用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 想知中學轉讀國際學校有無問題?
樓主: ritayim
go

想知中學轉讀國際學校有無問題? [複製鏈接]

原文章由 mrose 於 08-4-2 09:33 發表
Yababa,
其實你又何嘗甘心呢?別人只是想解釋自己的想法,你已忍不住去打壓呀!既然你band 1,band 5也教過,如此教學經驗豐富,沒理由不理解很多家長的心態!

...

AGREE AGREE!!!

回覆 #4 mrose 的文章

希望band 1, 2, 3, 4,5 老師不是這樣.

同意呀.....  一點鼓勵, 分享及支持的說話都沒有; 這只是做人的基本, 莫講為人師表 ~

Yababa,
其實你又何嘗甘心呢?別人只是想解釋自己的想法,你已忍不住去打壓呀!既然你band 1,band 5也教過,如此教學經驗豐富,沒理由不理解很多家長的心態!

Yababa,
...

可能今次回應出多左公仔,
所以令你地有所誤會,
下次都係唔好貪懶,
出多D字少出D公仔.

罪過~罪過~

原文章由 stjoboldboy 於 08-4-2 15:10 發表

其實佢(Y6baba) d言論都好奇怪:

1) 何解唔應該”將學生品格操行同學校 banding 掛鈎”?
Band 1 學校收生除成績外,同時都會要求操行好,而且一般而言好成績學生較多品格操行都較好;
唔知有邊間Band 5 學校”品格 ...

多謝指教,
你唔係從事教育工作,
所以你可以用"一般而言"、"較多"....
既一般理解去講你既意見,
而你所講既並非同事實一致.
我都講冇掛鈎,
但你又推理到"Band 5 學校品格操行仲好過Band 1"呢句,
唔知邊個奇怪呢?

身為前線教育工作者,
有乜野家長既批評未聽過吖,
或者請你反證一下,
有邊本文獻或報告,
指出讀書可以啟發智慧,
而非本人所講"增加知識",
再請你分享一下,
老師用乜野心態教書,d學生就唔敝呢?
收到你寶貴既意見之後,
我會去請教一下大學教育硏究
院既殷師再指正一下.
先多謝你.

FYI
十六世紀哥白尼的「地動說」,
亦都係比當時既人視為奇怪既言論.

[ 本文章最後由 Y6baba 於 08-4-3 01:48 編輯 ]

原文章由 yoyobb 於 08-4-2 14:00 發表
同意呀.....  一點鼓勵, 分享及支持的說話都沒有; 這只是做人的基本, 莫講為人師表 ~

幸會~幸會~
金鑽級國民都出手回應,
可惜內容都係如你所講既一樣.
就連主題都沾不上關係,
點樣以身作則呢金鑽級國民?

同埋你應該冇認真睇我既回應.
"wish you and your son luck"
算乜野說話?

[ 本文章最後由 Y6baba 於 08-4-3 01:39 編輯 ]

原文章由 mattsmum 於 08-4-2 12:46 發表
希望band 1, 2, 3, 4,5 老師不是這樣.

希望愈大失望愈大.......

我都曾經對band 1學生家長抱有希望......

[ 本文章最後由 Y6baba 於 08-4-3 02:23 編輯 ]

原文章由 ritayim 於 08-4-2 09:41 發表
ska / Y6baba,

並不是如閣下所言,傳統,直資,國際既學校都各有優點和缺點.有感傳統學校可能唔適合小兒,可能在六年的小學生活中,太多的功課,密集的測驗考試,造成很大的壓力.

其實小兒並不是蠢肫兒,對中英文閱讀有興 ...

你依家所講既同第一篇,
相差好遠啵!

我明白你心急,
但愈心急,事情愈難辦好/辦妥,
做多少少資料搜集,
打電話資詢你心儀學校既收生程序,
甚至約見校長參觀校舍,
網上二三手資料,
不及親身体驗,
孟母三遷既真正含義,
你會慢慢經歷到,
教育係長線非短線,
努力不懈最終都會見成果.

都係個句,祝好運.

剛剛2個不同家長都同時投訢小學生打人事件,2間都是本地名校,很多家長有興趣的,而打人的小孩都是很年幼的。
如果要分banding, 絕對是band1.
所以,band 1有壞學生,band 3有好學生的。

[ 本文章最後由 Share 於 08-4-3 08:26 編輯 ]
Share

回覆 #20 WYmom 的文章

重復....................

[ 本文章最後由 Tasha 於 08-4-3 11:57 編輯 ]

回覆 #20 WYmom 的文章

如果家長願意比20萬債卷,每月萬幾蚊學費,對学校管理,老師質素同學生英文水平冇要求,絕對可以選擇耀中.

QUOTE:

Is it really so bad?  Its IB result is average, they have new campus now, if a local school non band 1 student want to change to IS, Yew Chung can be a stepping stone.  For other IS, chance is very low.

If KCIS accepts him, it is a better choice then.

[ 本文章最後由 WYmom 於 08-4-1 18:52 編輯 ]

原文章由 Tasha 於 08-4-1 18:08 發表
WYmom,你的意見一向都十分中肯有用,但你今次叫人去試Yew Chung是好錯的advice.如果ritayim 的兒子真係入左YC, God bless him.

回覆 #17 ritayim 的文章

st. stephen's college.
victoria academy,
creative,
HKUGA secondary,
KCIS,
Korean intenational (a friend of mine has similar story, his son is in this school now),

Y6baba,
其實如果你是有心提供寶貴意見給我,我會很感激,但要是小動作存心挑釁,我認為你是找錯對象了,我是一個平凡媽咪,沒有你一匹布的教學經驗去跟人爭拗,上來BK,是因為想搜集一些意見,同時將自己知道的跟別人分享。衹是剛巧看到你的偉論才忍不住講兩句而已。其實你用甚麼心態對待別人,你自己最清楚,不是視乎用幾多個公仔及文字去表達這問題上。小朋友都知道,你對人好,人自然對你好,何須靠文字爭辯?

原文章由 Y6baba 於 08-4-3 00:20 發表

可能今次回應出多左公仔,
所以令你地有所誤會,
下次都係唔好貪懶,
出多D字少出D公仔.

罪過~罪過~

原文章由 stjoboldboy 於 08-4-3 11:33 發表

吓,係網上吹下水,發表下個人意見炸, 要搵”本文獻或報告”先可以support 自己既論點,你無野嗎?

網上討論, 各抒己見, 唔洗抬你d”大學教育硏究院既殷師”出呢自高身價既, BK呢度臥虎藏龍,show呢d quali亦唔算得 ...

拜服閣下文才了得.
領悟力及推理力高人一等,
本人並冇講過任何學歷背境,
何以話本人 "show呢d quali" ?
請教大學教育硏究院既殷師就等於"自高身價"?
咁同溫家寶及布殊握過手咪不得了?

舉例異於自比,兩者沒關聯.
本人不才,未能高攀祖師級既程教授徒孫之列.

本人所講既殷師有異於閣下所講既恩師,
本人豈敢亂給人家
改姓氏.

究竟用“
已前”定“以前”較合適呢?

"吓,係網上吹下水,發表下個人意見, 要搵”本文獻或報告”先可以support 自己既論點,你無野嗎?"

閣下網上目的立場明確,
心中亦有標準,
又何必處處用雙重標準去對待他人呢?
都係學你一句 : 你無野嗎?

四両撥千斤,
化解一切盲點,
高手高手.

[ 本文章最後由 Y6baba 於 08-4-3 16:58 編輯 ]

原文章由 stjoboldboy 於 08-4-3 11:38 發表

“你依家所講既同第一篇,相差好遠啵!”

你都係播!

係囉, 呢篇咪似番d人話囉!

原來閣下也能分辨,
果然係才子.

原文章由 mrose 於 08-4-3 15:28 發表
Y6baba,
其實如果你是有心提供寶貴意見給我,我會很感激,但要是小動作存心挑釁,我認為你是找錯對象了,我是一個平凡媽咪,沒有你一匹布的教學經驗去跟人爭拗,上來BK,是因為想搜集一些意見,同時將自己知道的跟別人分享。衹是剛巧 ...

本人仲係關注緊你對 RC 既評價同決擇.
其他家長都比左回應你,
但你又冇回應又再出新 topic,
希望你有睇返其他家長既寶貴意見.

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1350149&extra=page%3D1

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1286625&extra=page%3D7

多謝提點.
你所講既實在言過其實,
本人亦唔想在此多作爭論,
就此作結.

[ 本文章最後由 Y6baba 於 08-4-3 17:01 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題