用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍區, 你會選邊間小學呢?
樓主: Win0501
go

大圍區, 你會選邊間小學呢? [複製鏈接]

大圍區?

請問有冇其他家長,提供更多小學資料?

你地好呀!
我都係呢個校網,宜家都頭痛緊.
[img align=left]http://hk.geocities.com/skho2819/111.jpg[/img][img]

原文章由 鋒媽 於 07-8-8 16:24 硐表

Hi, 軒媽:

可否講多喲黃賜豪資料呀,因我冇留意此間學校,而且又有聯繫中學呀?

Hi, 鋒媽
剛剛去完旅行回來, 現在才有時間覆你, 請見諒, 黃賜豪我覺得它校舍幾新, 因它前兩年才跟田心谷合併, 所以校舍差不多8成返新過, 而課外活動又幾多, 同時我上次睇過, 聽個校長講, 他的老師無須做教書以外的事務,(例如收費等等) 因為會有教學助理做, 這樣老師就可全心教書. 你可上他網頁看看呀,

原文章由 celiaho 於 07-8-21 14:57 硐表
你地好呀!
我都係呢個校網,宜家都頭痛緊.

Hi:

吟你自己有冇心義邊間小學?

請問有冇人因學校OPENING而有所改變?

請問有冇人因學校OPENING而有所改變?

我係跟小朋友性格嚟選擇, 我個女讀緊白普理小四, 覺得近一兩年收多咗啲新移民,所以會有啲學生在行為上有啲特別,因為我個女性格好受老師影響而少受同學影響, 所以好啲, 但我個仔今年K3選校就麻煩喇!佢個性格活躍,好埋堆,會受同學影響,我依家都睇緊搵第二間, 你哋有冇提議?

又是選校問題

我打算報聖心,但是它是半天的,好煩呀
王赐豪好嗎?
:wave:

原文章由 joyce2006 於 07-9-11 14:04 硐表
我打算報聖心,但是它是半天的,好煩呀
王赐豪好嗎?

係啦, 其實我都唔知報唔報聖心好, 我個囡囡依家係讀聖心幼稚園, 如果一開始報聖心的話, 如果結果唔得, 返去叩門都仲有機會, 而且我自己係跨區的, 但係我真係好鍾意呂明才, 不過知道機會係好細, 就算同區都難, 更可況我係跨呢, 真係唔知好唔好

另外聖心好似係2010年會多一間小學, 到時係會轉全日的, 你唸吓會唔會介意讀住先, 3年班時候應該會轉全日的.

現在心大心細,沙呂小同陳元喜兩間,唔知那一間好d...
沙呂小的功課唔知多唔多?

我都好煩呀.. 囡囡讀聖母無玷幼稚園 要選小學喇 但本身唔係住大圍 又唔係住沙田 點計機會都好微 但心儀學校係聖母心無玷小學 or 陳元喜 身為家長你 會點做呢

請給意見

我其實好鍾意呂明才.....不過好難人入.

原文章由 鋒媽 於 07-8-27 17:03 硐表

Hi:

吟你自己有冇心義邊間小學?
[img align=left]http://hk.geocities.com/skho2819/111.jpg[/img][img]

原文章由 886 於 07-9-11 14:52 硐表
我都好煩呀.. 囡囡讀聖母無玷幼稚園 要選小學喇 但本身唔係住大圍 又唔係住沙田 點計機會都好微 但心儀學校係聖母心無玷小學 or 陳元喜 身為家長你 會點做呢

請給意見 ...

hi ,

我仔仔都是今年選擇小學, 同樣正在煩惱中, 我都有想過"陳元喜" , 這間學校之前是分上午 / 下午, 今年已轉為全日制, 下午校已遷往馬鞍山, 而上午校依然在原址, 但其實它的上午校好些? 還是下午校呢? 你會知道嗎? 請給些資料! tks !

白普理!

原文章由 湯師奶 於 07-9-11 13:41 硐表
我係跟小朋友性格嚟選擇, 我個女讀緊白普理小四, 覺得近一兩年收多咗啲新移民,所以會有啲學生在行為上有啲特別,因為我個女性格好受老師影響而少受同學影響, 所以好啲, 但我個仔今年K3選校就麻煩喇!佢個性格活躍,好埋 ...

你好:

本人想知多啲白普理資料, 因我會選這間學校, 可否幫忙提供?
(1) 現在香港吹細都是新移民為主, 有咩影響, 可否舉例子?(我本人不是新移民)
(2) 我小朋友都受好同學影響, 可以仲有咩選擇(88區)?
(3) 你自己會選邊間呀?

超心急呀!

[ 本文章最後由 鋒媽 於 07-9-11 18:16 編輯 ]

原文章由 886 於 07-9-11 14:52 硐表

請給意見 ...

Hi

我個囡囡都係讀聖母無玷聖心幼稚園, 我都唔係住大圍同沙田, 我係住馬鞍山的, 唔知上個星期六你有冇去家長會呢? 其實老師係有講話如果你由一開始自行分配學位直至統一派位都係選擇聖心的話, 就算結果你個囡囡都係派唔到, 你返返去幼稚園同老師講, 佢哋係會盡力幫你 (而且機會好大), 所以如果你真係心儀係聖母無玷聖心小學的話, 我覺得你唔需要擔心, 只要一開始就選擇佢就冇問題

但換轉係我自己就比較頭痛, 因為我心儀係呂明才 (一呂或沙呂都ok), 但係如果我一開始唔選擇聖母無玷聖心小學, 返去叩門老師都唔會幫, 所以我都真係心大心細, 都唔知搏唔搏呂明才好

所以我意見係如果你心儀係聖心, 一於唔使擔心, 希望你入到你心儀聖母無玷聖心小學

請問有冇人會考沙官呀?

請問有冇人會考沙官呀?

我唔係歧視新移民, 而係睇到有啲學生係上堂時走嚟走去或者玩口水, 家長接放學時, 可以係學校附近吵鬧或者講粗口, 真係失禮死人.
不過白普理老師都好好. 有愛心同耐性, 係食飯時間都要睇住班學生,真係氣都無得哸.:cry:
我都唔知點選擇, 我想報沙呂或培基, 但又驚自己無時間幫個仔(聽朋友話佢個仔讀緊沙呂,課程好深, 比較過, 佢哋二年班已經讀緊白普理三年班啲課程, 谷得好勁!

原文章由 鋒媽 於 07-9-11 18:13 硐表

你好:

本人想知多啲白普理資料, 因我會選這間學校, 可否幫忙提供?
(1) 現在香港吹細都是新移民為主, 有咩影響, 可否舉例子?(我本人不是新移民)
(2) 我小朋友都受好同學影響, 可以仲有咩選擇(88區)?
(3) 你自 ...

原文章由 湯師奶 於 07-9-12 13:10 硐表
我唔係歧視新移民, 而係睇到有啲學生係上堂時走嚟走去或者玩口水, 家長接放學時, 可以係學校附近吵鬧或者講粗口, 真係失禮死人.
不過白普理老師都好好. 有愛心同耐性, 係食飯時間都要睇住班學生,真 ...

hi!你好:
你唔好已為我話你,
我真係想知多啲有關白普理資料, 另升中排位方面呢?
因我有80-90%會選擇呢間學校,
我好怕選錯學校而影響我小朋友.
其實我都有考慮培基, 但我只得20分
怕唔夠人'輝', 而第二輪又不是自己區,
機會=0,

我唔係88區 , 係91區 (上年)派小 一 , 我上年收到資料是 88區沙官小 , 陳元喜上午 , 聖母無玷聖心 , 迦密愛禮信 , 東華三院冼次雲  , 91區 , 沙呂 , 一呂 , 朱正賢 , 培基 , 胡素貞(第一城) , 89區 ,聖公會馬鞍山主風, 馬鞍山循道衛理, 馬鞍山靈糧 !全部都係沙田區我好學校 , 程度都係深 !

原文章由 mandee2621 於 07-9-12 14:51 硐表
我唔係88區 , 係91區 (上年)派小 一 , 我上年收到資料是 88區沙官小 , 陳元喜上午 , 聖母無玷聖心 , 迦密愛禮信 , 東華三院冼次雲  , 91區 , 沙呂 , 一呂 , 朱正賢 , 培基 , 胡素貞(第一城) , 89區 ,聖公會馬鞍山主 ...

hi,

請問以上所提供的學校, 那家比較好呢 ? (請幫忙按次序排列) tks!

原文章由 hung222 於 07-9-12 15:33 硐表

hi,

請問以上所提供的學校, 那家比較好呢 ? (請幫忙按次序排列) tks!

小學沒有排位 , 不過有個朋友話沙呂80幾%入band1中學 ,朱正賢2007年有70%入band1中學 其他唔知, 你哋可以上網睇下你哋like的學校升中派位的表現咪知好唔好!!!!!!
‹ 上一主題|下一主題