用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私小, 直資報名日期...請報料
樓主: jazzmama
go

私小, 直資報名日期...請報料 [複製鏈接]

原文章由 lovedorothy 於 07-8-14 17:36 發表
As I understand, St. paul co-ed would not provide
application form. you should send your kid's resume
together with the past records, such as growth,
achievement, performance and prepare a  ...

SORI,係st.paul convent先岩

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-8-14 13:24 發表
請問有冇人知下列學校既派表時間,唔該~~
1.聖保祿學校(銅鑼灣)
2.聖心私小
3.聖嘉勒
4.培正
5.宣道

halo~有冇人知呀??唔該~

全部都有自己幼稚園生
要入都好難
培正 & 宣道都可能有 d 位嘅
佢地未通知派表時間
等 9 月開左學先啦

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-8-14 13:24 發表
1.聖保祿
2.聖心私小
3.聖嘉勒
4.培正
5.宣道

醒目開學勳章 王國長老

頭3間我都報過:
1. st paul's convent--唔會派表, 你可以試下send profile去, 不過除非小朋友超勁smart, 或者你有後台, 否則預左無interview
(我舊年親手交去, 仲俾門口阿姐問"交去校務處? 你問左佢地肯收架拿?!" <--勁串! 之後改為寄去, 不下4,5次, 都係standard回覆話無vacancy, 不過我知有其他人有得interview lor!)
2. 聖心私小.........唔係好肯定, 不過一定無fix day派表, 印象中係打電話去問, 佢叫我寄回郵信封去拎申請表, 跟住收左申請後, 佢會fix某幾日interview既
3.聖嘉勒--亦唔會派表, 上網可download application form, 填完(連profile)寄返去, 好快就有interview, 坦白講, 唔算難考, 聽過有人6月叩門都入到, 如果心大心細怕side左留位費, 可以遲d至報(hold住位可繼續大抽獎)
原文章由 婥蔚媽咪 於 07-8-14 01:24 PM 發表
1.聖保祿
2.聖心私小
3.聖嘉勒
4.培正
5.宣道

醒目開學勳章 王國長老

呢間應該係st paul's convent
st paul's co-ed好豪架! 有information session (要勞動警察叔叔睇住路面情況), 有brochure有申請表, 仲完全免費tim!
原文章由 lovedorothy 於 07-8-14 05:36 PM 發表
As I understand, St. paul co-ed would not provide
application form. you should send your kid's resume
together with the past records, such as growth,
achievement, performance and prepare a  ...

原文章由 jazzmama 於 07-8-21 09:40 發表
全部都有自己幼稚園生
要入都好難
培正 & 宣道都可能有 d 位嘅
佢地未通知派表時間
等 9 月開左學先啦

我都知係幾難既~just try~~但好驚過左唔知,so問下囉

原文章由 Charlotte_mom 於 07-8-21 11:33 發表
頭3間我都報過:
1. st paul's convent--唔會派表, 你可以試下send profile去, 不過除非小朋友超勁smart, 或者你有後台, 否則預左無interview
(我舊年親手交去, 仲俾門口阿姐問"交去校務處? 你問左佢地肯收架拿?!"  

st'paul連in既機會都唔俾呀~>.<
咁聖心幾時打去好呢??
聖嘉勒個網仲係07/08年個張form~未見有08/09年呀~唔知大約幾時有呢??
唔該哂你報料~唔知你可否分享上述3間面試情況呢?

醒目開學勳章 王國長老

ST PAUL係咁架啦.......
我記得聖心同st clare's, 我都係開左學無耐就問.....
面試我只去左st clare's, 因為唸唸下, 聖心都係有d驚(怕辛苦), 無去
st clare's, 家長o係下面等, 小朋友由老師帶上去, 1個老師對一個小朋友, 2組同時進行, 會問基本中英數, 數學都係單位簡單加數, 有d中文認字卡, 不過我個女話有埋公仔wor, 即係估都估到架喇.........英文有簡單對話, 然後圍繞住profile問下屋企簡單問題, 我覺得係想知小朋友表達能力姐, 又唔似查家宅........問完問題, 會叫2個小朋友去一齊玩下玩具lor
如果ok, 1,2日就會有電話, 唔需要in家長
原文章由 婥蔚媽咪 於 07-8-21 01:21 PM 發表
st'paul連in既機會都唔俾呀~>.<
咁聖心幾時打去好呢??
聖嘉勒個網仲係07/08年個張form~未見有08/09年呀~唔知大約幾時有呢??
唔該哂你報料~唔知你可否分享上述3間面試情況呢?

德望學校(小學部)

http://www.hkedcity.net/ihouse_tools/ihouse.phtml?id=gps-web&pa=

原文章由 jazzmama 於 07-7-26 15:15 發表
請大家報料...
歡迎詳盡說明....
如 : 收生標準, 學費, 面試題目等

九龍禮賢學校
http://www.krs.edu.hk/page8d1.html

下載報名表

二零零八至二零零年九度 小一入學申請表 、考生須知及愉快校園開放日章程
[ 按此下載報名表 / Word 檔案 ] (下載日期: 2007年8月21日至9月25日)

到校取表 (2007年8月21日至9月25日)

交表日期: (2007年9月22日,24日及25日)

醒目開學勳章

禮賢已download, thanks!

佢有一項係問小一派位選左邊間學校, 係咪要填埋落去架??

我都download左. 都會唸住寫埋自行的一間落去. 唔知有無問題呢?

原文章由 叮叮噹噹 於 07-8-22 12:30 發表

spc 9月先比自己幼稚園& 幼兒園申請
仲有大埔幼兒園 tim
舊年自己友都收唔哂
講真...要叩門入 spc...無背景人士都真係根難囉
不過, 小學校長又真係好 nice  

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-8-21 13:17 發表

我都知係幾難既~just try~~但好驚過左唔知,so問下囉

我都想知是否要填寫, 若不填, 學校會否向教育局查詢?

原文章由 叮叮噹噹 於 07-8-22 12:30 發表

我覺得空左唔填好d 囉

原文章由 vic6 於 07-8-22 12:54 發表
我都download左. 都會唸住寫埋自行的一間落去. 唔知有無問題呢?

但係會唔會check架??

原文章由 jazzmama 於 07-8-22 14:54 發表
我覺得空左唔填好d 囉

依家 1st round 都未開始
叫家長點填啫
如果到時學校問..你可以話我唔打算大抽獎
講吓啫...佢查唔到嫁
除非有直資 / 1st round 你已有學校收左啦
而你又註冊左
否則教署都無你 record

如果我想法有錯...請其他家長指正

原文章由 DarrenKennice 於 07-8-22 14:56 發表
但係會唔會check架??

醒目開學勳章

學校咁問得, 會唔會交表之前, 1st round已經開始左, 所以要我地填呀?
另外你地攪掂個profile未呀?
原文章由 jazzmama 於 07-8-22 15:01 發表
依家 1st round 都未開始
叫家長點填啫
如果到時學校問..你可以話我唔打算大抽獎
講吓啫...佢查唔到嫁
除非有直資 / 1st round 你已有學校收左啦
而你又註冊左
否則教署都無你 record
...

[ 本文章最後由 叮叮噹噹 於 07-8-22 16:15 編輯 ]

仲未呀:-| !

原文章由 叮叮噹噹 於 07-8-22 16:12 發表
學校咁問得, 會唔會交表之前, 1st round已經開始左, 所以要我地填呀?
另外你地攪掂個profile未呀?   

禮賢'的入學需知:不用交證書等,是否叫人不用交portfolio.另外,是交表時交,還是interview材交?
‹ 上一主題|下一主題