, 機會的很難說, 甲部係機會低, 但仍不仍一試, 如他區沒有心儀小學的話, 可不填甲部, 或只填甲一, 漏空甲二及甲三, 我當年便是這樣填

之前睇過資料話,如沒有心儀學校在它區,甲部應填自己區心儀學校。因為甲部唔係只可填它區,係填任何區。換句話說,如果你最心儀果間係同你同區,甲一同乙一都應該填同一間,咁樣機會會大d。資料係我去年從報章睇到,如有記錯或更改,請更正。

原文章由 焯媽媽 於 08-5-14 04:06 發表

每位適齡兒童, 只可註冊一間直資小學, 如註冊後, 便自動放棄小一統一派位.....

我都知遊戲規矩, 我就係驚亞女面試唔知掂唔掂, 佢都幾慢熱, 通常係老師面前都好鵪鶉ga, 如果唔係都唔諗報幾間la, 我又唔鍾意自己個網d學校, 又唔想借地址, 為有博幾間law !

如果自行分配咗又唔要, 可唔可以參加第二輪呢?

原文章由 焯媽媽 於 08-5-16 09:58 發表

自行分配而不獲取錄的兒童, 才可參加統一派位. 可參考:
http://www.edb.gov.hk/FileManager/TC/Content_1511/poa-lftc.pdf

SORRY FOR LATE REPLY!!
政府學校係交自行分配時係唔會收PROFILO的, 但有些較多人爭的學校會要求申請者比小朋友的相片同最近的成績表. 此舉有機會係當有同分的類別要抽籤時, 該校會以此為參考而不交給教育局代辦以示公平.....
PROFILO對政府學校來說,只會在自行收生後叩門做後備或統一結果後再叩門之用, 你其他時間比學校可能作用不大....

私校同直資較需要!!
原文章由 小豬嘜 於 08-5-12 16:59 發表
thanks a lot!!
我一心諗住報政府學校, 請問需要預備小朋友的profilo做後備嗎? 因我聽人講, 話政府學校唔會收喎. 待覆.謝謝!
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

當然可以唔要自行分配學位,但不可能再抽統一啦, 因阿媽比你自己揀你又唔要,佢就當你唔要佢比你的!

因有些可能已有私校做BACK-UP, 唔要自行分配都不定!!

原文章由 August07 於 08-5-16 17:16 發表
如果自行分配咗又唔要, 可唔可以參加第二輪呢?
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

其實直資學校好多都同自行派位,同期出RESULT, 所以你仲可以揀政府的定直資;當然最後都可能要去統一派位啦, 我就係咁啦!!

原文章由 jena2468 於 08-5-16 14:09 發表

我都知遊戲規矩, 我就係驚亞女面試唔知掂唔掂, 佢都幾慢熱, 通常係老師面前都好鵪鶉ga, 如果唔係都唔諗報幾間la, 我又唔鍾意自己個網d學校, 又唔想借地址, 為有博幾間law ! ...

正常來說自行所選學校應是最想入的政府學校,如已收了你,又點會比你再揀啦!!

原文章由 texas 於 08-5-15 17:40 發表
請問如果自行分配学位時因有25分收咗,仲可以可以參加统一派位呢? thank you

水費,電費, 煤氣費, 差晌,租約都得!!

BANK STATEMENT同電話費單就唔得!!
原文章由 POTATOYUNG 於 08-5-15 14:22 發表
YCDAD,
那只有水費單, 可以嗎?

統一填表的方式:

A)心儀小學在別區:
甲部:1) 別區小學, 2)本區首選, 3)不填(空)
乙部:1)本區首選<即甲2那間>, 2) 本區次選, 3),4)......一路依心水排下去至將你所區可填的盡填寫

B)心儀小學在本區:
甲部:1) 本區首選, 2)及3)不填(空)
乙部:1)本區首選<即甲1那間>, 2) 本區次選, 3),4)......一路依心水排下去至將你所區可填的盡填寫

原文章由 Xenc 於 08-5-16 13:42 發表

之前睇過資料話,如沒有心儀學校在它區,甲部應填自己區心儀學校。因為甲部唔係只可填它區,係填任何區。換句話說,如果你最心儀果間係同你同區,甲一同乙一都應該填同一間,咁樣機會會大d。資料係我去年從報章睇到,如有記錯或 ...

證明確有該宗教信仰: 領洗紙,神父或牧師的信

原文章由 yimjojo 於 08-5-14 21:25 發表
請問如果有宗教信仰, 通常校方會要求家長提出甚麼樣的證明, 證明確有該宗教信仰呢?

TKS.

Hi d2343130,

但我睇其他 topic 有家長講到某些家長藉
「借地址」來報校,教育局依家已不相信
水費單、電費單、煤氣費單,因轉名太容
易喇,冇錯交表時係會照收上述的statement ,
但選擇熱門校網如12、34、41的家長亦有機會
收到教育局通知,要求出示差晌、租約正本,教
育局甚至會安排家訪,以証明家長沒有虛報/借
地址來報校!

不知道以上的傳聞是否真確?

原文章由 d2343130 於 08-5-17 16:57 發表
水費,電費, 煤氣費, 差晌,租約都得!!

BANK STATEMENT同電話費單就唔得!!

[ 本文章最後由 Charmaine-Mammy 於 08-5-18 08:17 編輯 ]

hello,
熱門區的家長被要求提交更有力的證明或甚至家訪, 在08/09年小一申請家長中,確有人說真有此事; 不過, 那並未代表水費單、電費單、煤氣費單等,不可再作住址證明, 只是可能教育處會抽樣要求再比其他證明, 所以如你是以差晌,樓契之類的做證明, 教育處就不用再查你.....而如果你報的地址是真實的, 那不用怕教育處要來到做家訪....

無法啦, 鬼叫先前d人濫用咗借/租地址, 令真係住該家長增加煩惱!!
原文章由 Charmaine-Mammy 於 08-5-17 20:39 發表
Hi d2343130,

但我睇其他 topic 有家長講到某些家長藉
「借地址」來報校,教育局依家已不相信
水費單、電費單、煤氣費單,因轉名太容
易喇,冇錯交表時係會照收上述的statement ,
但選擇熱門校網如12、34、41的家長亦有機 ...

早幾個月前打去教署問過,屋企電腦上網o既公司賬單都可以做住址証明,下年派位時仲得唔得就唔知了~

想問o下~萬一攪珠派位時所有志願都落空,咁應該會派去近返該網而被揀剩o既小學,定係會派去隨機一間被揀剩o既小學(可能會離屋企好遠)?
‹ 上一主題|下一主題