用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 已被KTS取錄, 仲去唔去APS面試?
樓主: cherriemama
go

已被KTS取錄, 仲去唔去APS面試? [複製鏈接]

原文章由 puncos 於 07-12-3 13:20 發表
唉!我個女讀 st.cat,佢雙重性格,您叫佢坐定定做功課、温習咩,又得。佢又可以好活躍的參與 group discussion ,鍾意 swimming ,鍾意自己讀書,鍾意發問,所以我揀 cky 俾佢。

就係咁先頭痕,唯獨係唔鍾意音樂,就算唔揀 APS,我都唔知 ...

最重要揀一間適合的,而cky我唸你囡囡會讀得好開心,另有好多課外活動可以俾你囡囡參加.(如$$唔係問題)
我朋友個仔讀cky P.4 參加外面公開試,都成日攞頭三甲.

其實我心中已有答案,只恐怕係 cky 唔收阿女!
若然真的唔收,咁點算?好想喊!

原文章由 見習爸爸 於 07-12-3 13:33 發表

最重要揀一間適合的,而cky我唸你囡囡會讀得好開心,另有好多課外活動可以俾你囡囡參加.(如$$唔係問題)
我朋友個仔讀cky P.4 參加外面公開試,都成日攞頭三甲. ...

原文章由 見習爸爸 於 07-12-3 12:48 發表

你好
   我知你有st. joe , yw , sfa , tsl on hand right?

No, I have GHS & KTS on hand, give up KRS and waiting DGJS.

好多謝各位寶貴意見, 完全解決晒我o既顧慮, 我決定今個星期六去APS interview lu!

原文章由 cherriemama 於 07-12-3 15:01 發表
好多謝各位寶貴意見, 完全解決晒我o既顧慮, 我決定今個星期六去APS interview lu!

cherriemama, good luck...

想問點解APS"一定"要小朋友學樂器?原因為何?如果小朋友對音樂沒有興趣及/或天份,咪好辛苦兼浪費時間?樂器學到當然好,但學不到也不是什麼大問題。不明白,請賜教。

my kid still wants to attend the interview,we will go there.

亞gracechung
乜你唔係揀定左yw既咩
又轉呔拿
原文章由 gracechung 於 07-12-3 17:38 發表
my kid still wants to attend the interview,we will go there.

如冇記錯,報名要比$50
乜唔係報左名就有權參加面試咩

原文章由 cherriemama 於 07-12-3 15:01 發表

到時見!

當然有權去參加interview.
不過既然已選定左讀邊間,為何仍要去霸住個位呢..
仲有小朋友等緊學校收架..

原文章由 VKwan 於 07-12-3 18:01 發表
如冇記錯,報名要比$50
乜唔係報左名就有權參加面試咩

原文章由 kammielam 於 07-12-3 18:07 發表
當然有權去參加interview.
不過既然已選定左讀邊間,為何仍要去霸住個位呢..
仲有小朋友等緊學校收架..

為人父母為仔女揀最學校,大家應明白,好多學校收能霸住個位的,因為家長在多年前已作出部署,今天可以hold住個學位仔細選擇,是應得的.而小朋友唔識分身,到出年6月份D學位咪出番囉.

原文章由 prince'smom 於 07-12-3 17:04 發表
想問點解APS"一定"要小朋友學樂器?原因為何?如果小朋友對音樂沒有興趣及/或天份,咪好辛苦兼浪費時間?樂器學到當然好,但學不到也不是什麼大問題。不明白,請賜教。 ...

每所學校都有它的特色,家長可以按它們的特點來選擇。在宣小,學樂器是對小孩子一種很好的訓練。學生大部份都不是音樂天才。正如你所說,他們要付出很多努力和時間,面對不少的挫折,但他們由學校所得到和帶走的,也不只是一張張的音樂證書和獎狀這樣簡單。如果家長不願意或孩子不喜歡,是可以不參與的,在小二開始,音樂科會有聲樂組。喜歡唱歌的同學可以加入聲樂組,就不用參加弦樂或管樂的考試。

唔好意思, 請指教:

面試是否由校長接見? 抑或只是見老師的? 單對單的嗎?

勞煩各位, 唔該晒!!!!

KTS面試係單對單見老師, APS就唔知, 因為仲未面試, 今個星期六之後話你知!

原文章由 tkmama 於 07-12-3 23:57 發表
唔好意思, 請指教:

面試是否由校長接見? 抑或只是見老師的? 單對單的嗎?

勞煩各位, 唔該晒!!!!

原文章由 cherriemama 於 07-12-4 09:17 發表
KTS面試係單對單見老師, APS就唔知, 因為仲未面試, 今個星期六之後話你知!

cherriemama, pls check pm! tks

有沒有家長可以分享以前跟APS面試的經驗? 謝謝!

Regards
kwongwc

How long will the interview take?  Is it a group interview or just between the teacher and the child?

Many thanks.

原文章由 kwongwc 於 07-12-4 11:50 發表
有沒有家長可以分享以前跟APS面試的經驗? 謝謝!

Regards
kwongwc
‹ 上一主題|下一主題