用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會主愛小學 入來傾下 - 頭一個星期感受.
樓主: VANESSAT
go

入來傾下 - 頭一個星期感受. [複製鏈接]

原文章由 VANESSAT 於 07-9-10 17:06 硐表
cecilia媽:

我個囝應該有出聲, 但係由於時間關係,寫唔切,老師叫佢返去叫媽咪上網看及寫返.

我都係担心佢, 佢都係入來無相熟同學, 只得佢一個. 佢話識得一個同學,叫陳x一x, 4個字, 係第一日識,跟住就無啦.

至於大 ...

Hi Vanessat:

我已問過小囡,佢話頭一個小息在平台,小食部姐姐拿小食上去賣,這個小息可食野,飲水,去廁所,同其他同學一起玩;但唔夠時間去得廁所都差不多夠鍾,有一日唔夠時間食嘢,老師比時間佢哋

跟住果個小息只可以在課室飲水,同去廁所,其他唔可以;我問囡囡咁如果肚餓咁點算,佢話只好飲水,待放學才食飯,真慘

各位你好,

想請問下你地入到主愛有幾多分,係咪第一輪已經中咗喇,小女就快揀學校,但得15分,好擔心呀.因主愛都幾難入,入唔到就頭痛.

Thx

原文章由 VANESSAT 於 07-9-11 22:20 硐表
SUNDAWN:

我老公係舊生,第一輪已入. 不過, 由於我是跨區, 每日都好趕, 仍在努力適應中.

cecila 媽:

我仲係入唔到,話login 同密碼不符.

囝囝這兩日飲好少水, 話趕唔切. 唔知點解. 每次放學都好餓下. 這兩日已 ...

不如打去學校問吓,因login name 同password應該沒有錯

昨天囡囡嗰食物盒裹件蛋糕食唔晒,我問佢點解,佢話因抄手冊抄慢咗,所以去完廁所都差不多夠鍾,所以無得食,為有好快咁食一件,因第二個小息無得食嘢,只可飲水,所以一放學就好餓吓,我都唔明白,點解第二個小息唔比食嘢,等下星期六家長日問吓老師

原文章由 VANESSAT 於 07-9-12 17:24 硐表
CECILIA 媽:

我想是由於全日課堂縮短了時間, 同樣8堂, 所以佢地好趕; 但我想下星期正常時間可能會好一點, 但我怕囝囝可能會睡覺.

請問係邊度入去看到全班姓名,因為我入左去常用連結的主愛學生平台, 有個電話不是學 ...

你是否入以下http://intranet.chuoi.edu.hk/templates/
學校電話:24267424
login name:孩子的出世紙編號
      例如:A123456(7),
      login name: A1234567
Password: 12345

至於今天數學作業&書老師沒有派到,因我下午打電話去學校,畢老師話明天派回才做,我囡囡下午打比我話唔見咗數學作業&書,等我立即打返學校問,真係比佢嚇死,畢老師話好多家長打去問

星期一 默書啦,大家加油,努力

原文章由 cecilia媽 於 07-9-12 17:48 硐表

你是否入以下http://intranet.chuoi.edu.hk/templates/
學校電話:24267424
login name:孩子的出世紙編號
      例如:A123456(7),
      login name: A1234567
Password: 12345

至於今天 ...

嘩,畢老師教數學嗎?很開心的!她去年教小不良數學,因為小不良太頑皮及多咀的緣故,所以被畢老師改了「金絲雀」的花名!不過畢老師很好人的,又好玩,我小兒子很喜歡她的,今年見到她都會笑著跑去叫她的。

原文章由 VANESSAT 於 07-9-13 17:05 硐表
cecilia 媽:

login 問題真係要待學校解決, 我果個真係出現問題. 謝謝.

今日收到28/9 要大默呀.

我想問問你返左工, 邊個照顧囡囡呀 ? 因為囡囡識得話俾您知老師無派到, 都跟到好貼.以前俾我返工, 晚晚好夜返,返到 ...

這兩星期,我返咗工,早上就我送上校車,放學就老爺上來幫我照顧囡囡,待我老公回家後他便離去,因我請了工人但要下星期才到,到時再不用老爺咁辛苦

我囡囡每日放學,我都會打電話問佢今日所發生的事情,好彩囡囡都會講,因由細到現在我都是這樣,其實我都好想自己湊,但經濟上唔許可,所以無得選擇

囡囡K3學期尾時幼稚園有小一學習週,學習小一生活(e.g. 黙書,小息,選班長....etc)所以到現時都尚算ok

昨日囡囡唔記得帶數學書回家,無得做工課,我叫她今日回學校看一看是否放了在學校&通知老師,我今日問佢有無搵返本書,佢又話唔知,真係比佢氣死

原文章由 VANESSAT 於 07-9-15 18:09 硐表
Cecilia 媽:

頭三年我無理過佢功課,放鬆左,所以現在跟得很吃力. 其實K3下學期都覺, 佢好多唔識, 但要揾食, 多點錢會好D, 靠工人, 但真係會好有反效果; 自己兩公婆晚晚都夜返, 工人日間容許小朋友看成個下午電視, 工 ...

Vanessat:

本數學書係我囡囡,我問佢係邊道搵返,佢話在學校個柜裏面,真喺比佢氣死.

星期五這天,要上普通話堂,囡囡明明有帶書,老師在手冊上"欠帶普通話書",我問囡囡點解老師會寫手冊,佢話老師問小朋友誰人沒帶書就拿本手冊出來,點之囡囡本手冊剛剛闌了,佢唸住比本手冊叫老師幫佢黏返,但老師就以為佢無帶書,所以就寫手冊,我囡囡仲以為讀小學好似讀幼稚園咁,全部都有老師照顧

‹ 上一主題|下一主題